joi, 28 iunie 2012

Vara nu dormimDe ani buni, moda estivală a oltenilor (nu ştiu dacă fenomenul este panromânesc) este….nu, nu neapărat grătarele (ele se fac neţinând cont de anotimp), nici decojitul seminţelor. Nu, este vorba despre „modificări”. Unde? În locuinţe, fireşte. Nu eşti om, dacă nu faci modificări. Să nu-mi spuneţi că n-aţi avut măcar trei-patru vecini care au făcut „modificări”. Şi e treaba lor cum aleg să-şi facă pereţii şvaiţer pentru a da naştere portalurilor ondulate şi lâncede, în cel mai pur stil oriental, lipsit de verticalitate, de aspiraţie spre depăşire, centrat pe trăirea flască a orizontalului fără de perspectivă. E treaba lor de câte ori sparg, trag, dărâmă, fac, dreg, iarăşi fac, iarăşi dreg…Nu am avut vară fără colocatari „modificatori”. La mine în bloc şi în cele învecinate. Acum am, concomitent, trei bucăţi de astfel de exemplare. Una la mine, altele două, în blocurile din faţă. Mai ales de când a lovit aşa-zisă criză, „modificările” în locuinţe au devenit „musthave”, au cunoscut o curbă incredibil de ascendentă, la fel ca vânzările de maşini din România. Halal criză!
Să revin la oile mele. Sau la modificatorii mei. Puţin îmi pasă de ceea ce-şi fac, din partea mea pot să dărâme toţi pereţii şi toată locuinţa şi să leviteze brahmanic la diferite etaje. Treaba lor şi gusturile lor, arcadele lor şi spoturile lor din tavane. Dar (şi sunt atât de sigur că aţi remarcat de atâtea ori pe propriile epiderme) ceea ce mă frapează ca o regulă generală, statistic remarcată în ani şi ani: toţi cei care efectuează „modificări”, le fac la cele mai imposibile şi mai urâte ore, la cea mai mare nesimţire, făcându-te să duci dorul unei planete depopulate. La orele când n-ar deranja pe nimeni, e linişte totală. Remarcabil talentul de a-şi alege nişte ore de stă mintea în loc. Verile, nu dormim, „făcem” modificări.

7 comentarii:

 1. Cunosc fenomenul .Vara trecută am avut două astfel de exemplare în bloc.Nou-veniţi.Şi ca orice nou-venit ce se respectă , au început cu modificările de rigoare.La orice oră.Însă la noi în bloc nu se practică aşa ceva,de regulă.Astfel că au existat vecini care să le atragă atenţia.O vreme ,au încetat ,dar probabil doar pentru a le închide gura "protestatatrilor",căci apoi au revenit "în forţă" . "Trăim in democraţie ,nu ?!" , ar spune ei ...

  RăspundețiȘtergere
 2. Din păcate așa e, ai dreptate.
  Fiecare se găsește mai ales vara să modifice câte ceva. Mai mult să vadă alții,nu neapărat pentru ei :-j.

  RăspundețiȘtergere
 3. La mine se asfalteaza strada...
  Stii ce-am facut ca sa nu mai am de-a face cu modificatorii? M-am mutat la casa. Si e asa liniste.

  RăspundețiȘtergere
 4. La mine aici, peste oceane, e interzis sa faci zgomot(renovari) in weekend si dupa ora 18.00, daca stai la bloc.
  Si la casa, e interzis sa tunzi gazonul(treaba zgomotoasa) duminica.

  Pe mine ma speria in Ro mai ales faptul ca renovatorii decideau sa darame ziduri de rezistenta, ca voiau ei living room ca in America, fara ca blocul sa fi fost conceput astfel... cat despre stil, se mai poarta portocaliul si albastrul combinate? "Ma ucidea" combinatia asta. :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. portocaliul, movul, arcadele, spoturile vor fi intotdeauna in trend in Romanica prostului gust rural implementat in mediile urbane.

   Ștergere