luni, 22 noiembrie 2010

Christkindlmarkt

Pe 15 noiembrie a fost inaugurată, în Innsbruck, tradiţionala Piaţă de Crăciun: Christkindlmarkt, fiindcă în Austria şi în sudul Germaniei cadourile nu sunt aduse de către Moş Crăciun, ci de Copilul Iisus, Christkindl. Organizată în două puncte (centrul vechi şi Marktplatz), Christkindlmarkt din Innsbruck atrage anual sute de mii de turişti din toate colţurile lumii, care se pot bucura de o cană cu fin fiert, de dulciuri a căror aromă te face să-ţi pierzi minţile, de produse artizanale manuale tiroleze, de produse culinare specifice zonei, sau de nelipsitele Maroni (castane dulci prajite). Din peisaj nu absentează în niciun an uriaşii (cărora li se dedică şi o străduţă tematică, Riesengasse), întemeietorii legendari ai urbei, coborâţi de undeva din înălţime Alpilor pentru a fonda oraşul.



Cliff Richard - Mistletoe & wine

3 comentarii:

  1. Absolut superb! Anual ajung acolo (un fel de tradiție de familie).

    Interesant post - sunt mult mai multe de spus, nu numai ca informații adiționale, ci și ca ideologii (e un fel de-a spune).

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ajungi anula aici. Ce voiai sa zici prin "ideologii"?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca idee și mod de abordare. La noi, totul se rezumă la tradiții prostești pe bază de comercializare - se pierd multe odată cu asta. Dai și primești nimic.

    Acolo în schimb, primești lucrurile parcă din suflet. Și din belșug. De ce? Pentru că se bucură când îți răpesc un zâmbet - ei cu asta sunt câștigați. Profitul lor de desprinde din altceva. E frumos, atât mai pot spune. Iar lucrurile astea, le spun strict din discuțiile cu oamenii de acolo.

    Sunt desul de multe de zis, destul de multe de aberat, dar nu pot să dezvolt nimic momentan (din păcate). Dar ai prins esența. Ideologii, ca mod propriu de a spune ... concepție.

    RăspundețiȘtergere