vineri, 5 martie 2010

Chestionarul lui Proust (2)

Întrebarea numărul 2: Calitatea pe care o prefer la un bărbat.

Adică o calitate pe care mi-aş dori să o am, cam asta înţeleg eu în subtextul subtextului din întrebare. Ce-l face pe un bărbat să fie bărbat şi să nu se confunde cu alte creaturi care populează lumea subsolară. Şi aici răspund fără să ezit: forţa. Cred că deja nu are nici un rost să fac precizarea că nu este în nici un caz vorba despre forţa fizică, brută, întrucât gorilele îşi au locul în junglă sau, în cazuri nefericite, la zoo. Pentru că bărbatul (şi când spun „bărbat” nu mă refer la toţi purtătorii de testicule, ci la aceia care chiar pot îndeplini criteriile unei asemenea denumiri) nu e cel care îşi etalează „brăţarele” şi „lanţele” pe burta revărsată dizgraţios la bordul unui „beemveu” sau Skoda, nu e cel care se scarpină cu ghiulul la ceafa cu straturi de grăsime, nu e cel pe braţele căruia se rup tricourile mulate, nu e cel care a invadat restaurantele (deşi toţi străbunii lui n-au ştiut să mănânce nici măcar cu tacâmuri, dar efectul de compensare, de „răzbunare” a atâtor generaţii se face resimţit), mâncând de 14 ori pe zi acolo, în costumul impecabil, cu cardurile doldora de „ieuroi”, nu e nici procreatorul biologic prin definiţie (un fel de „taur comunal” cu gel în cap şi privirea unui Antonio Banderas chinuit de cufureală), nu e nici cel care îţi picură armonii la ureche, pe strune de chitară, atunci când are emoţii de toamnă sau când lacrimile se preling din Paradis.

Bărbatul bărbat e cel care are forţă. Forţă de creaţie. Parţial şi creaţia materială. Însă s-a văzut că nu rezistă probei timpului. Nici creaţie biologică, înmulţire animalică. Creaţie spirituală. Sau de „bunuri spirituale” cum spune nefericita sintagmă. Acela e bărbat, care deţine această forţă. Care penetrează regulile înguste, le depăşeşte, produce dincolo de ele (material sau spiritual). Orice ar produce, însă cu forţă. Pentru mine, acesta este bărbatul. Înzestrat cu forţă. Şi cu forţa de a se autodepăşi, de a ierta, de a trece peste, de a gândi, de a vedea dincolo de lucruri şi cuvinte (fiindcă şi aceasta tot forţă este). Şi ca să fie clar: această forţă implică pasiune, altfel produsul nu se poate materializa decât steril.

Bărbatul e un creator (repet, nu folosesc termenul pentru orice specimen înzestrat cu semnele masculine exterioare). Care creează şi se creează pe sine. Care poate să creeze chiar şi o femeie, să şi-o confere sieşi şi să o redea ei înşişi. Pentru mine, bărbatul suprem este Pygmalion, care nu doar că a reuşit să creeze femeia, ci a fost în stare să-i dea şi suflet şi s-o aducă la viaţă.

Următoarea întrebare: Calitatea pe care o prefer la o femeie



49 de comentarii:

  1. psihofericiremartie 05, 2010

    prima parte este in stilul articolelor de pana asta toamna, nu nu nu, aspru si judecator

    mi se pare sa u suna un pic misogin...forta nu e doar a barbatilor...modelarea nu e doar dintr-un sens, ci din ambele..dinamica din ambele jumatati ale sferei

