sâmbătă, 12 februarie 2011

Un fleac...i-am ciuruit şi p'ăştia!


Am trăit s-o văd şi p’asta! Nu credeam s-o văd atât de curând. Nu în Innsbruck. În Viena, mai degrabă. Sau în Berlin. Sau în Graz. Innsbruck era cumva o ultimă baricadă în calea lor. Retragerea în munţi predispune la conservatorism. Însă orice bariere au fost depăşite. Jegul oriental s-a infiltrat profund în ADN-ul civilizaţiei occidentale. L-a infestat iremediabil. Nu putea oare să avem parte de o fecundă pătrundere a elementelor orientale frumoase, benefice? Nu.

Da, bun, ştiu, sunt fasonat, majoritatea cred asta despre mine, sunt detestabil, sunt elitist. Iau foc când subcivilizaţia inundă locurile din spaţiul public. Văd negru în faţa ochilor când detectez orice urmă de neurbanism comportamental. „Eşti exagerat”; „N-ai ce face”, „Fii mai tolerant”, „Nu te implica”, „Dă-i dracu’ de cretini”, „Hai, mă, şi tu…”…fraze de care sunt sătul. Şi nu, nu sunt fasonat, nici altfel. Sunt un om normal. Care se agaţă cu disperare de ultimele frânturi de normalitate din societatea civilă. Şi da, mă deranjează să văd cum până şi ultimul bastion al civilizaţiei, al rezistenţei în faţa noroiului oriental, Innsbruck, s-a degradat teribil în câţiva ani. Şi mă calcă pe toţi nervi şi pe toate structurile mele intime să văd în Innsbruck maşini-discoteci, cutremurându-se sub forţa başilor, mă deranjează cursele nocturne de maşini, mă deranjează masculii feroce care merg legănat pe stradă, cântărindu-şi satisfăcuţi la fiecare pas boaşele în mână, apoi scărpinându-le vădit încântaţi. Pai şi la noi nu vezi tot asta? Ar întreba cel mai puţin mofturos şi fiţos. Tocmai!!! Acum 5 ani, toate acestea nu doar că erau inexistente aici, în inima Alpilor, dar nici nu te-ar fi înţeles tirolezii dacă le povesteai cum e la noi. Între timp, ca în cea mai autentică distopie, lucrurile acestea au devenit realitate şi la ei. Scuze dacă încă mă mai interesează civilizaţia! Şi nu, nu consider validă faza cu intelectualul pasiv, ataraxic în al său turn de fildeş, nepăsător şi rece faţă de toate ororile socio-istorice, îndurând cu stoicismul imbecilului toate vicisitudinile. Cel puţin de la romantici încoace, intelectualul e un tip implicat, angajat.

Ca să rezum inutila vorbărie. Scena care m-a şocat. Acum câteva zile. Patru puştani de liceu. Doi tirolezi. Doi turci. Turcii turnau în ei Cola. Nu-i rău, m-am gândit sadic, rânjind satisfăcut cu toată sinea mea. Alt gând mi-a anulat bucuria: „ăştia-s naţia dracului, n-au nici pe naiba”. Tirolezii însă…acum urmează şocul şi groaza: mâncau seminţe dintr-o pungă!!! Da, aţi citit corect şi nu voi repeta! Veţi întreba stupefiaţi (asta în cazul total fericit când nu vi se va părea ceva absolut firesc): de unde seminţe în Austria? Din supermarket, simplu. De exemplu, în „Realul” din München există seminţe în Megapack (megapachet), la superofertă pentru băieţii bine educaţi din Est! Iar în Austria, de ani buni, supermarketurile vând şorici, halva, zacuscă, mici (în varianta lor balcanică, numită cevapcici), varză pentru sarmale (Sarmakraut).

Fraţilor, i-am biruit! Pe calea armelor, n-a mers. Dar am avut (h)ac de cojocul lor de civilizaţi: i-am învăţat noi civilizaţia autentică, balcanică, aia cu muzici stridente, cu dans pe stradă, cu raliuri de noapte, cu seminţe…Un fleac, i-am ciuruit şi p’ăştia!

PS: Îmi tot vin în cap versuri de la Paraziţii de când i-am văzut pe ăia înfruptându-se din punga de seminţe şi scuipând briliant cojile pe stradă: „O chema Amalia, / E din Mangalia, / A plecat după seminţe / La produs în Italia.”

Seminte prajite - Jazz



12 comentarii:

  1. Stai linistit: pana si in Danemarca i-am vazut facand aceasta oroare! Si nu erau cioroi de-ai nostri, ci danezi pur-sange! Vorba ta (trista): i-am biruit cu mitocania noastra, cu lipsa de civilizatie, cu toata scursura balcanica si arabeasca navalita in Occident!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si din Irlanda raportam cu mandrie aceeasi "ciuruiala" a civilizatiei vestice de catre pseudo-civilizatia estica! Si noi vazut aici scarbosenii de acest gen venite din partea irlandezilor: mancatus semnintus, scuipatus stradae, scarmanatus coius, musica tarae in masinae. Bine ai zis fratioare: i-am ciuruit! Solutia?

