vineri, 13 august 2010

Stuttgart-7 august 2010


De la Tübingen la Stuttgart drumul cu trenul (Regionalzug) durează circa o oră. Pe geamul RE-ul se văd viile cocoţate la milimetru pe dealurile şvăbeşti, pârguindu-se riguros în soare. Centrul Stuttgartului abundă de oameni în amiaza zilei de sâmbătă. Centru mare, superb, mi-a plăcut aproape mai mult ca cel din München (oraş care, pentru mine, este cel mai frumos din lume, după Innsbruck). Stuttgart a luat fiinţă în jurul anului 950 (deşi atestări privind aşezări romane în zonă regăsim încă din secolul I î.Chr.), înainte de bătălia de la Lechfeld. Fondatorul a fost ducele Liudolf de Suabia, fiul sfântului împărat roman Otto I cel Mare. Noua aşezare era utilizată în special pentru creşterea cailor (datorită zonei foarte fertile) şi acest lucru se vede şi în denumirea oraşului: încă din germana medie exista cuvântul „stuotgarte”, compus din „Garten” (însemnând „grădină”) şi „Stuot” (cu sensul de „herghelie”) (de unde a derivat cuvântul actual german „Stute”, însemnând „iapă”). Emblema oraşului este, de altfel, un cal. De Stuttgart, capitala landului Baden-Württenberg, şi-au legat numele, prin naştere sau desfăşurarea activităţii, personalităţi din varii domenii: Friedrich Schiller (starul no.1 al oraşului), Wilhelm Maybach, Gottlieb Daimler, Ferdinand Porsche (iubitorii de maşini au oftat cu certitudine citind aceste trei nume), foştii preşedinţi germani Theodor Heuss şi Richard von Weizsäcker, filosoful G.W.F. Hegel, laureaţii Premiului Nobel Gerhard Ertl (2007-Nobelul pentru chimie), Klaus von Klitzing (1985-Nobelul pentru fizică), Robert Bosch (inginerii şi meşterii au tot respectul pentru el, cu siguranţă), celebrul pilot interbelic de maşini de curse (predecesoarele celor din Formula 1) Hermann Lang, care a făcut istorie în vremea respectivă şi fostul atacant de superclasă şi ex-antrenorul Nationalmannschaft Jürgen Klinsmann.

Dacă e Stuttgart, e musai Mercedes



Relicve şi vitralii în biserici catolice


Marktplatz


Omniprezent în Stuttgart, Friedrich von Schiller

De câte ori văd astfel de personaje, imediat mă gândesc la Penelope Cruz din Abre los ojos.

Das Neue Schloss (construit între 1746 şi 1807)




4 comentarii:

  1. Ray of Lightaugust 14, 2010

    Imi plac la nebunie postarile de pe bloguri cu calatorii. Nu ma satur de asa ceva. Felicitari pentru cum ai prezentat Stuttgartul. Nu l-am vazut inca. Si mie imi place Munchenul si la mine e pe locul al doilea dar dupa Copenhaga. Uite ii provoc pe cititorii blogului sa spuna care sunt pentru ei normal, cele mai frumoase orase din lume.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru mine, e Amsterdam. Pe locul doi, St. Petersburg. Pe trei, Liverpool si Salzburg.

    RăspundețiȘtergere
  3. Orasul preferat nu are nimic de a face cu obiectivitatea. Orasul preferat reprezinta un conglomerat de stari, impresii, trarii subiective si mcu caracter intersubiectiv. La mine ordinea pur subiectiva este: 1.Marseille; 2. Barcelona; 3. Berlin

    RăspundețiȘtergere
  4. Parizianu'august 15, 2010

    In ciuda numelui morometian, la mine pe locul 1 este Salzburg.Pe doi, la egalitate Bratislava si Sofia (sa nu ma injurati, va rog). Pe trei, Stockholm(gusturile nu se discuta)

    RăspundețiȘtergere