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e deloc misogin, pentru ca eu nu sunt astfel. Corect, forta e din ambele parti si femeia are forta ei (mult mai profunda si frumoasa si persistenta decat a barbatului), insa aici era vorba despre barbat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce e rau in prima parte a postarii? Ca descrie niste animale care populeaza tara si care imi fac o greata enorma ori de cate ori revin in ea? Ca nu mai pot manca linistita in vreun restaurant romanesc penntru ca moda face ca toti cretinii cu bani, urmasi ai scalvilor de la tara, sa fi supraaglomerat aceste localuri? Ca toti taranii si copiii de bani gata si-au facut un tel in viata din a lua masa la restaurant? Ca intelectualitatea s-a retras scarbita si nici in ruptul capului nu calca pe acolo? (cata diferenta de perioada de pana la venirea comunismului)? Ca nu mai pot vedea in Franta un BMW sau un Mercedes fara sa mi se faca greata gandindu-ma la ce e in Romania si cum posesorii lor au degradat renumele acestor minunate autovehicule? De ce sa nu spunem lucrurilor pe nume? Tot tacand si retragandu-ne din fata imposturii si a parvenitismului nu vom ajunge niciodata ca in Occident. Eu te felicit, Cosmin, pentru ca esti printre putinii care au curajul de a-si asuma rolul de lider de opinie si printre foarte putinii care au curajul de a spune lucrurilor pe nume.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, frumos blog! Cam tarziu am aflat de el! Bine ai zis cu forta pentru un barbat: sunt putini barbatii cu adevarat puternici, cei care pot sa creeze ceva. Si tocmai lor nu le e usor, Cosmin, pentru ca si femeile cu adevarat femei sunt la fel de rare precum barbatii cu adevarat barbati. (mi-a placut la dementza faza cu privirea de Banderas cuprins de cufureala, daca te uiti in jurul tau pe strada, la acesti putzoi cu aere de macho, exact asta vezi, ce ai dscris tu. Proaste sunt pitipoancele care se uita la ei)

    RăspundețiȘtergere
  5. fara replicamartie 06, 2010

    Forta de a se autodepasi, singura forta incerta si deci relevanta. Rezultanta celorlalte forte poate fi usor de calculat ..cu putina sanatate.
    Nu am competenta de a influenta viziunea autorului sau pe cea a publicului, insa, nu imi doresc sa intalnesc "sinceritatea" ca raspuns al urmatoarei intrebari.
    Stiu Cosmin, nu esti pestisorul auriu, iar daca ai fi, da, as mai avea doua dorinte... (impertinenta este exclusa indiscutabil)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Yvonne, Sophie: multumesc de sustinere.
    @fara replica: sinceritatea va fi inclusa in ceea ce voi spune la intrebarea urmatoare. Si da, nu sunt pestiosrul de aur! Achtung!!!! Ich beiße!!!! (apropos de sinceritate)

    RăspundețiȘtergere
  7. psihofericiremartie 06, 2010

    "forta de a ierta, de a trece peste"...cum se impaca asta cu cverulenta acida din descrierea din prima parte a postului???

    RăspundețiȘtergere
  8. fara replicamartie 06, 2010

    Intuiam raspunsul.. deoarece si sinceritatea in sine reprezinta o forta. Urmand cursul deductiv, aceasta avea sa ii revina femeii ..din anumite considerente pe care le vei dezvalui tu in proximul articol ..asadar, tell us please, are you strong enough to be The Man?! (apropos de sinceritate)
    Soll ich deine Achtung berücksichtigen?!Trägst du das Name vom Frieden?! Du wusstest es schon, warum diese heftige Reaktion?!

    RăspundețiȘtergere
  9. @psihofericire: forta de a ierta nu are de a face cu capacitatea de a constata si taxa anumite tare comportamentale.
    @fara replica: citatul nu e exact. Iar forta de a fi barbat are de a face cu sinceritatea celuilalt.

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumos scris si cu multa caldura. Psihofericire, de ce te superi? Ai vazut ca te-au contrazis si Sofia si Yvonne. Nu mai poti umbla pe strada, nu mai poti intra intr-un restaurant de parvenitii de dupa 1989. Ce sa scrie daca asta e realitatea? Eu cred ca suntem cu totii suprasaturati de cei cu bani si de leprele lor de copii.
    Fara replica de ce consideri tu ca sinceritatea nu trebuie sa intre la caracteristicile unei femei? Pe mine ma deranjeaza, stiu ca voi barbatii aveti o alta perceptie despre femei, dar exista si femei sincere. Pentru ca se respecta pe ele prea mult si de aceea sunt sincere, iar eu ma respect enorm si la fel pe cei din jurul meu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Chiar asa: Man are dreptate. "Fara replica" eu stiu ca toti ne considerati niste mincinoase, insa eu nu pot scoate din discutie sinceritatea (cel putin in cazul meu). Asa ca nu te oftica aiurea, mai exista si femei sincere (de fapt chiar majoritatea zdrobitoare, spre surprinderea ta). Nu neg ca exista si destule curve mincinoase (de fapt o "calitate" o implica automat pe cealalta), care mint precum respira, adica clipa de clipa. Dar asta nu e regula.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe bune, acum, i-am sarit bietului om in cap (Fara Replica) dar ne jignesti: nu inseamna ca toate femeile sunt nesincere. Eu m-as bucura de faptul ca un barbat sa aprecieze asa ceva la o femeie. Stiu ca pentru barbati toate femeile sunt nesincere, dar nu e asa.
    -Fabiola, ai punctat perfect: curve si mincinoase (se presupun una pe alta). Eu inca n-am vazut femeie onesta care sa fie si curva si invers (bine, eu am si o obsesie cu curvele si nu le pot inghiti...)

