duminică, 4 august 2013

Slana veche şi ciorba reîncălzită


Revin în lumea mirobolantă a blogosferei după o lună şi ceva de pauză, în care am prestat, alături de alţi câţiva colegi damnaţi, muncă de secretariat. Aşa estem noi, polivalenţi, multifuncţionali, precum roboţeii de bucătărie, în vreme ce alţii se "odihnea" cu sârg de mai bine de o lună. Respectăm, de secole, divizarea socială între privilegiaţi şi pălmaşi.
Ieri am fost la concert. Organizat de Bergenbier în faimosul centru al urbei magnifice pe care o locuiesc cu drag, satul urban Craiova. Am mai prins doar Viţa de Vie şi Cargo. Prima trupă mi se pare cantonată, de ani buni, într-un soi de autism compoziţional, din care nu vrea deloc să-şi revină, deşi are un Despot luminat, băiat destul de inteligent şi cu idei, dar care, în ultimul timp, se deplasează circular.
A urmat Cargo. De dragul vremurilor apuse ne-am simţit bine. Însă eu susţin cu tărie că, fără de Kempes, Cargo e un simulacru cu accente penibile, care trăieşte tot din slana veche. Ciorba etern reîncălzită deja scârbeşte la un moment dat. Iar melodiile noi, desprinse dintr-un manierism propriu, asaltează categoria-ţintă adolescentină cu căşiţe, încercând să reutilizeze tipare vechi, fără strălucire, însă. Citeam acum câteva zile, pe blogul lui zoso, că nu plecarea lui Ioncu a băgat Cargo în comă, ci faptul că a secat izvorul de inspiraţie a trupei. Secat de-a binelea. Să vedem când s-o găta şi brânza din butoi ce-o mai fi.
Pe site-ul oficial al celor de la Cargo scrie cum că Ovidiu Ioncu s-a decis, la un moment dat, să părăsească trupa, dar că fanii au rămas alături de Cargo, dovadă fiind cel mai mare hit al trupei, anume Ploaia, care e cântat de Igrişan. Două mici mari obiecţii: Dacă pentru Bărar (care aseară poza într-un fel de fantoşă hilară a lui Ozzy) Ploaia este cel mai mare hit Cargo, atunci muzica de calitate are înţelesuri diferite. Doi: varianta iniţială era cântată de Ioncu, am prins-o în interpretarea lui Kempes chiar în Craiova, prin 2002, sau 2003, la nişte zile de ale urbei, pe o scenă amplasată în spatele lu’ Mc’Donalds. Şi, de veţi grebla acribic internetul, veţi da peste nişte versiuni ale melodiei cântate de Kempes. Am pus una dintre ele, „Baciul” Igrişan alături de Ioncu, pentru a vedea diferenţele enorme intre cei doi (deşi atoateştiutorul Bărar îl numeşte pe Igrişan cea mai bună voce rock românească), precum şi umilinţa vocală cruntă suferită de Adi în faţa lui Ovidiu.

PS: faza serii o oferiră nişte conaţionali (n-am voie să le spun pre numele lor etnic, fiindcă U.E. mă amendează instantaneu cu 7000 de euro dacă pronunţ / scriu acel cuvânt), care, pe ritmurile de la Erată, dansară ca pe manele (şi cu echipamentul corespunzător: maieuri, lanţe la gât, şepci şi ochelari de soare cu lentilele la ceafă, în miez de noapte). Craiova e pitorească.

7 comentarii:

 1. Despre "muzica romaneasca" sunt ultimul om care ar putea sa-si spuna o opinie. Nu servesc, iar culisele ma depasesc.
  In schimb:
  "U.E. mă amendează instantaneu cu 7000 de euro dacă pronunţ / scriu acel cuvânt"
  Asta e pe bune? Cum adica sa-mi iau amenda pentru ca nu inghit cretinitati inventate doar de dragul globalizarii?

  RăspundețiȘtergere
 2. Cei de langa mine incercau sa dea din cap, nu stiu daca e mai bine sau mai rau :)) Eu abia asteptam festivalul asta, dar Alternosfera nu mai vine, Despot a dormit pe el si Cargo canta tot aceleasi piese. E bine totusi ca mai misca ceva si pe la noi pe aici :D

  Poate la anul ii cheama si pe Rezident EX? ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iata inca un vot pentru Rezident Ex! Inca unul si fondam un fan club:)))

   Ștergere
 3. Cargo4Everaugust 05, 2013

  Pentru orice om normal la cap si cu un graunte de stiinta muzicala in cap e cert ca fara Ovidiu Ioncu "Kempes" Cargo nu mai exista. Pentru orice stiutor de muzica Rezident Ex e un un "must".

  RăspundețiȘtergere
 4. Trebuie să recunosc că mi-a plăcut mai mult partea de început a postării. Dragă domnule, oare nu ştii dumneata că munca de secretariat înnobilează omu’? Când ţi se permite să faci o astfel de muncă (la cerere - dacă eşti naiv, sau prin dispoziţie de „sus” - asta e, fiecare cu norocul lui), trebuie să mulţumeşti cerului şi pământului. Acu’, e adevărat că începi munca (de secretariat), cu cea mai cuminte înjurătură, ceva de genul: să vă ia naiba cu rahaturile voastre ce-ar putea fi făcute cu răsunător succes de atâţia care freacă menta (sau, mă rog, şi-o freacă de diverse corpuri în staţionare sau în mişcare, cu miros de levănţică) şi termini cu acele înjurături birjăreşti la auzul cărora, din urechile doamnelor/domnilor foarte educaţi, ar ţâşni sângele fix ca apa din fântâna arteziană cântăcioasă din mijlocul urbei olteneşti. Însă, la final simţi că eşti înnobilatu’ lu’ peşte prăjit. De şmecheri nu mă iau, că şi aşa sunt bătuţi de soartă!
  În rest, subiectul în sine mă cam lasă rece, din două motive: unu: n-am fost la concert pentru că nu-mi plac înghesuielile cu iz ţigănesc, numi-s-ar ele şi „concerte”; doi: pentru mine, Cargo este o trupă moartă şi îngropată, iar încercarea lor de a dezgropa mortu’ pentru a-i face respiraţie gură la gură nu are nicidecum efectul dorit (după umila mea părere), ci dimpotrivă, mai aşează un strat gros de pământ deasupră-i. Însă, păstrez cu Cargo amintiri muzicale foarte frumoase, ce vor rămâne pe veci în sufletul meu, iar acest lucru nu-i puţin. Ai spus foarte bine, în ceea ce-i priveşte: „slana veche şi ciorba reîncălzită”, dar cum „de dorul fragilor, mănânci şi mure”, tot e bine şi aşa pentru ce-i îndrăgostiţi de (cuvântul) Cargo. Eu prefer să rămân cu dorul, creator de stări cu mult mai intense, decât cu gustul dezamăgitor al murelor (care, fie vorba între noi, nu-i rău, dar nu-i ce trebuie). Asta, pentru a nu ajunge ( tot în ceea ce-i priveşte) la o altă vorbă din popor (adaptată la speţă): bă, ce armăsari aţi fost şi ce gloabe aţi ajuns.
  PS: cât pe ce să uit ce era mai important: cu Rezident Ex votez şi eu, ba chiar cu două mâini.
  Voie bună!

  RăspundețiȘtergere
 5. Si totusi vin si Rezident EX zilele astea pe la noi :D

  http://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1377093_529814853778737_1658057804_n.jpg

  RăspundețiȘtergere