joi, 6 ianuarie 2011

Da' trenu' tuc-tuc-tuc

Dimineaţa zilei de Bobotează. Ger. Ora 7. Acceleratul 1724. Cam subţire de la Tg.Jiu. Şi de la Craiova. De la Caracal şi Drăgăneşti de Olt urca voios grosul pasagerilor. Toţi fără „belet”. Fireşte. Toţi se duc să negocieze cu „naşul” şi „naşa”. Aceştia, cu mutre îngrijorate, îi potolesc pe nerăbdătorii de a oferi mita. „Naşul” vorbeşte pe mobil cu conductorii din alte trenuri, întrebând dacă este supracontrol. Se interesează de zor. „Naşa” aşteaptă resemnată rezultatul întrebărilor. Roade seminţe. În tren. Cojile aterizează pe podea. Ne mai mirăm de ce arată trenurile „cheferiste” aşa cum arată. La finalul interogaţiilor, „naşul” vine triumfător. Nu-i supracontrol. Voioşi, pleacă amândoi legănându-se într-un echilibru fragil să colecteze mita. Seminţe şi blat. Imaginea perfectă a unei ţări. În România, orice tren vine din afara civilizaţiei şi duce tot în afara ei.

Mă uitam tot azi în avion în cotidianul austriac Die Presse. La rubrica „Vremea în Europa”. Pentru austrieci, Europa se oprea la Varşovia. Urma o zonă gri. Haşurată. La propriu. O zonă inexistentă în tratatele de civilizaţie. O lume în afara lumii. O lume călcând legănat pe coji de seminţe. Şi burduşind buzunarele la spate.

Nelu Stratan - Da' trenul tuc tuc tuc




39 de comentarii:

  1. A better worldianuarie 07, 2011

    Aia din film e femeie??? Eu credeam ca e popa la cum arata scroafa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bivola imensa si nesimtita! Si CFR-ul nu ia masuri?

    RăspundețiȘtergere
  3. din pacate, ai mare dreptate (ca de multe alte ori). "Romania is my country"

    RăspundețiȘtergere
  4. ati descoperit si voi acum focul. Pai nu e tren in Romania in care nasul sa nu infulece seminte si sa nu ia spaga la greu. Si CFR se plange c are pierderi. In toate trenurile nasii vorbesc disperati la telefon cu nasii din alte trenuri ca sa se informeze daca vine supracontrol, care e atat de "inopinant" incat stie toata lumea cand vine si cand nu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca incet incet ridicam capul si luam atitudine! Sa terminam odata cu nesimtirea si prostia carora le am dat numele smecherie...
    Intr-o tara civilizata si cu democratie serioasa si-ar fi pierdut serviciul acesti imbecili.
    Te felicit pentru ca ai curajul sa arati cu degetul si sa le dai chip nesimtitilor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu o intrebam: Doamna, cine matura?

    RăspundețiȘtergere
  7. Tanti asta parca e bivolitza lui boc (au publicat astia pe citynews.ro poze de la Revelionul facut de boc si chelul jegos base si e pt prima oara cand chiar mi-a parut rau de piticul porno boc vazand ce scroafa are in cocina)

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa dau o groaza de bani pe un bilet, sa ajung in compartiment, sa gasesc un reprezentant al serviciilor pentru care am dat bani care imi face mizerie? Hmm, imi este greu sa-mi imaginez.

    RăspundețiȘtergere
  9. De asta scumpesc nesimtitii astia biletele in mod indecent? Ca sa aiba astia bani de samanta? Oricum, la ce salarii au spurcatii...

    RăspundețiȘtergere
  10. si voi ce credeti ca daca scrieti si comentati voi aicea n-o sa mai manance astia seminte si n-o sa mai ia spaga? Ii doare in fleoshk. Vorbiti si voi sa va aflati in treaba.

    RăspundețiȘtergere
  11. Oliver daca toti o sa tacem si o sa lasam capul in jos facandu-ne ca nu vedem sau ca nu putem schimba nimic, o sa-si bata astia joc d noi cum vor. Prin astia inteleg tot: guvernanti, smecheri de Romania etc. Trebuie luata atitudine, trebuie sa fie fiecare responsabil. Numai astfel putem schimba Romania.