    RăspundețiȘtergere
  3. Raportam cu avant balcanic depasirea planului la "ciuruit" civilizatie si in Franta (dar asta era ceva normal, nu?). Raportam cu mandrie si din Franta preeminentza scursurilor din est si din tarile arabe asupra oricarei urme de civilizatie!
    Faza cu "esti fasonata" o cunosc prea bine. Dar cum zici si tu: nu suntem decat oameni normali, care vor sa traiasca in normalitate! Iar normalitatea noi nu o confundam cu marlania, cu tarania, cu putridul venit din Est! Saptamana trecuta mergeam pe strada si in frumosul Paris 3 araboiace (scoala, liceu nu-mi dau seama). Cu vesnicul batic in cap, merg hahaind de rasunau strazile, inghitind seminte si scuipand pe jos. Simt ca turbez. Scot un servetel din buzunar, strang in urma lor cateva coji, alerg dupa ele: "Domnisoarelor, v-a cazut ceva". Si le indes furioasa servetelul cu cojile in mana, in timp ce le smulg punga cu samanta si o azvarl cu tot dispretul meu si cu toata ura pe care o nutresc fata de suburbani intr-un cos de gunoi. Au ramas paf! Am vrut sa le si pocnesc, dar intram la alte chestii, ca francezii imediat te fac nu din vorbe, ci din lege (ma bagau la xenofobie si altele)
    Stiu ca n-am sansa in fata valului de mizerie care a pus stapanire pe lume. M-apuc de mancat seminte, trebuie sa ma "integrez"!

    RăspundețiȘtergere
  4. Intotdeauna m-a uimit dialectica cilvilizatiei si lipsei de civilizatie. Ca sa impui undeva civilizatia, iti trebuie sute de ani (si nici atunci nu e sigur ca se impune). Ca sa se impuna lipsa civilizatiei e nevoie de mult mai putin, de cativa ani doar.

    RăspundețiȘtergere
  5. Yvonne mare gresala ca nu le-ai dat vreo doua. In locul tau le bateam pana le lasam late putea sa vina si politia si mama ei de politie. Cin' sa cheme politia ca le bateam pana cadeau. La fel si bloggerul: in loc sa te plangi pe blog mai bine ii desfintai pe aia. De nu ma puneam cu picioarele pe ei!

    RăspundețiȘtergere
  6. E de observat ca raul se invata mult mai repede decat binele. Si apoi, ce repede ne acomodam la anormalitate, cum reusim sa o intelegem si sa-i spunem toleranta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai ce am putea noi sa-i invatam pe occidentali? Manele, cersit, scuipat si urinat pe strazi, datul in bobi, prostitutie, hotie, lipsa oricaror repere de civilizatie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Viena. Viena mi-a parut un paradis al bunului simt, al discretiei si al civilizatiei. venit din Romania, mi se parea incredibil sa functioneze totul, sa existe atata politete si bun simt. si sa spun ca veneam dintr-un orasel cochet unde mitocania nu parea chiar la ea acasa. viena mi s-a parut normalitatea, un loc pretios pe care il dorisesi si care parea incredibil sa existe cu adevarat. apoi intr-un week-end, cochetul metrou parea aproape devastat, manifestanti betivi (erau electoralele pt primarie) lasasera urme. nu erau nici turci, nici romani, nici arabi. fusesera austrieci.
    atunci lumea aceea silentioasa, discreta, placuta si functionala, unde la fiecare colt de strada pandea istoria, un muzeu sau o cafenea, mi s-a parut deodata fragila. ca o ramasita de masea inconjurata de plomba. parea doar o chestiune de timp sa fie extrasa/distrusa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dreamer, Yvonne, ExLibris...aveti dreptate.
    Daca au ajuns pana si austriecii sa manance seminte e clar ca se apropie 2012 si ca nu-s povesti cu acest an. Scapa cine poate!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cineva spune odata ca : "Occidentul este tara civilizatiei iar Orientul este tara revelatiei".
    S-a inselat cumva?

    RăspundețiȘtergere
  11. "Semintele de floarea soarelui sunt o importanta sursa de vitamina E, B1, B5, magneziu, seleniu si fosfor. Pentru efectul lor imediat, specialistii americani le considera un adevarat izvor de sanatate. " sursa www.ziare.com
    Herr tu ai observat bine ca tirolezii astia mananca sanatos iar turcii nu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cat de subtili putem sa fim noi balcanicii. Ce arme nucleare,submarine si rachete intercontinentale ne trebuie nou? Cucerim Europa prin altfel de metode mult mai puternice decat cele uzitate pana cum de marile puteri.

    RăspundețiȘtergere