luni, 16 mai 2011

În pantofii altcuiva



Miercurea fără cuvinte,
Zgomotul faimoasei lovituri de ciocan,
Când cuvintele dor,
Necuvinte, Trup diafan şi cardioaccelaerator,
curat trupul,
Atunci când limita dispare
Voi renunţa la tot ce ştiu pe de rost
Eu în prag de Înviere, Ţi-am povestit cândva
Despre surogarea existenţei,
cimitirul din oasele mele, Carnivori lihniţi de sânge,
Erupţie euritmică, Sexul ca supapă. De eliberare a urâtului interior,
Profunda, adânca şi evitabila compasiune.
Hoţii de fluturi
Vorbesc altfel despre moarte:
 se adaugă un discurs de primire şi-o scrisoare de rămas-bun.
Nu am regrete oneste, Cu zâmbete risipim absenţe Eu cu mine în mine:
Poarta spre o altă dimensiune,
Dumnezeu e în maţele tale:
Poartă-te pe tricou!

(această poezie -inclusiv titlul- este colaţionată din titlurile celor mai recente postări ale blogurilor pe care le urmăresc) 

Ane Brun - Balloon Ranger
   

19 comentarii:

  1. ex librismai 17, 2011

    exact ce spunea cineva: preiei tactica viperei si pleci din nou. Iata cum te-ai retras iarasi. Aparent, esti iarasi tu, e o poezie etc. Dar e facuta din bucatelele altora (asta nu inseamna ca nu e ta), dar e iarasi gestul de a te ascunde.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai, fato tu te bagi singura-n seama pe aici! Realizezi cate prostii debitezi pe cm patrat? Si mai am o intrebare: cartile alea pragmatice pe care le citesti nu "e" si cu gramatici prin ele?
    Tu crezi ca unul ca omul asta care are blogul s-ar uita la o dihanie ca tine? Doamne, ma faci sa rad!Deci nu ca tu n-ai putea trai cu el, el cu tine!

    RăspundețiȘtergere
  3. si apropo, Maestre, uitasem esentialul, luandu-ma cu aratarile ivite din neantul pragmatic: foarte interesant si bine ti-a iesit!

    RăspundețiȘtergere
  4. Lexa Niculescumai 17, 2011

    Pentru cine nu ma cunoaste (am mai comentat pe acest blog). Sunt Alexandra Niculescu, 29 de ani, m-am nascut si traiesc in Pitesti. Ca si Andreea V s-ar putea spune (doar s-ar putea) ca eu sunt din cea care lucreaza ca sa faca bani pentru tara. Adica in asa-zisa "economie reala". Ar trebui sa fiu o "pragmatica" nu, draga Andreea V? Dar nu sunt. "Frec menta" si eu, daca prin asta intelegi ca am grija si de sufletul meu.
    Alexandra Niculescu este femeia care se duce imbracata ireprosabil la job, munceste 8 ore dupa ceas(si de destule ori si in plus), e femeia care la job isi controleaza fiecare miscare si fiecare zambet.Alexandra Niculescu a reusit sa faca destule in meseria ei facand totul ireprosabil.
    Alexandra Niculescu este femeia care isi rupe la propriu tocurile tinutei sale ireprosabile alergand spre teatrul Davila sau spre Filarmonica, atunci cand la servici totul s-a intins mai mult decat era prevazut.
    Alexandra Niculescu, dupa uneori si 11 ore la servici, e femeia care nu se baga in pat sa se culce sau sa se uite la tv, ci face dus, se schimba si se duce la cate un concert folk sau jazz, sau la cate o seara de poezie. Chiar daca Alexandra produce bani. Si ar trebui sa fie pragmatica.
    Alexandra Niculescu (Lexa, ori Alex, cum i se spune) se va casatori in vara aceasta. Cu un om "pragmatic", dar care nu si-a uitat sufletul.
    Acum 5 ani, Lexa era aproape maritata. Fixase data nuntii. Impreuna cu alesul de atunci era la el acasa, pentru ca el sa-si impacheteze niste lucruri (urma sa se mute impreuna). In biblioteca ramasa de la parintii lui, gaseste o carte (era Blaga parca sau Bacovia, ceva cu B oricum) si da cat colo cu ea. Il intreb ce face. Imi spune: "ce sa facem cu asta? E inutila, ocupa doar spatiu". Pe scurt, Lexa a decis sa nu se mai marite. Abia atunci a vazut ce om avea langa ea. Acum poftiti s-o injurati pe Alexandra Niculescu, cea care a facut asa o tampenie. Asa cum toti "prietenii" au intrerupt relatiile cu ea, considerand-o nebuna. La fel si parintii ei: nu-i mai vorbesc de atunci, crezand ca nu e pe toate ale ei. Cum a putut fata asta sa rupa o legatura atat de promitatoare din toate punctele de vedere pentru asa ceva? Parintii ei nu vor veni la nunta ei acum. I-au transmis prin sora ei, Cecilia.Lexa a suferit. Si sufera. Dar se gandeste ca, daca ar fi trecut peste episodul cu cartea, in cativa ani s-ar fi privit in oglinda si nu si-ar mai recunoscut sufletul mic si acru. Si culmea ar fi fost ca nici nu i-ar mai fi pasat ca e asa.
    Acum ea se marita cu un pragmatic cu care-si rupe picioarele alergand spre teatru cand mereu intarzie, cu un pragmatic care face rezervari la serate de jazz si care, in pauza lui pragmatica de masa, alege de cele mai multe ori sa citeasca ceva nepragmatic decat sa-si insoteasca la restaurant colegii.
    Vezi tu, draga Andreea, nu toate suntem ca tine. Omenirea a evoluat si prin pragmatici cum spui, dar poate mai ales prin poeti.
    Stiu ca imi veti judeca cele scrise si ma veti consirea nebuna si iresponsabila. Dar eu ma simt bine asa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Gabissssmai 17, 2011