    RăspundețiȘtergere
  13. fara replicamartie 06, 2010

    @Cosmin: Forta de a fi barbat revine din conceptul/ideea/starea/forta de a fi un creator; de a fauri, a se fauri pe sine si pe femeie, pentru a si-o conferi siesi si pentru a o reda ei insisi.. Asta imi spune fragmentul. Interdependenta pe care o relevi ulterior confera o nuanta cam simbiotica si atipica in contextul chintesentei de forta masculina, in conceptia mea desigur; de aceea gasesc relevanta si sustin forta de autodepasire (care este cu precadere incerta) si insist asupra ei, tocmai pentru ca rezultanta (actiunilor tale ca barbat) ofera un rezultat ambiguu cand iti esti (chiar tie) necunoscut.. si deci nu un creator.
    Sustin forta, Cosmin.

    RăspundețiȘtergere
  14. fara replicamartie 06, 2010

    @all: Nu ridicati impacienta la rang de virtute. Nu a stigmatizat nimeni femeia prin niciun cuvant, recititi posturile. A fost o doleanta intuitiva, pe care insa veti avea ocazia sa o dezvoltati in proximul post ..asupra careia eu nu am insistat.
    Cu siguranta sunteti femei virtuoase si care nu si-au epuizat dragostea inca.

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte interesant acest chestionar, de fapt modalitatea in care tu ai hotarat sa raspunzi la el, dezvoltand punct cu punct.
    Psihofericire, te salut cu mult drag, mi-era tare dor de tine.
    Sophie, Yvonne,Fabiola imi place radicalismul vostru, sunteti adevarate femei.
    Fara Replica: si eu sustin sinceritatea ca parte componenta a caracterului unei femei. Femei, nu purtatoare de ovare (ca sa-l parafrazez pe Cosmin atunci cand vorbea de masculi). Eu sunt de parere ca din sinceritate deriva totul. Restul sunt niste fapturi ambigue, bune de aruncat la gunoi (ca sa nu folosesc termenii Fabiolei si Sophiei)

    RăspundețiȘtergere
  16. Femeia, prin definitie, este sincera. Nu stiu de ce atata polemica. Daca minte, nu e femeie, e orice alt obiect din realitate (ca sa nu mai pomenesc de calificativele care i s-ar acorda pe buna-dreptate. Cine minte, este ea insasi o minciuna si, ca atare, nu are existenta, este o iluzie. Nu mia-m permis sa fiu vreodata atat de cazuta incat sa nu spun adevarul, desi poate am avut enorm de tras dupa aceea.

    RăspundețiȘtergere
  17. Fara Replica, iti doresc sa dai de o asemenea femeie fara sinceritate si sa vad cum te vei simti cu adevarat, cum iti vei prajii creierii si ficatzii si vei implora moartea. La dat din gura, toti sunteti buni! Da, mai exista si femei sincere! Nu ne confundati cu toate curvele lumii!

    RăspundețiȘtergere
  18. psihofericiremartie 06, 2010

    oamenii, femei sau barbati deopotriva, sunt onesti ca normalitate.Ceea ce nu se incadreaza in aceasta normalitate a unui minim de calitati, echilibru si bun simt sunt doar neevoluati si imi vad de viata fara sa ma indispuna ca sunt slabi,meschini,aroganti,mincinosi...vietile ni se intersecteaza doar, nu traim unii in vietile celorlalti decat daca ii lasam.Nu aprob aceasta cverulenta a aratarii cu degetul, deoarece tot ce strica acest confort atat de pretios- cel afectiv,nu este deloc constructiv.
    Apreciez oamenii sinceri, dar asta e normalitatea, nu e o calitate nici a lor ca sunt onesti, si nici a mea ca ma afiiez la astfel de valori..suntem doar normali, si nu ne raportam la ce e sub limita..

