marți, 6 iulie 2010

Mult e dulce şi frumoasă...


Întotdeauna mi se face rău când văd la ce distanţă se află primele documente în limba română faţă de cele ale altor limbi. Nu pot să uit că francezii scriau Chanson de Roland, nemţii Niebelungenlied, iar noi mai aveam vreo 500 de ani până să articulăm câteva cuvinte greoaie în misiva boierului Neacşu din Câmpulung. Cam jumătate de mileniu diferenţa între limbile literare mari şi preafrumoasa şi preasfânta limbă română. Se vede cu ochiul liber, nu-i aşa?

Oricum, nici primele documente sau aşa-zise documente de română nu ne aduc vreun mare avantaj. Sau, mai bine zis, poate ne arată cum eram pe atunci şi cum suntem şi acum, încăpăţânaţi să ne conservăm trăsăturile. Scrisoarea lui Neacşu din Dlăgopole (adicătelea Câmpulung) nu este altceva decât o delaţiune ordinară. Nobilul Neacşu îl informează pe judele braşovean Hans Benkner despre manevrele trupelor turceşti de la sud de Dunăre, conduse de către Mohammed-Beg. Delaţiunea a fost şi este (şi sunt convins că va dăinui) sport naţional, a doua noastră natură.

Bun, nu ne convine Scrisoarea lui Neacşu. Ne raliem opiniei altor specialişti, care văd în cuvintele „torna, torna fratre!” sau „retorna, retorna fratre!” prima atestare a protoromânei. Să dezlegăm misterul acestor banale cuvinte („întoarce-te, întoarce-te frate!”), folosite pe post de laitmotiv de către Eliade în Nouăsprezece trandafiri. Avem două relatări legate de acest episod, în care până şi un G. Călinescu a văzut prima atestare a limbii române. În 587, armata bizantină întreprinde o campanie împotriva avarilor, în munţii Haemus (Balcanii de azi). Alături de bizantini, participă la campanie şi soldaţi din nordul Dunării. Cuvintele respective „torna, torna, fratre!” ar fi fost, după Theofilact din Simocatta şi după Theophanes, rostite în „limba părintească” din nordul Dunării. Adică în protoromână, forma primară a ceea ce numim azi română. Înainte de orice, remarcăm adresarea cu „frate!”, atât de utilizată în zilele noastre! Argou pur! Cred că lipsea şi un „mânca-ţi-aş”, pe lângă „frate”, dar Theofilact şi Theophanes nu au înţeles foarte bine această atât de caracteristică formulă de adresare nord-dunăreană. Apoi, se mai constată că, în ciuda faptului că era vorba de un război, avem îndemnul de luptă tipic românesc: „întoarce-te!”. Adică lasă totul baltă şi ia-o la sănătoasa! Vă sună cunoscută atitudinea?

Avem de ales între două „atestări”, depinde ce preferăm, fiindcă ambele ne stau în fire: delaţiunea sau laşitatea.



25 de comentarii:

