sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Cărţi de joc


Ziua se stricase. Orice zi are termen de valabilitate. Te trezeşti în singurătate. Încerci să mai scuturi un nor. Şi degeaba.
La acest joc de cărţi nu trebuie să fii atent dacă ceilalţi trişează. Toată atenţia trebuie să-ţi fie îndreptată spre tine, ca să nu trişezi tu. Decartarea brăzdează carnea. Te joci pe tine. Nu-ţi mai e de folos nicio "poker face". În altă parte, artileria provoacă o canonadă după alta. Ţi s-a sleit mâna cu care joci. Prea târziu. De data aceasta, strada are sens unic. Te ridici de la masa de joc. Eşti obosit. O parte din tine rămâne la masa de joc. Vrei să-ţi arunci nişte apă rece pe faţa ostenită. Fosta "poker face". Care, de când e demascată, s-a făcut bătrână şi urâtă. Atâta vreme cât masca e la locul ei, nu poţi muri. Fără mască, falsificatorii de bani se trec mult mai repede. Ajungi la o perdea de catifea verde. Treci de ea. Apa rece pe chipul rătăcit. Treci dincolo de perdeaua de cuvinte. Şi te prăbuşeşti în gol. Vidul vorbelor. Stiletul din inimă. Totdeauna trebuie să ai grijă pe ce anume îţi mizezi mântuirea. Balanţa trebuie să fie foarte justă. Pericolul: balanţa cu un singur braţ.
Cazi în gol. Îţi vine să râzi dacă spui că ai riscat tot. Viaţa asta. Şi pe cealaltă. Nimeni nu poate fi acuzat. N-ai avut nici măcar o secundă vreun as în mână. Şi ai mers mai departe.
De azi, s-a încheiat. Orice mântuire îşi are termenul ei de valabilitate.
Te uiţi în urmă la fiecare pas făcut pe masa de joc. Totul un mare bluf. Tu unde erai în tot acest joc? Şi cine te-a jucat? Cu ce preţ? Nu mai pricepi nimic. Mă rog, înţelegi, însă nu îţi vine să crezi că, în tot acest timp, nu ai văzut stiletul înfipt în tine. E mare. Strălucitor. Are aura unui Dumnezeu. Lumina poate proveni şi de la înjunghiere.
Ce primeşti când renunţi la tine?
Masa de poker s-a dus. Ai din nou acea "poker face" care te-a făcut fericit. Şi prin care niciun stilet nu a putut pătrunde. Şezi inconfortabil la masa din bucătărie şi depeni amintiri. Masa nu răspunde. Constaţi că, de fapt, nu ai amintiri. Îţi potriveşti mai bine "poker face" pe chip şi pleci hai-hui prin lume.
Orele se târăsc pe pereţi. Cum poţi juca fără aşi în mână?
Îţi dai seama brusc de faptul că eşti o carte de joc. Nici măcar un as. Cineva te-a aruncat pe masă. La întâmplare. La cacealma.
Te uiţi la cărţile de joc ciudate. Toate sunt încrustate cu inima ta. Inimă roşie. Neagră. Albastră. E prima oară când deschizi ochii cu adevărat. Ochii te dor. Vezi toată calea stiletului.
Era foarte mult praf în jurul tău.
Inima ta e pe una din cărţile de joc. În zadar.
N-ai ţinut în mână niciodată cărţi adevărate. Ci doar unele făcute iscusit din cuvinte. Vorbe din praf. Care ţin doar câte o noapte.
Îţi strângi interiorul decartat pe masă. Bucată cu bucată. Ţi-e indiferent dacă îl mai pui la loc sau nu. Numai cuvintele nu ţi le mai iei. Le laşi să zacă acolo. Pe vecie.
Ai jucat cu visele. Visele erau deja putrede.
Priveşti urlând în oglindă. Vezi toate minciunile. Şi găurile din lume.
Sunt cel mai fericit om din lume.

Urma - Over

14 comentarii:

  1. psihofericireianuarie 09, 2010

    Sper ca primesti si urari intarziate de "La multi ani" si multe scrieri.Toate frumoase, asa cum ai inceput sa le faci de vreo o luna incoa'.
    Poate la un moment dat faci un poll al preferintelor noastre, astia de te tocam marunt la coada articolelor..cred ca cel de aici va fi in top..cel putin al meu

    Hmm, nu imi mai dai nici un prilej sa fiu nemultumita..

    Hello, Simo...si toti ceilalti, va salut pe toti

    RăspundețiȘtergere
  2. Observ in ultimele doua texte ca ,,stiletul'' devine lait motiv pentru o existenta efemera care
    nu ne apartine.

    RăspundețiȘtergere
  3. rustybayonet.com/library/SSdaggerBK1124.jpg

    RăspundețiȘtergere
  4. Psihofericire: bine ai revenit. Multumesc pentru urari! De ce ti se par asa de frumoase ultimele scrieri?
    Kurt: ai observat superb in cazul stiletului. Nici nu stii cata dreptate ai.
    Cum naiba sa facem sa ne apartina aceasta viata?