    RăspundețiȘtergere
  19. Psihofericire: total adevarat. Pana la urma, discutam despre oameni. Oamenii se caracterizeaza prin normalitate (asa cum o descrii si tu, caracterizata de anumite valori, asa cum le-ai enumerat. cei care nu aua ceste minime calitati, nu merita numele de oameni si se incadreaza la alte subspecii, nedemne sa ne intersecteze viata.

    RăspundețiȘtergere
  20. psihofericiremartie 06, 2010

    forta de a ierta apare tocmai dupa ce ajungi sa nu mai taxezi pe cei din jur, sa nu le mai constati defectele si sa poti vedea calitatile, oricat de putine ar fi..

    gabissss,te salut cu drag

    RăspundețiȘtergere
  21. psihofericiremartie 06, 2010

    gabissss...spui lucrurile foarte frumos:iti exprimi parerea fara sa lovesti...ne cunoastem doar de 3-4 luni?...parca de ani intregi

    RăspundețiȘtergere
  22. fara replicamartie 06, 2010

    Constat cu seninatate ca dintr-o impacienta tipic romaneasca este omis esentialul discutiei. Pe langa faptul ca tema discutiei o reprezinta raspunsurile autorului blogului la intrebarile proustiene (predilectiile lui), care in cazul de fata fac strict referire la calitatea preferata la un barbat, identificata prin forta (de creatie), este totusi percutat cu inflacarare un potential raspuns al viitoarei intrebari, dar fara substrat. Sa nu desfacem cadoul inaintea Craciunului, intrucat, analizand cel putin cu rabdare, nu am anulat sinceritatea ca forta de principiu (fie feminina, fie masculina), ci doar nu am dorit-o ca pretext (propulsant sau nu) al fortei masculine. (de aici si interdependenta care ma supara)
    @Marikish: fara replica

    RăspundețiȘtergere
  23. Fara Replica: tu cam cat realizezi din ceea ce scrii? Ai habar ca spui vorbe fara acoperire, ca iti place sa spui vorbe goale, care nu spun, in esenta, nimic? Poate ca tu vrei sa spui ceva, dar nu prea te ajuta cultura (sa mizez pe un baietzas din generatia coca?), invarti niste cuvinte, pe care incerci sa le imbini nefericit, sa pari foarte interesant. Daca iau la bani marunti ceea ce incerci sa spui, mi-e ca te apuca plansul cand vezi ca esti o nulitate. Ai o infatuare atotstiutoare, care chiar ma determina sa spun ca esti la nivelul de cocalari.com Ah, sunt neputincioasa acum, am o mare fericire personala care ma impiedica sa te fac pulbere! Mai citeste si tu niste vagoane de cartulii, pe urma mai stam de vorba. De carti din alea adevarate, nu din cele de joc, asa cum le vezi tu prin speluncile pe unde toata generatia voastra isi face veacul! (ca exact asta dovedesti: intelepciune de spelunca!)

    RăspundețiȘtergere
  24. fara replicamartie 06, 2010

    @Sophie: tu ai fi vrednica de o replica pentru frustrarea-ti gaunoasa, insa tot incultura de "baietzas din generatia coca" m-a invatat si ca "desteptul cedeaza primul". Asadar ramai tocmai <> ..iar ca o sugestie: incearca totusi sa nu pierzi firul epic si poate vei reusi sa intelegi continutul vorbelor goale.
    (probabil "gie!" in aceasta imprejurare ti-ar oferi indiciul ca am incheiat discutia.)