    Alexandra, draga mea draga, tu esti cu adevarat femeie. De fapt, inainte de toate, esti om! Omul cel mai om! Te imbratisez cu toata dragostea si iti doresc casa de piatra si fericire "nepragmatica" la greu. Sa fii iubita, asa cum meriti!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu prea inteleg ce se intampla la tine pe blog...De unde au aparut? Dar, nu e treaba mea.
    De la mine nu ai luat nimic.:(

    RăspundețiȘtergere
  7. @Dreamer: nu era nimic care sa se potriveasca ansamblului. Dar vor mai fi si alte dati si ma voi servi (daca nu ma reclami cu copy-right-ul, vorba Andreei V) :)
    @Alexandra: ce pot sa mai zic? Felicitari din suflet!
    @Andreea V: n-as vrea sa te simti "jicnita", dar , din cate imi amintesc eu,nu ti-am cerut imensul sacrificiu de a trai cu unul ca mine. In rest, la tine nu am ce comenta, fiindca m-as enrerva prea tare pur si simplu fara rost.

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Andreea,

    Uneori, regret ca trec clasa niste semianalfabeti care nu stiu sa foloseasca infinitivul de conjugarea a IV-a sau "schilodesc" limba romana prin "jicniri" la tot pasul. De bun simt ar fi sa te retragi in liniste si sa comentezi acolo unde sunt cei ca tine, adica cei care ne tin pe noi ceilalti "in spate"... A, si inca ceva, de unde si pana unde iti permiti tu sa vii cu -aici cred ca citez pe cineva (scuze)- picioarele pline de mizerie in "casa" omului. Stii? N-ar fi exclus sa ai parte de cineva asa, pe gustul tau, lipsit de sensibilitate, de educatie si bun simt, badaran si destul de curajos cat sa te si plesneasca atunci cand comentezi sau ii iesi din cuvant, care sa-ti faca program ca nu cumva sa-ti pierzi timpul aiurea, hoinarind chiar si pe net, sa-ti contabilizeze fiecare miscare si ban si lista ar putea continua... Ar fi cumplit sa ti se implineasca toate acestea, dar avand in vedere cum gandesti, n-ar fi exclus...
    Ai grija de tine! Doar cei sensibili vor fi in stare sa te ajute cand vei avea nevoie, badaranii - niciodata! Ei doar profita!

    RăspundețiȘtergere
  9. eu nu stiu de ce va chinuiti cu toate rebuturile astia.
    anonim: pai crezi ca daca nimereste vreun barbat ca cel de care ii spui tu, nu-i va conveni? stai linistit, il va adora, pentru una ca ea ala e barbat, care-i mai da si cate un pumn ca doar e semn de masculinitate, nu barbatul cu sufletul plin si lin. de aceea unele ca ea de barbati "adevarati" vor avea parte. ne raman noua, frecatoarelor de menta, sensibilosii astia "de nimic". noi ne multumim al dracului de bine cu ei. ba chiar ii adoram!
    Alexandra, ai toata stima si dragostea mea! Sa traiesti!