  1. Norocul nostru ca ne-am nascut in Romania sa avem ce le spune copiilor nostri, care, poate, poate, ii vom creste in tari mai bune, desi ma indoiesc:)). La ce rasista si xenofoba sunt, cred ca tot in Romania o sa raman, sa continui sa fiu romanca nu?
    Pai cum sa nu se intoarca romanul cand acasa il asteapta nevasta cu copiii, plus metresa, ca toti trebuie sa dovedeasca virilitatea innascuta a neamului prin n mii de femei la picioare, nu-i asa? Ghinionul nostru ca nu ne-am nascut musulmani! Acolo, bigamia e foarte OK. Pacat din nou ca nu e perfecta nici aia, si e permisa doar barbatiilor bigamia. Misoginism pur!
    Si te miri, Cosmin, de unde indemnul "Intoarce-te la mine" regasit si la Parazitii (evident ca intr-o forma mai demna de brandul Parazitii)? De aici mai, din istoria foarte prafuita si oricum nestiuta de nimeni aproape in zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce te face sa crezi ca nu este prima forma de jurnalism, de corespondenta speciala de la fata locului a unui reporter insarcinat cu observarea miscarii trupelor musulmane? si iata cum putem transforma zisa delatiune intr-o forma superioara de comunicare, numita si comunicat.
    cat despre spionaj, iarta-ma, nu este chiar inventia si nici locul excelentei romanului.au facut-o altii, toti, de fapt, mult mai bine si mai inaintea lui neacsu malailung asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. mda...ai demonstrat cu dovezi scrise din inceputurile scrierii romane ,doua din trasaturile noastre de caracter...mare adevar grait-ai aici...da,da,da...sunt romanca...dar asta nu ma impiedica sa recunosc adevarul celor spuse de tine....de obicei,noi romanii ne mintim frumos(ca am fi mai buni si mai cu mot decat suntem,dealtfel)....vorbeam cu sotul meu zilele trecute cum avem "frumosul "obicei de a "sapa" pe la spate nu numai pe altii straini de neamul nostru,dar si noi intre noi ne "mancam" cu mare talent si placere....iar de multe ori,asta se transforma in sport national...nu stiu altii cum sunt,ca sa imi citez nepretentios contaranul,dar eu cand zic roman,cam zis si "paracioasa mica" fugi pana nu se impute treaba!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-era dor de stilul acid!! Excelent!Si din pacate ai mare dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  5. buna,frumos blog-ul si relaxant,interesant.Dar te rog lasa-mi si mie comentarii pe blogul meu: http://bluewolf-bluewolf.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  6. Folosirea cuvantului frate ne poate arata cat de apropiati au fost si sunt romanii, cum se inteleg ei...asa...ca fratii.
    Interesanta abordarea, nu m-am gandit la asta pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  7. Neam de cocalari imputiti am fost de cand ne stim! pana si documentele de limba iti spun asta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Haha, foarte corect si bine analizat! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. ma surprinde atitudinea celor care nu citesc decat comentariul ownerului si refuza sa caute, sa verifice si sa gandeasca cu propriul cap. daca Neacsu le-ar fi scris turcilor ca brasovenii au de gand sa le aduca vreun prejudiciu si s-ar fi ales personal cu ceva beneficii din treaba asta, atunci as mai fi zis ca romanilor (oricum neascu nu reprezinta intreaga natiune romana, dar asa ne place sa generalizam, ca e mai simplu) le place delatiunea (care, apropo, inseamna denunt cu intentie samavolnica). dar atunci cand ii instiintezi pe cei de-un sange cu tine, aflati in aceeasi situatie de a fi cotropiti si supusi tuturor consecintelor nefaste ce deriva din acest lucru, nu mi se pare chiar un lucru rau. e chiar laudabil, si nu inteleg de ce ownerul e asa pornit impotriva lui neascu. atunci ar trebui sa dezavuam toata rezistenta franceza si relatiilor lor cu miscarile de rezistenta din tarile ocupate pe vremea nazistilor. Diana, daca ti se pare ca i-am sapat pe la spate pe turci prin secolul al XV-lea, inseamna ca nu prea ai fost la orele de istorie.
    cat despre expresia 'torna, trona, fratre!' uitati-va pe wikipedia si pe alte site-uri si vedeti cum a fost folosita. si de-abia dupa aceea faceti comentarii. e valabil si pentru owner.

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Anonimule (ultimul): iti apreciez lucrul cu dexonline-ul, fara de care, ca majoritatea tinerilor "silitori" din ziua de azi, ai fi dus/a. Vocabularul se construieste din carti, nu din dexonline si din cluburi/terase.
    Pe la orele de istorie se vede ca nu ai fost tu (desi istoria se impaca bine cu Dreptul, nu?) si ai invatat acea istorie oficiala, cosmetizata, nula, la urma urmei. Pune mana si citeste adevarata istorie si, peste vreo cateva sute de ani (cat iti trebuie ca sa recuperezi) mai discutam.
    Referitor la "torna torna": daca iti faci cultura generala de pe wikipedia....ai spus tot despre tine, inlectualule/intelectualo! Mai bine dormeai linistit/a in continuare, dupa o seara ostenitoare prin cluburi.