    RăspundețiȘtergere
  12. Romania...the land of choice....fain articolul..si in acelasi timp deprimant....Ce bine ca ai dovada :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce rai sunteti! Ce ei nu e ai nostri?"Dulce si suava ca o garofita".

    RăspundețiȘtergere
  14. SSieg Heil!!! Oliver nu te obliga nimeni sa stai pe blog si sa ne critici ca palavragim.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cosmin suntem o pata neagra pe harta Europei inca din Antichitate. Suntem un fel no man`s land.

    RăspundețiȘtergere
  16. Apropo tu mai mergi cu trenul? Inseamna ca ai o rabdare de chinez batran. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  17. Inchei cu o vorba auzita azi si tare mi-a placut:
    "Da-le dracu de carte si munca, ca daca era bune le lua boierii!"

    RăspundețiȘtergere
  18. Ca bine zice Sorana de dovada(vorba unei clasice de acum 21 de ani).

    RăspundețiȘtergere
  19. esti beat ce ai? vorbesti ca sa te afli in treaba. nu vezi cate comm-uri ai postat? vezi-ti de treaba omule!

    RăspundețiȘtergere
  20. Profesore ai luat-o razna? Sper ca nu esti prof pe bune ca esti dilit (sau delete) rau la cap!

    RăspundețiȘtergere
  21. raza de soareianuarie 26, 2011

    Profule esti cu capu?

    RăspundețiȘtergere
  22. Pai se putea sa nu comenteze cineva la subiect si sa sara altii, pe langa subiect si pe langa limitele bunului simt?
    Herr Panzer, se pare ca ti s-au trezit admiratorii. Nu chiar din Antichitate suntem "pata neagra": Burebista ii cam pusese pe jar pe "evropeni", ca se tot extindea individul...se dusese pana peste unde sunt nemtalaii si austriecii azi. Din pacate, dupa el, numai ratati ne-au cam condus (cu rare exceptii)

    RăspundețiȘtergere
  23. Ba Profule iar ai aparut ma? Ati rup gatul nenorocitule. Iar vi sa faci gargara de copii mei??? Ca ala e cocalar si aia curva? Ce te doare pe tine ba ce fac eu cu banii mei? Ai muncit tu pentru ei nenorocitule? Asa ca am dreptul si sa-mi bag copii la universitate ca profesori daca asa vreau eu si sa fac ce vreau ca am muncit pentru banii astea. Mars la gunoi nenorocitule hai iesi an fata si spune cine esti si dupa aia ne antalnim noi fata an fata!

    RăspundețiȘtergere
  24. Alexandra Niculescuianuarie 28, 2011

    @Anonim: Cand ma uit cine are bani in ziua de azi...ma apuca raul. Esti vai de tine. Doamne, stiu ca nu-i frumos ce-ti cer, dar ia-i dintre noi pe toti parvenitii astia postdecembristi, ca sa nu ne mai chinuim nici noi, nici ei!!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Alexandro esti tu prea finuta: se zice asa: muriti tavalindu-va toti bogatii de dupa 89 cu cocalarii vostri cu tot, javre ordinare care imputiti pamantul cu existenta voastra suburbana!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  26. Anonim, se pare ca tu esti "The real Tata Studentu", nu acea persoana care ironiza ucigator din spatele acestui nick. Dupa ce ca habar nu ai sa scrii coerct (deh, erai prea ocupat sa faci bani, ce-ti mai trebuia scoala), nici nu stii sa citesti: aici e vorba despre "Proful", iar cei care demascau tentativa unor nulitatii precum copiii tai de a patrunde intr-un mediu academic se semnau "Profesorii". Sa stam sa pierdem timpul explicandu-ti diferenta dintre singular si plural, despre grafia corecta in limba romana si multe altele asemenea? Imi dau seama ca impresia voastra, a "noilor ciocoi" este ca, daca ai bani, ai orice. Dar "banii tai munciti" (mari dubii am aici) nu-ti dau dreptul sa jignesti un om ca "Proful", care, crede-ma, este cu mii de ani lumina inaintea ta privind cultura, inteligenta, buna-cuviinta.

