joi, 9 decembrie 2010

Salzburg

Când am plecat din Innsbruck, în zorii zilei, vremea se anunţa frumoasă. Apoi, cu câteva minute înainte de plecare, am văzut pe geam primii fulgi timizi şi nehotărâţi. La Kufstein (oraş la circa o oră de Innsbruck, supranumit şi „Perla Tirolului”) era deja iarnă în toată regula, cu un viscol ce reducea dramatic vizibilitatea. Pe şosea, o coadă incredibilă de tiruri (de circa 30 de kilometri, blocate între Germania şi Austria). În Bavaria, tot iarnă. Salzburgul ne-a întâmpinat cu ninsoare şi cu un ger cumplit. Dar asta nu împiedica miile de turişti să-şi vadă tacticos de treabă, să colinde străduţele strâmte medievale din centrul vechi, să viziteze orice poartă inscripţia „Mozart” (iar genialul compozitor - pe numele său complet de botez Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart - a încetat a mai fi marele muzician, devenind un brand care vinde. Iar „Mozart” este orice în Salzburg: bomboane, parfum, tone de suveniruri de prost gust, burgeri, hot-dogs, castane coapte, brazi de Crăciun – totul are supranumele de „Mozart”). Salzach-ul, râul care traversează oraşul, curgea plictisit, îngheţat la maluri. Salzburg-ul păstrează istoria, o fructifică, iar totul stă mărturie mândriei şi potenţei fostei regiuni independente, încorporată Austriei în 1803, apoi disputată între Bavaria şi Austria. Religia catolică joacă încă un rol determinant în viaţa oraşului, Domul din Salzburg, monumental, impunător, strivitor, cu o lungime de 101 metri, ridicat în stil baroc la începutul secolului al XVII-lea, are aspectul unei fortăreţe. Salzburg a fost unul dintre cele mai importante centre ale Contrareformei. Salzburg stârneşte curiozitatea şi celor care vor să pornească pe urmele reale ale familiei von Trapp din celebrul muzical The sound of music (1965), filmat în Salzburg şi în împrejurimi. Despre Piaţa de Crăciun din Salzburg, în postarea următoare.

Palatul Mirabell (ridicat în 1606), celebru prin grădinile sale (în fotografie, grădina principală)
Statuia lui Wolfgang Amadeus MozartCasa în care s-a născut Mozart, situată în centrul vechi, pe Getreidegasse, numărul 9
Casa în care s-a mutat Mozart, către vârsta adolescenţei, împreună cu familia
În fundal, fortăreaţa din Salzburg, una dintre cele mai mari din Europa (împreună cu bastioanele măsoară circa 14 000 de metri pătraţi). Construită în secolul al XI-lea, fortăreaţa Hohensalzburg este cetatea medievală cel mai bine păstrată din Europa şi locul cel mai vizitat din întreaga Austrie (după Viena), cu circa un milion de vizitatori anual.
Salzach, cel mai important afluent al Inn-uluiGetreidegasse, una din străzile medievale din centrul oraşului
Domul Din Salzburg, cu hramul sfinţilor Rupert şi Virgil
Alte Residenz, fostul palat arhiepiscopal şi princiar, atestat în 1120, refăcut în secolele următoare

Artă modernă în centrul vechiVarianta modernă a Pieta, aparţinând sculptoriţei de origine cehă Anna Chromy.

Wolfgang Amadeus Mozart - ''Piano Concerto No. 21 in C - Elvira Madigan''





8 comentarii:

  1. Tare mi-ar plăcea să revăd locurile astea! Getreidegasse este superbă, ca și Palatul Mirabell.

    În schimb, Mozarts Geburtshaus m-a dezamăgit. Viața lui Mozart putea fi ambalată mai frumos și mai viu decât prin niște simple vitrine minimale. Totuși ... e Mozart. Dacă tot au numit până și wc-uri cântătoare după el, măcar Geburtshaus-ul să fi avut minim de originalitate și nu numai.

    En fin ... frumos post, felicitări! Ai ales niște locuri superbe de vizitat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta versiunea Pieta...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce interesanta? asta e hal de arta? sau asta e arta? orice porcarie cica acum e arta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cedric tu esti chiar prost???? E arta in cel mai pur grad, baiatule!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cultura austriaca este imbibata de muzica Lui Mozart. Cu toate astea subiectivismul este de neoprit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aveti probleme cu capu? Nu vorbeam de muzica lui Mozart ci de statuia aia asa zisa arta moderna.

    RăspundețiȘtergere
  7. e grele artele Cedric, nu? E arta in toata regula, dar nu pentru gogomani.

    RăspundețiȘtergere
  8. mai Cosmine, nu mai posta imagini cu arte ca dai nastere la discutzii pentru care va trebui mai tarziu sa faci un RAPORT !!!!!!!

    RăspundețiȘtergere