vineri, 23 aprilie 2010
Dragostea (cea din tei, fireşte!)
duminică, 18 aprilie 2010
Înţelesuri şi neînţelesuri: "Neînţelegerea" de Albert Camus
luni, 12 aprilie 2010
Chestionarul lui Proust (4)
Ce apreciez cel mai mult la prietenii mei: sinceritatea, ca la orice om de altfel. Acum aş putea discuta pana se crapă tastatura ce înseamnă prieteni, criterii, clasificări şi tot nu aş ajunge nicăieri. Prieteni sunt cei care îţi rămân prieteni chiar şi atunci când tu nu le mai eşti prieten. Când, cu faţa întoarsă spre cioburi, inima ţi se preface în cioburi şi continui să zâmbeşti şi să strângi o mână caldă, chiar dacă a ta e rece. Prietenul e cel care îţi acceptă zâmbetul, fie el şi fals. Şi cam gata cu deplorabila filosofare melancolică.
Dar îţi voi spune, dragă cetitoriule, momente unice în viaţă, în care un om sau foarte mulţi oameni necunoscuţi îţi pot intra brusc în suflet, de parcă ar fi fost acolo de o viaţă. E vorba, iubite cetitor, de clipe de graţie, indiferent în ce domeniu s-ar manifesta ele. Că sunt de ordin mistic, religios, artistic sau de altă natură, ele există. Şi între ele nu sunt diferenţe ontologice.
Aşadar, preaiubite cetitor, era o duminică friguroasă, cu ceaţă: 5 noiembrie 1989. Vârsta subiectului: 11 ani. Poate că unii abia se născuseră de o zi, alţii tocmai treceau dincolo în acea duminică urâtă, aşa cum se întâmpla cu cineva de la un bloc vecin şi era lume atât de multă şi lumânările care ardeau la intrarea în imobil şi toate eşarfele negre şi batiste şi prosoape. 5 noiembrie 1989. Meci pe „Central”. A fost una dintre dăţile în care s-a scris istorie. Când am simţit pentru prima oară, copil fiind, că sistemul se clatină, că regimul nu e de neclintit, că există fisuri, există curaj. Că se poate.
Ne-am dus pe stadion de la ora 9 dimineaţa, deşi meciul era după-amiaza. La ora 9 erau deja câteva zeci de mii de oameni adunaţi în faţa „Centralului”. Pe maşini vedeam plăcuţe de înmatriculare din Argeş, Vâlcea, Satu-Mare, Mehedinţi, Olt, Gorj, Alba, Brăila, Giurgiu, Iaşi, Sibiu, vedeam autocare şi autobuze venite din Cluj, Teleorman, Ialomiţa, Constanţa, Buzău. Era meciul cu Dinamo. Era ceva în aer în toamna aceea. Şi parcă toţi simţeau. Practic, toată ţara era prezentă în Bănie să vadă meciul contra echipei ce reprezenta cel mai bine sistemul comunist, cu toate cutumele şi defectele sale: Dinamo, echipa Miliţiei.
50 000 de spectatori. Se rupea stadionul. Încă de două ori pe atâţia oameni au rămas la porţile stadionului, nemaiavând loc, totul fiind plin până la refuz. Era multă înfrigurare. Şi se simţea asta. Nu doar de la frigul de afară. Era ceva „în aer”. Încordare. Şi a venit minunea: golul „Piticului”,. Al lui Gigi Ciurea, care a marcat începutul sfârşitului pentru regimul ceauşist. Fără exagerare. La început, nu am înţeles că a fost gol: ţin minte exact drumul balonului până la genunchiul „Piticului”, apoi filmul s-a rupt. Am simţit cum se prăbuşeşte stadionul, senzaţia clară de prăbuşire şi, în acele secunde, în acele câteva clipe, am simţit cert cum 50 000 de oameni sunt toţi prietenii mei, parte din sufletul meu, eram cu toţii una. Şi era acel sentiment cert că toţi simţeau exact asta.
A fost 1-0 pentru Ştiinţa. Un lucru nemaiauzit în dictatura ceauşistă. Sfârşitul începea să se evadă. S-a lăsat cu demiteri printre generalii de Miliţie din Dolj, băieţii lui Cârţu au avut şi ei de suferit. Pentru prima oară, pe stadion, la 1-0 pentru Craiova, 50 000 de piepturi au început să strige la unison: „Moarte, Ceauşescu!”, „Ceauşescu, nu uita, / Va veni şi ziua ta!” , „Jos Ceauşescu!”. Mintea mea de copil rămăsese înmărmurită. Miliţia încerca să intervină şi ceva o oprea. Era, probabil, magnetismul unificat al acelor mase de oameni care îi împiedica pe miliţienii cu bastoane să intervină.
Tovarăşa profesoară, acesta a fost cel mai frumos moment din copilăria mea, până la evenimentele din 22 decembrie. Tovarăşa profesoară, am simţit atunci ce înseamnă un prieten. Unul singur făcut din zeci de mii de oameni. Sunt clipe unice, tovarăşa profesoară. Echivalente cu o revelaţie. Momente pe care, precucernice părinte, le poţi trăi şi pe băncile de lemn jegoase ale unui stadion, nu doar în strană sau în altar.
Următoarea întrebare: Principalul meu defect: înflăcărarea.