    RăspundețiȘtergere
  11. imi pare rau ca nu raspunzi la ce ti-am scris eu ci te apuci sa ma critici fara sa ma cunosti. trimiterea la wikipedia era pentru cei ce nu au alte surse rapide de informare. nu mi-ai raspuns de ce ti se pare totusi ca neacsu este 'turnator' ca sa zic asa. pentru ca eu ti-am adus argumente rezonabile, iar tu nu faci decat sa ma critici, fara a contracara argumentele mele.asa va invata la filologie? Apropo, la drept nu se studiaza protoromana.
    cat despre 'torna, torna,fratre' iarasi nu inteleg de ce nu il discuti in contextul lui, ci asa, din spatiu. asta iarasi o spun pentru cei care nu au avut timpul sau curiozitatea, ca mine, sa verifice. un soldat ii atrage atentia altuia ca i-a cazut sau risca sa ii cada ceva de pe cal/magar, si ii spune sa se intoarca sa ridice sau sa fixeze mai bine povara. acesta s-a intors si s-a creat panica in randul celorlalti, cum se creeaza si in ziua de azi cand striga unul foc sau cutremur. si au luat-o toti in toate partile si lupta s-a terminat inainte de a incepe. de la acest incident relatat de cei pe care i-ai amintit si pana la a extrapola ca romanii sunt lasi, ca au luat-o mai bine inapoi decat inainte la lupta... mi se pare un drum cam lung. mai ales ca la 587 ploua cu romani la nord de Dunare.dar cand vrei neaparat sa-si denigrezi ascendenta poti scoate din context propozitii si sa le tratezi dupa bunul plac, chiar daca neconcordantele cu sursa sunt evidente. nemtii, apropo, sunt unde sunt pentru ca nu-si permit sa-si denigreze stramosii. si, slava domnului, nici la ei nu au fost numai roze...
    nu am terminat dreptul, sunt inginer si sunt obsedat de acuratete...si probitate.
    te salut

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonim: poate esti inginer, nimic de zis, din cei care fac si Dreptul la batranete. (ca-i plin de asemenea specimene). Neacsu era turnator. Era un oportunist (ca majoritatea celor de azi, cf cazurile celor care se numesc clientela de partid si fac afaceri cu statul sau cu fonduri europene). Nimeni nu-i ceruse sa dea raportul despre miscarile de trupe otomane. O face din proprie initiativa. Se baga in seama.
    Iar cu "torna torna"...mai bine taci, daca toate informatiile se rezuma la wikipedia (intr-adevar, ceea ce spui se regaseste pe wikipedia). Lasa-ma sa ma indoiesc de faptul ca esti inginer si lasa-ma sa banuiesc un studentache/o studentica la mai multe facultati cu ifose de intelectual/a.
    PS:nu stiu cum ploua cu romani la nord de Dunare in anul 587, tinand cond ca, pe la 275 d.Chr. se incheiase retragerea aureliana!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Cosmin, cred ca ai ghicit bine genotipul: copilul de bani gata, student pe la mai multe (foarte multe facultati), a carui cultura generala se rezuma la www-uri: cum spuneai si tu: dex online sau wikipedia sunt sistemele sale de referinta. Iarasi imi vin dracii cand vad astfel de entitati scolite pe la baruri si imi vine in minte, din inima Frantei, neaosul romanesc: mars, potaie!!!!
    PS: ca esti copilas de bani gata, a carui preocupare de capatai este iesitul in oras cu alti ratati ca tine este evident: iata orele la care scrii: dupa unu noaptea (cand te intorci acasa) si dupa 12 ziua, cand te trezesti, ca orice retardat autentic. Sau, daca esti o ea, esti o curva!(ia ca atare termenul din nou neaos romanesc)

