marți, 7 iulie 2009

Maşina de făcut bani

Michael Jackson produce bani şi după ce a plecat dintre noi. Vânzările de discuri au crescut enorm, se vând bilete la înmormântarea lui, imagini inedite cu el se licitează. Funeraliile vor aduce şi acelea venituri. Michael a însemnat, în timpul vieţii, o sursă aproape inepuizabilă de făcut bani şi aşa rămâne şi după ce a decedat. Toate deciziile după tragicul eveniment sunt luate, ca şi în timpul copilăriei şi adolescenţei sale (şi nu numai) de o entitate misterioasă, reunită sub numele colectiv de "familia". Această "familie" a făcut din Michael un bancomat, o aparatură aptă să performeze, oricând, la cote maxime, pentru sume imense. O viaţă de om transformată într-o maşinărie. Un sacrificat. Şi după moarte, "familia" are drepturi depline asupra lui Michael, coordonează mecanismul de producere de valori. O viaţă tristă, ineficientă sieşi, blocată în virtualitatea clipei.
În rest...un artist cu o sensibilitate enormă, capabil, aşa cum puţini sunt, să simtă vibraţiile inefabile ale momentului şi să le ridice la rang de artă. Dincolo de bani, de faimă, de coordonarea precisă a veniturilor. Şi asta o spune unul care, în niciun caz, nu a fost fanul său.
Sintagma cea mai vehiculată de la moartea sa a fost şi este "rest in peace". Lăsaţi-l să se odihnească măcar acum!

Un comentariu:

  1. Chiar ar trebui sa fie lasat in pace, la nevoia!
    Nici nu m-ar mira sa fi ordonat "familia" sa fie omorat, ca sa faca si mai multi bani... Adica cred ca erau destul de constienti ca nu ar fi avut cum sa sustina 50 de concerte unul dupa altul, in fiecare zi. Adica n-a putut Madonna sa le sustina, care era mai in forma ca Michael cu mult si are aceeasi varsta pe care o avea si el inainte sa moara.
    Dar sa nu fac acuzatii care se bazeaza doar pe teoria conspiratiei si care imi place mie atat de mult, prin efectul pe care il au numai cuvintele in sine. Asemenea vorbe mari, daca mi le asum, o sa fie mai urat, pentru ca Michael a fost Michael, decat niste vorbe pe care mi le asum in fata prietenilor mei.
    Oricum, acum ca analizez mai bine, nu prea are nicio logica sa afirm ca familia l-a vrut mort, desi parca o voce in cap incearca sa ma contrazica in aceste momente...

    RăspundețiȘtergere