    RăspundețiȘtergere
  10. eu una aş scoate necuvintele, sunt ale lui stănescu, înainte de toate şi de toţi care-l mai folosesc azi. mai avea ionescu, în poeziile lui din tinereţe, nişte lexeme asemănătoare.

    şi te întreb de ce încă publici comentariile acestei agramate. pentru trafic? nu cred, din cât te cunosc. am un motiv perfect invocabil ca vorbele acestei prezenţe să nu mai apară, la tot pasul. îl voi formula cu un semn în coadă, aşa, să te gândeşti un pic la el, dacă doreşti: eşti la tine acasă, primeşti mizeria înăuntru pe fiecare zi?

    RăspundețiȘtergere
  11. uitasem argumentul principal:

    dincolo de libertatea de exprimare, lipsită, în cazul acestei prezenţe, de substanţă (fiind jigniri şi aberaţii, formulate în acelaşi hal mereu) îţi jigneşte oamenii care chiar comunică în mod constructiv.

    or, mă gândesc că bălăcălerile asteau deja nu-şi mai au rostul. cine zurmăreşte a remarcat fenomenul pentru care andreea vintilă este reprezentativă, nu cred că e nevoie ca el să se manifeste zilnic pentru ca noi să nu uităm că există, din păcate, şi asemenea prezenţe, şi asemenea atitudini...

    RăspundețiȘtergere
  12. bălăcăreli, urmăreşte şi altele câte le-am tastat aiurea. iată, semn că devine inconfortabilă (să spun elegant) vecinătatea cu...

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte interesant ti-a iesit. E procedeul ca la Dada?

    RăspundețiȘtergere
  14. ex librismai 18, 2011

    Eu altceva as intreba, ca nu ma intereseaza daca-i Dada, baba, mama, tata: te simti autorul acestei poezii? si daca da, de ce? (acum sa nu crezi ca am mintea blonda a lu' madam aia sa zic de drepturile de autor, nu la asa ceva ma refer). Sunt sigur ca intelegi rostul si sensul intrebarii mele.

    RăspundețiȘtergere
  15. ex libris, eu zic ca el e autorul. Fara sa ma bag in teorii literare, ca nu ma pricep, dar zic ca e poezia lui.

    RăspundețiȘtergere
  16. da. si eu cred ca e imperativ necesar sa discutam problema aceasta a autorului.

    RăspundețiȘtergere
  17. @ex libris, Yvonne: da, eu sunt autorul. pe foarte scurt: Levy-Strauss identifica doua tipuri de scriitori: inginerii si bricoleurii. Ultimii lucreaza cu materiale "prefabricate" si aici, in poezia asta, e transpunerea mot-a-mot a bricolajului. Inginerii, dupa el, produc discursuri ne-referentiale si recreeaza cu totul sistemul lingvistic.Nu intru aici in amanunte, dar am destule rezerve fata de cum vede el "inginerii" (care, dupa mine, sunt tot niste "bricoleuri" mai avansati)
    @zumzete: nu e Dada. Sunt principii diferite. Si nu e asa "imperativ necesara" problema autorului. Sunt lucruri mult mai imperative, mai necesare si mai groaznice pe lumea asta, stingente chiar: retrograda Craiova si-o distrusa un brutar analfabet, a iesit iar la rampa papagalul de Stephen Hawking sa faca valuri din cuvinte goale, o anosta (ca sa fiu ultra delicat) ca Pippa Middleton e considerata momentan cea mai frumoasa femeie din lume (ceea ce inseamna o totala rasturnare a tuturor criteriilor, mai ceva ca ce incearca sa faca bietul Hawking)...Astea sunt probleme stringente, zumzete, nu autorul si auctorialitatea!

    RăspundețiȘtergere
  18. ex librismai 19, 2011

    ok, asa ziceam si eu ca tu esti autorul. Interesanta pozitia lui C.L. Strauss Ar fi mult de tot de discutat pe marginea ei.
    Uitasem ca esti craiovean, regretele mele meu pentru echipa mea de suflet din anii optzeci, Stiinta (desi eu sunt timisorean). RIP, Universitatea! Chiar imi pare rau, s-a dus un mit si o stare de spirit.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna,

    sunt unul dintre autorii titlurilor (Axa de simetrie si piramida intre doi stalpi). Te-as ruga sa scoti titlul poeziei mele din postare.

    multumesc!

    RăspundețiȘtergere