sâmbătă, 3 martie 2012

Sisi: foaie verde de bostan / o prinţesă şi-un cioban

Partea cea mai rea în cadrul lansărilor de carte e că te vezi cu oameni. Partea cu adevărat rea, maximul posibil, e când prezinţi o carte sau, şi mai şi, o lansezi pe a ta. Azi m-a ferit Sfântul de una dintre cele două posturi, aşa că doar am luat loc cuminte în rândurile publicului auditor cu luare aminte. Efort mult prea mare şi aşa.
Şi, în invazia de după lansare, se apropie de mine dumnealui, dânsul, el, domnul respectiv care mi se adresează cu „domnu’ Cosmin” (deşi eu nu-l cunosc, dar deh, asta e, plătesc preţul celebrităţii mele absolute), fapt care îmi câştigă iremediabil atenţia, dar nu faţă de el, ci faţă de menajarea neuronilor mei. Şi îmi vorbeşte de un tânăr autor (după ce l-am zărit pe împricinat am realizat cât de relativă este chestiunea cu tinereţea şi bătrâneţea), deosebit de promiţător bla bla bla. Care scrisese o monografie a unei localităţi (aşa că, de unde până unde, legătura cu mine, sau cu zona mea de interes?). Informaţiile curg şuvoaie peste mine, în vreme ce, scârbit de soarele de afară, de secătura de primăvară care iarăşi se pregăteşte să-şi facă apariţia prin peisaj, căutam disperat strategii de obliterare cât mai politicoasă dintr-un peisaj literar third hand.
Partea cea mai bună atunci când te întâlneşti cu oamenii e că afli „neşte” chestii tari de tot, fără de care, cel puţin în viaţa asta, n-ai prea mai reuşi să vieţuieşti. De pildă, antenele mele se centrează brusc spre emitentul înflăcărat, atunci când aud numele Sisi. Care a fost şi prin Herculane (fapt ştiut, de altfel). Şi nu numai că a fost prinţesa pe la Băi, dar cică a mai şi găsit un cioban român vorbitor de germană (dovadă peremptorie a gradului de civilitate a unui neam aflat acum în pragul colapsului cultural). Cu respectivul cioban, Sisi ar fi avut şi o aventură. Erotism pur. Prinţesa austriacă i-ar fi dat păstorului un inel (probabil mulţumită de prestaţia voinicului), ce ar fi fost găsit acum de „junele” autor la descendenţii ciobăneşti. Aaa, şi nu e gata: ciobanul s-ar fi dus să se spovedească la popă după aventura cu Sisi (eu, mai degrabă, l-aş bănui că s-a dus să se laude, în fapt, avea cu ce, mă, avea cu ce), iar preotul l-ar fi întrebat: „Dânsei i-a plăcut?”; „Da, părinte!” „Ei, atunci se iartă!”. Din toată povestea, cel mai mult îmi place, aţi ghicit, popa! Şi plurilingvismul ciobanului!
Am fost pe urmele prinţesei Elisabeth von Österreich-Ungarn prin Germania (pe Ludwigstraße, în München, acolo unde s-a născut), apoi prin Viena, în Italia, (la Meran). La doi paşi de mine, la Herculane, n-o căutasem pe Sisi. Totuşi, cred că e prima şi singura dată în istorie, când le-am tras-o şi noi zdravăn austriecilor!
O să mă mai duc când sunt lansări de carte!

12 comentarii:

  1. Cum sa nu-ti placa soarele de primavara?
    Asta cu aventurile...deh, are nevoie lumea de ele!

    RăspundețiȘtergere
  2. beautiful strangermartie 04, 2012

    identific accente mizantropice la tine.
    plus ca ma aliez, cu Dreamer, si intreb care-i faza cu primavara?
    in rest am ras cu hohote, ai un stil fabu fabulos de a binelea!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. postul are pasaje memorabile (ma refer la comentariile din paranteze total reusite) si ironice si subtile in acelasi timp. tare mult admir stilul!
    insa si eu ma intreb ca cei doi ce ai cu oameni si cu primavara?
    un om cu cat e mai inteligent si evoluat e mai altruist si iubitor de oameni

    RăspundețiȘtergere
  4. @Dreamer, beautiful stranger, Liviu: nu am accente mizantropice, va inselati, sunt mama si tatal mizantropilor. Moliere nu ma cunoscuse cand scrisese piesa "Mizantropul", altfel ar fi configurat-o diferit.
    Nu, nu imi plac primavara si vara. Absolut deloc. Primavara si vara regresez la stadiul vegetal, abia de toamna incolo incep sa functionez optim. Am o cumplita aversiune fata de primavara si vara si as putea enumera nu stiu cate motive.
    "Daca-as fi pentru o zi presedinte", vorba cuiva, am desfiinta prin decret cele doua anotimpuri. Si week-end-ul.
    Locul meu ideal pentru a trai: Antartica. Minim Groenlanda.
    Liviu, lasa discursul asta placativ tip flower power si new age gretos-dulceag, cu iubirea in par si cu iubire si iarasi iubire.

    RăspundețiȘtergere
  5. am fost pe Ludwigstrasse in Munchen dar nu am stiut legatura cu Sisi. care e? cat despre ciobanii romani si puterile lor tamaduitoare la Herculane deh ce sa zic... doar "ce vremuri...". nici la Herculane nu mai e ca alta data. iar ciobanii de cand nu mai invata intensiv germana si-au cam pierdut din popularitate printre printese.
    despre stadiul vegetal iti povestesc o intamplare din facultate adica de acum peste 1000 de ani. profesorul de filozofie preda un curs intr-un amfiteatru scaldat in lumina primelor zile frumoase de primavara. il surprinde pe un coleg privind pe geam (un perete intreg de geamuri avea amfiteatrul. nu aveai cum sa ratezi peisajul mirific). si il intreaba: la ce te gandesti? colegul zice cu o sinceritate dezarmanta: la cat de frumos si cald e acum afara. profu ii striga: bacterie! si ii arata usa. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sisi s-a nascut in München, in palatul Herzog-Max, pe Ludwigstraße (astazi e acolo Bundesbank-Bayern)
      Geniala faza cu bacteria:))))

      Ștergere
  6. Auzisem si eu mai demult povestea asta, cred ca a fost un reportaj... dar nu ca Sisi ar fi avut cine stie ce niscai tavaleli prin iarba verde de la noi cu ciobanasul de pe plaiurile mioritice.
    :)) Astea sunt chestiunile care se discuta la asemenea adunari?!Pai si politica?!!! Cum se poate sa nu dezbata nima' despre politica? Erotism pur cu im la inceput.
    Primavara asta am o viroza sau ceva care mi-a afectat o amigdala. Asa ca, nici mie nu prea mi-e draga.
    Ca sa nu-mi atrag oprobiul altora, nu-mi place nici un anotimp in mod deosebit. Fara sa discriminez intre vara, iarna, primavara,toamna, nu-mi place nici unul. Imi plac unele zile. Putine si alea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand, insanatosire grabnica!
      Te doare capul daca ai sti ce se discuta la asemenea intruniri:))
      Si cred ca ai mare dreptate: e vorba nu doar de anotimpuri, ci de zile. Bine punctat!

      Ștergere
  7. Ce să faci... prețul celebrității.

    RăspundețiȘtergere