    RăspundețiȘtergere
  14. Cosmin si Cosmin care semnezi drept Yvonne,
    Am pus pariu ca dupa raspunsul tau vine si Yvonna, care, daca ar fi fost prin franta sau pe unde spune ca lucreaza, i s-ar fi schimbat o idee limbajul, ar fi strecurat un frantzuzism cat de mic, dar ea foloseste acelasi limbaj latrator ca al ziarelor romanesti si al posturilor romanesti pe care le citeste si vede toata ziua aici, in Romania.
    deci pana aici nu m-ai impresionat cu nimic.
    incep cu sfarsitul, da, am scris aseara tarziu pentru ca am fost la Romanian Musical Awards si am venit mai tarziu, mi-am permis, era sambata seara. in timpul saptamanii lucrez si nu ma culc asa tarziu. iar azi de dimineata mi-am insotit sotia la cumparaturi si abia apoi am deschis calculatorul.
    Nu sunt baiat de bani gata si nu am decat o facultate. si nu de filologie, de aceea mi-am permis, sa ma ierti de asa un afront abominabil, sa te intreb de ce socotesti ca Neacsu era delator. exact, nu am citit despre Neascu decat cam ce scria prin cartile de romana. dupa greselile pe care nu le fac iti poti da seama totusi ca nu sunt chiar un ignorant. In plus ce ti-am scris eu nu continea nicio injurie, niciun atac la persoana. Ma uimesti, intr-adevar! Nu cred ca as vrea sa fiu un student de-al tau care nu e de acord cu ce spui ex catedra. Sunt dezolat ca te manifesti astfel si, sincer ti-o spun, ma asteptam la mai mult de la tine.
    cat despre torna,torna,fratre, tu singur te repezi sa numesti apelativul 'frate' expresie argotica,(la 587!!!!) mai adaugi si chestia cu 'manca-ti-as' care am inteles unde bate, dar bate prea departe si fara noima.pe urma generalizezi ca 'intoarce-te' ar fi indemnul la lupta (care n-a fost indemn la lupta)al romanilor dintotdeauna. pentru asta sa-ti fie rusine!
    Chestia cu romanii care plouau cu nemiluita prin 587 era o ironie, mon cher! dar nici aici nu ai avut subtilitate.
    cat despre neacsu ca se baga in vorba, revin la ce am spus mai inainte, daca atunci cand cei asupriti fac front comun (gandeste-te si la romanii din vremea securitatii comuniste)ti se pare ca se baga-n vorba... iarta-ma, n-ai inteles nimic din romanele Hertei Muller, pe care atat de neadevarat, cum se vede, pretinzi ca le cunosti.
    poti sa nu-mi mai raspunzi, ca deja nu ma mai intereseaza. ai pierdut in mine un admirator sincer si dezinteresat. dar se pare ca orgoliul tau nu clipeste decat la 'vai, dar tu scrii chiar superb.' o discutie in contradictoriu te infurie si... te arata cine esti.
    Stiu... atata paguba!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Anonim, te inseli chiar amarnic. Nu semnez niciodata altfel si, spre deosebire de tine, imi asum identitatea. Nu pretind si nu am pretins niciodata ca as cunoaste romanele Hertei Müller si aici se vede ca nu ma cunosti (desti pretinzi asta).
    Si eu ma asteptam mai mult de la mine, insa asta e, curat ghinion, mon cher, mon ami! (vad ca folosesti tu cuvinte frantuzesti si pentru Yvonne). Daca tot sustii anumite lucruri, ar fi trebuit sa stii ca Yvonne reactioneaza intotdeauna (nu conteaza dupa cine vine) dur daca vede mostre de incultura fardata pe post de omniscienta. Fiindca a avut din greu de tras pana sa ajunga unde a ajuns intr-o comisie a UE, luptandu-se cu agarici plini de pile.
    In rest, detest anonimii ce refuza sa poarte un dialog onest, marcat identitar.
    Nici eu nu as fi vrut sa fiu student de al meu...
    Iar cu orgoliul ai mare dreptate: imi place sa fiu ridicat in slavi, sa fiu adulat, iar cine discuta cu mine nu o poate face decat encomiastic. Altfel imi vine furia la cap.(de aici se vede ca nu ma cunosti absolut deloc).
    Imi place discursul comunist desprins din cartile de istorie ale acelei perioade: ma infierezi cu proletara manie cum ca sa-mi fie rusine ca ponegresc natia mandra romana.(de parca ar avea nevoie s-o ponegresc eu. Se ponegreste singura in fiecare secunda). Uite inca un amanunt: primele monede descoperite pe teritoriul Daciei stii ce sunt? Hai sa-ti spun: niste monede romane falsificate de catre populatia autohtona!!! Iata primele testimonii numismatice arata o alta indeletnicire de baza a protoromanilor! Mentalitatea ta este una care ma sperie, profund tarata de protocronismul comunist, care, se pare, face inca ravagii. Hai sa ne vedem pe noi si istoria noastra asa cum suntem. Numai asa ne putem ajuta cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  16. galeata de gunoiiulie 11, 2010

    faceti pariu cu mine ca anonimul asta e tot aia care isi zicea a priori? am primt pe mail de la niste pupeze cam ciudate informatii legate de apriori si acum stiu cine e. m-am lamurit ce e de capul aleia. e tot aia de acum, credeti-ma!
    Lasa dracului anonimii (pe care ii sodomizeaza grija ca nu scrie aia din Paris cu cuvinte frantuzesti. Haida de, cercopitec de trei parale!)si mai scrie de teatru ca la "Balconul" au asteptat aia cu buzele fripte sa bagi comentariul. Stiu ce zic! S-au perpelit de mama focului asteptand cronica ta. Si spre deliciul multora (adica aproape a tuturor) ai reusit sa superi niste importante "staruri" de cotet! Iti admir curajul si onestitatea, sincer!

    RăspundețiȘtergere
  17. cat ma seaca frustrati de astia crescuti cu Adrian Paunescu si Dan Desliu si care fac din romani buricul pamantului!!!!!!!!!!! cat de greu ne-o fi sa recunoastem ca suntem cum suntem?
    Anonim, esti cel putin dus/a cu pluta.