    RăspundețiȘtergere
  27. Ba asta cu bani, ia mai lasa-ne "an" pace, du-te si plimba-te in alte parti! Esti vai de capul tau, nu ti se pare ca esti "an" afara, retardatule? Poti sa-ti bagi banii "astea" undeva, degeaba ai bani ca tot un taran incult ai ramas, la fel probabil cum sunt si urmasii tai! Valea!

    RăspundețiȘtergere
  28. E grele fratilor cu banii astea, an pana mea...

    RăspundețiȘtergere
  29. Pt Anonim(cel care ma critica):nu vreau sa-ti dau satisfactia unei intalniri deoarece ar trebui sa mergi prea mult in genunchi in fata mea. Apropo, daca ar mai fi trait Hitler sigur te facea sapun(depinde ce culoare are tenul tau-daca esti negru sapun de casa;daca esti blond sapun FA-fara reclama la acest sapun). Pentru tine inca mai exista Solutia Finala. Salutari pentru un viitor profesor universitar!!!!!:)Gata cu polemica.

    RăspundețiȘtergere
  30. Pentru simpaticul(nick de manelist cu tricou sclipicios Gucci):da, bre sunt profesor!

    RăspundețiȘtergere
  31. Bai Profule deci esti chiar prof hahahaah!!!!! Pai si nu ti-e rusine sa te pui cu mine? De ce sa stau eu ma an genunchi an fata ta? Ha? Pai tu trebue sa stai an genunchi an fata mea ca tu esti un nimeni rupt an cur. Ce ai facut tu ma la copii tai? Eu la ai mei le-am facut: masini cate un apartament fiecare si acum o sa ne facem si vila! Tu ai cu sa ai ancalti macar pe ai tai cand ai trimiti dimineata la scoala?

    RăspundețiȘtergere
  32. Ce as dori ca pe frontispiciul casei tale(sau cort) sa scrie:"Arbeit Macht Frei"ori "KZ".Cine stie? Poate mi se va indeplini dorinta.

    RăspundețiȘtergere
  33. Anonimule, ma mir si ma tot mir cum pot exista asemenea hidrozoare ca tine pe planeta noastra! Mai celenteratule, mai ai si cu ce altceva sa te lauzi decat cu averea ta pe care facem ceva, la fel ca si pe tine si pe retardatii tai, urmasii-moluste? Esti o cazatura, la fel ca toti "banosii" ultimilor ani, o scursura sociala ajunsa la ceva banuti si care se crede mare si tare. Rezolva-ti carentele (enormele carente, educa-ti cocalarii si pitipoanca si dupa vreo 2000 de ani mai vino si mai vorbeste cu noi (poate "anveti" intre timp regulile dialogului!)

    RăspundețiȘtergere
  34. Ce distrus asta cu banii lui, an pana mea!!! Ba neica invata dracu sa scrii corect. In rest ma ofer voluntar daca nu are cine sa le zdrobeasca scafarliile cocalarului si pitipoancei. Auzi culme: esti si tu student din cate zic oamenii astia! S-a intors lumea cu curu-n sus daca a ajuns si unul ca tine student!!!!

    RăspundețiȘtergere
  35. Mai "tovarasci" pe tine chiar nu te intereseaza ce a scris Cosmin ? Incearca sa postezi comentarii cu privire la experienta pe care a avut-o Ionut si nu sa jignesti persoane sub masca anonimatului!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  36. Crima (si multa pedeapsa)februarie 03, 2011

    Bogatule, in afara ca ne-ai demonstrat ca nu exista materie cenusie in capul tau, ai mai rezolvat ceva? Din cotet te-ai ridicat tu si neamul tau si va umflati in pene (an pene, scuze). Mars afara ca poluezi cu incultura ta. Sa-ti tina banii loc de minte frustratule!

    RăspundețiȘtergere