    RăspundețiȘtergere
  25. fara replicamartie 06, 2010

    ramai fara replica

    RăspundețiȘtergere
  26. Trebuie sa-i dau dreptate in totalitate Sophiei: Fara replica te incradrezi perfect la generatia descrisa de Sophie (lasa-ma sa pun pariu ca nu ai depasit matusalemica varsta de 25 de ani). Ai aceeasi aroganta atotstiutoare, exprimata prin cuvinte goale, coagulate nefericit, cu o morga de superioritate. Este tipic generatiei voastre cu care, din pacate, ma vad obligata sa lucrez de cate ori revin in Romania, o generatie care are impresia ca stie tot (degeaba incerci sa le explici ca n-au vazut nici macar 5% din viata, nu, domnule, ei stiu tot, au vazut si trait tot, sunt niste adevarati guru!) Fara replica, uita-te te rog la ceea ce ai scris tu cu chintesenta: te prinzi ca acolo, indiferent de ce ai vrut sa spui, nu ti-a iesit nimic, decat o perdea de fum de cuvinte, care sa arate cat de cult si "profund" esti? Cum de nu va vine voua celor din generatia asta sa puneti mana pe o carte, sa mergeti la o expozitie, la un spectacol de dans, de teatru? Fara replica: de cate ori, atunci cand ai vrut sa iesi cu "pretenii" ai renuntat si ai stat sa citesti ceva, sa te imbogatesti pe interior? Cumva niciodata? De cate ori ai pierdut o noapte (nu cu "pretenii") privind un tablou, un singur tablou?
    Remarc totusi ca tu macar incerci sa te autodepasesti (ca tot vorbeai de asa ceva), insa deocamdata esti o mixtura jalnica de nimic cu praf in ochi. Ca sa ajungi ceva (fara mamica si taticu')trebuie sa tragi pe branci: nu prin spelunci insa (vorba Sophiei)

    RăspundețiȘtergere
  27. psihofericiremartie 06, 2010

    discutiile de pe acest blog sunt parti ale unei calatorii,din care fiecare invatam si in care fiecare ii completam pe ceilalti.Scopul nu este sa facem un poll al desteptaciunii, instruirii si eruditiei, din care sa reiasa care din noi este la cel mai inalt nivel..pentru ca nu are cum sa reiasa. Mie mi se pare ca proiectam fara sa vrem propriile noastre nemultumiri, dar de aici si pana la a eticheta ca si cand am sti fara urma de dubiu ca unul dintre noi nu a citit, nu e educat,nu e cultivat, are insolenta caracteristica unei generatii,ca umbla prin spelunci etc...e distanta mare. Ne place sa ne stim superiori,fiecaruia, insa nu cu pretul unei "hiperbole" de context..

    Cred ca am fost nepoliticosi fata de gazda intai si intai, ca ne luam la harta in casa lui...omul iti da acces in cele mai sensibile odai ale spiritului sau, iar noi, hmm...ne intrecem care e mai destept sau mai profund?! Hei....asta e momentul lui,dati-i atentia care se cuvine...dincolo de frustrarile noastre ale fiecaruia, aici nu e pe buza santului, este un loc al spiritului.La teatru v-ati ciondanit cumva in sala pe marginea ideii din piesa??

    RăspundețiȘtergere
  28. psihofericiremartie 06, 2010

    car despre varsta...de cand este varsta apanajul intelepciunii?? Merita tineretea dispretul doar pentru ca inca nu i-au trecut anii?

    RăspundețiȘtergere
  29. fara replicamartie 06, 2010

    Ca principiu, foarte mare dreptate ai Yvonne, dar gresesti esential prin catalogare, prin raportarea directa, vadind o lipsa de tact pentru care nu iti voi detalia eu cu infatuarea-mi infantila (…) alte principii inovatoare ori ponosite.
    Imbucurator este insa spiritul altruist fata de specie, cu mentiunea ca ar fi realmente roditor in domenii mai practice. Iar daca intr-adevar ne reprezinti in strainatate, asa cum am avut ocazia de a desprinde din fiecare post al tau, sincere felicitari in primul rand si, apoi, ai in vedere acest domeniu practic de exercitare a spiritului exersat, pentru ca Uniunea tocmai a alocat fonduri substantiale in vederea promovarii femeilor in afaceri.. si ti-am oferit cu generozitate un pont extrem de valoros.
    Sa fii incununata de succes!

    RăspundețiȘtergere
  30. Nu te supara fara Replica dar au dreptate cei care iti zic ce-ti zic: dovada si marea suficienta cu care tratezi pe ceilalti. Aici se dezbatea din cate am inteles o idee generala legata de femei si de sinceritate, nu? Ironia ta ieftina (dar ieftina ieftina si de tipul acela de spelunca asa cum au spus cei dinainte:vezi faza cu generozitatea oferirii pontului.) tradeaza doar prostie si cam atat.
    Daca nu poti vorbi concret despre ce se discuta adica femei si sinceritate indicat e sa stai in banca ta (sau in spelunca ta) si sa iesi de acolo cand vei face ceva in viata doar pe capsorul tau afumat si nu pe banii babacilor. Si cand vei avea si bunul simt necesar (care nu tine cont de varsta asa ca nu ai nici o scuza)