    RăspundețiȘtergere
  5. psihofericireianuarie 10, 2010

    In ultimele scrieri nu mai ironizezi pe altii.Chiar daca e o panoramizare oarecum critica, e indreptata spre sine si nu spre ceilalti. E evident ca esti unul dintre cei cititi, sensibili si inteligenti,care au un prag scazut al tolerantei la subcultura, lipsa de educatie, de vise si teluri, dileme metafizice si profunzime a trairii. In ultimele posturi, incepand de la marioneta, ai rafinat foarte mult stilul si nu mai esti aspru.Decat cu tine, in monologurile astea splendide interioare.

    Am rabdare, insa te anunt ca ma pregatesc de pe acum sa savurez primul post despre iubire din blogul tau, iubirea de toate felurile, ea, iubirea de semeni, animale, femeie,de ce-o fi.Caci eu cred ca, desi blogul tau devine din ce in ce mai variat, sensibil si frumos scris, ii lipseste acest post, acest capitol, aceasta fateta:despre iubire. Macar unul.Cand vei vrea.

    Cine mai voteaza pentru? Mana sus, si daca ziceti ca sunt dulceaga, ei bine, o sa ma fac ca nu aud.

    PS \sper sa nu il pui de Valentine, atunci toata lumea scrie de iubire si nu se pune.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce-i aceea iubire? Imi poti explica?

    RăspundețiȘtergere
  7. Subscriu si EU. Ce imi place la scrierile lui Cosmin este faptul ca toate ne ridica o minge la fileu(daca imi este permis sa spun asa).
    Apropo Cosmine vad ca ai si o preferinta cromatica-verde si in legatura cu aceasta continui cu o alta scriere de-a ta de la Argos asa ca -be careful!(hihihi)

    "Foaie verde de albastru…”. Stop. Nu e bine. “Verde” e o culoare nedorita. Aduce aminte de ceva, pute a ceva. Degeaba incerci sa explici ca verdele exista de cand lumea, nu e valabil. Verdele e verde doar de acum vreo 50-60 de ani. Nu e bine. Plus ca “foaie verde” e specific romanesc, asta insemnand ca eu sunt un nemernic de nationalist, un protocronist de doi bani, un xenofob deplorabil."

    RăspundețiȘtergere
  8. Psihoericire, ai aparut! Mi-a fost dor de tine!
    Nici nu stiu ce sa mai zic in fata ultimelor postari. Aproape fiecare propozitie imi vine s-o iau si sa mi-o scriu pe peretii camerei sau ai inimii. Sunt total bulversata. Mai bine te-ai apuca de scris carti baiete!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce bine ca e si Psihofericire printre noi. Avem un suflet ranit aici, care sufera ingrozitor, dar care a reusit sa converteasca suferinta in frumusete literara. Cred ca te-a costat ceva efort sa faci asta, nu?

    RăspundețiȘtergere
  10. psihofericireianuarie 10, 2010

    O,zei! Ma pune sa ii explic ce e aia iubire, cand pe el il cheama dragoste...Ei bine, nu vreau sa te influentez.Ai vazut ca ti-am dat o plaja mare: de dragoste in toate felurile, de fapt in ce fel vrei tu. De cand chestia cu dragostea se explica?

    gabissss, simo, suntem deja un grup,ha? Nici nu stiu ce pandesc mai tare: postul ownerului sau comentariile voastre...

    RăspundețiȘtergere
  11. Tocmai eu te pun sa explici. Paradoxal, nu? Exista iubire dincolo de vorbe ? Sau de taceri?

    RăspundețiȘtergere
  12. psihofericireianuarie 11, 2010

    exista iubire.dincolo de toate.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mai.........:))
    Ma crezi ca nici acum nu stiu ce inseamna iubirea, dupa tot ce ti-am spus:))?
    Refuz sa cred ca iubirea e ceea ce am trait eu! Chiar refuz! Trebuie sa fie ceva mult mai presus de atat, ceva inaltator, care sa ma faca sa zbor cand eu ma tarasc ca un vierme infect si respingator, iar tu ai spus ca eu merit sa zbor.
    Dar daca nu o sa gasesc o asemenea dragoste? Daca toti s-au desacralizat in asa fel incat eu, de fapt, nu o sa stiu decat din teorie ce e aia dragostea, teorie oricum derizorie daca nu ai si ceva practica in spate?
    Chiar asa... de unde pana unde cu Cosmin Dragoste si alea alea, daca nu prea crezi in iubirea pura, fara masti si cuvinte spuse in vant? Asta ar fi acel gen de dragoste la care te gandesti cand spui dragoste... Celelalte genuri de dragoste, adica fata de cei care ti-au dat viata, fata de prieteni, fata de un animal si tot asa, nu e asa inaltatoare si... nici nu stiu cum sa ma exprim pentru ca as incepe sa ma contrazic mai degraba:)).
    Poate ai inteles tu mai bine ce am vrut sa zic:)). Empatie, poate;;)? Sau telepatie?

    RăspundețiȘtergere