    RăspundețiȘtergere
  18. Alors, mon cher ami (sau ma chere amie) anonim/a, nu pot sa ma intorc de la reconfortanta plimbare duminicala fara sa dau de cate un cap sec. E blestemul vietii mele, ma bantuie anonimii (la propriu si la figurat). Je m'excuse ca inca fac uz de cuvintele limbii romane, mult mai aproape de scop si de creierul subdezvoltat. A bon entendeur, salut!

    RăspundețiȘtergere
  19. Cosmine,
    nu eu nu am stiut sa port un dialog civilizat. cine sunt nu are importanta, important era ca pusesem o intrebare, o argumentasem, logic, dupa parerea mea, nu mi-am batut joc de nimeni si nu am insultat pe nimeni. si m-am trezit in tirul artileriei, ca sunt retardat, ca sunt curv(a), ca sunt ultimul analfabet, ca-mi iau informatiile de pe net. da, nu mai aveau la chiscul din colt scrisoarea lui neacsu din Cumpulung, tocmai o dadusera pe ultima in fata mea. si am apelat la net.
    Cred ca ai gresit cand te-ai facut profesor, nu ai atitudinea si nici disponibilitatea. dar nu e treaba mea.
    iti urez succes la galeti in continuare.
    te salut

    RăspundețiȘtergere
  20. @Anonim: are importanta cine esti. Un dialog civilizat, normal, se desfasoara numai prin asumarea identitatii. Asta crezi tu ca nu stiu cine esti, insa e frumos ca si interlocutorii sa-ti afle numele.
    Si ai dreptate cu ceva: spui ca ai argumentat logic, dupa parerea ta. Exact: dupa parerea ta. Incearca sa consulti un tratat elementar de logica (nu de pe wikipedia) si ai sa-ti vezi erorile.
    Si eu ti-am raspuns, insa erai prea preocupat/a sa-ti savurezi egocentric meandrele discursului.
    Am inchis definitiv orice discutie cu tine (pana la un eventual acces de bun simt din partea-ti, care sa se materializeze prin asumarea responsabilitatii. Ori iti place sa traiesti in continuare in minciuna, nu?)

    RăspundețiȘtergere
  21. Draga @anonim, nici nu stiu ce sa fac mai intai, sa rad sau sa plang? Te-a mancat in dos sa te bagi in gura astora! Tu nu vezi ca aici e templul Soarelui Mult Iubit in care nu isi au loc decat proslavirile?! Ownerul nu s-a semnat cu un alt ID, ooo, nu! El chiar are o adunatura de slugoi extrem de iscusiti in arta periajului. Ai facut marea greseala sa-l atingi, fie chiar si cu o floare si au sarit toti sa latre cu talent. Ce naiba iti pierzi vremea justificandu-te in fata lor? Acesta nu e un blog, e Fan Club iar outsider-ii nu sunt acceptati decat cu peria in mana si cu capul plecat!
    P.S. Cosmin & Company, je vous emmerde tous!
    P.P.S. Mai aveti tupeul sa puneti problema unui dialog civilizat? Latratorilor!
    P.P.S.@Yvonne, hors de ma vue et va te faire foutre!

    RăspundețiȘtergere
  22. Mai bine salvati prostii! Sa vedeti acolo idolatrie si frustrari...

    RăspundețiȘtergere
  23. Cucuoana retardata, nu-ti dai seama ca ne jignesti pe toti? Cu ce? Cu niste cuvinte frantuzesti probabil invatate de la niste pesti magrebieni cu care oi fi facut tu "masteratul". Vezi-ti de treaba ta! Fiecare are dreptul la opinia sa, fara jignirile tuturor frustratelor neimplinite! Eu, una, sunt sigura ca si matalutza ai admiratorii tai. Nu? Dar poate nu-s de aceeasi calitate, de aici si veninul scarbos!

    RăspundețiȘtergere
  24. ce dialog urat, pentru niste oameni care pretind ca sunt intelectuali ...
    pacat!

    RăspundețiȘtergere
  25. discutia creca trebuie mutata, primul text in romana e psaltirea hurmuzaki, au demonstrat-o ghetie-teodorescu in 2005, ghetie-mares in 1985, 2001, bazindu-se pe filigran, hirtie ce a circulat numai in moldova lin primul deceniu al sec. 16.
    asa ca filozofiile despre delatiune sau rapoarete de informare nu prea isi au locul. cu theophillact & co, lucrurile nu sint chiar sigure, pentru ca isi scrie cronicile prin sec. 9, deci prima atestare trebuie clar mutata in momentul in care e consemnata, nu alte basne, protobasne... na!

    RăspundețiȘtergere