    RăspundețiȘtergere
  31. Nici nu m-am intors bine acasa, dau drumul la PC, intru pe acest blog (pe care il apreciez absolut sincer si, cu proxima ocazie cand voi ajunge in Romania, voi cauta sa-l cunosc personal pe autorul lui)si dau de replica lui Fara Replica. Iti multumesc din suflet pentru pont, esti de o generozitate remarcabila, aproape ca mi-au dat lacrimile in fata altruismului tau. Draga Fara Replica: vorbim pe raportari diferite: tu imi spui despre ceea ce ai auzit prin spelunci (da, spelunci, te deranjeaza prea tare cuvantul care iti defineste viata? "Arata-mi habitatul omului si-ti voi spune cine e, fiindca omul ca orice vietuitoare se identifica total cu habitatul sau")eu iti spun ca lucrez tocmai cu asa ceva (printre altele). E o micuta diferenta infinitezimala, realizezi?
    Mai scuteste-ma de intelepciunea ta de trei parale, dobandita printre sticle de bere, discutii "savante" cu prieteni la fel de "savanti" si fumuri de tigari scumpe, platite de mama si de tata. As putea paria ca ai terminat sau esti in curs de a termina vreo 5-6-7 facultati, platite tot de parintii tai (care , oare, de unde au atatia bani pentru toate larvele societatii, care maine-poimaine ocupa si functii bine platite si foarte calde? Fiindca iti dau cuvantul meu de onoare-si stiu exact ce vorbesc-in Romania nu exista afaceri cinstite, deoarece legile sunt de asa natura incat te impiedica sa poti face ceva cinstit), facultati din care oricum nu pricepi nimic.
    Probabil ca acum te vei documenta temeinic si-mi vei explica savant, cu suficienta speluncilor de care vorbeam si in postarile anterioare, despre fondurile europene.

    RăspundețiȘtergere
  32. Si ti-am zis ca te vei documenta, dar nu te grabi, nu acum, ai toata noaptea la dispozitie sa te consulti cu "savantii" tai prin spelunci (ca doar nu am pretentia sa te documentezi din carti, doamne fereste!!!) si imi dai raspunsul in zori, cand te intorci acasa cu mintea plina de alcool.

    RăspundețiȘtergere
  33. psihofericiremartie 07, 2010

    time out!
    suntem doar cu pareri diferite,atat!
    Yvonne, e evident ca esti o femeie inteligenta care doar ca a primit nemeritat piedici..Eu sunt convinsa ca exista romani valorosi, dovada este faptul ca uite, intri destul de des pe acest blog al unui roman, si dovada esti si tu.Poate Fara Replica este doar in curs de modelare, da-i credit, sau pur si simplu am pornit cu stangul aici.din punctul acesta de vedere, semeni foarte mult cu ownerul, sunteti amandoi la fel de incrancenati...

    ps va dati seama cum s-ar desfasura o discutie live intre noi astia de-aci?Scantei,nu gluma...

    RăspundețiȘtergere
  34. Nu e vorba de jignirea gazdei, asa cum spune Psihofericire. Fiecare e liber sa se exprime asa cum doreste (far a leza, totusi, anumite, limite.)Nu e vorba despre incrancenare aici: parerea despre generatia respectiva o avem cu totii (oricat am incerca sa edulcoram aceasta parere prin cuvinte frumoase, care sa relativizeze totul) insa nu putem acuza in bloc, in masa. Exista si in cadrul acestei generatii oameni extraordinari, de exceptie (corect: mult mai putini-infinit mai putini-decat in cadrul altor generatii). Plus ca aici s-a gresit deja din start, inturcat polemica a izbucnit pe baze ipotetice(!!!) (cum s-ar spune: ne certam pe drobul d esare sau pe pielea ursului din padure). Niciunul dintre cei care polemizeaza nu au negat esenta (sunt toti de acord cu acelasi lucru) insa s-au pierdut printre cuvinte...

    RăspundețiȘtergere
  35. Haideti sa revenim la subiect, totusi si sa lasam polemicile personale. Vorbim de femeie si de sinceritate. De fapt de ce de femeie? De om, in general. Insa da: o femeie daca e femeie cu adevarat, e sincera si in cele mai nebanuit de marunte amanunte ale vietii ei: de pilda daca vine din bucatarie si iti spune ca vine din sufragerie (sa zicem, judecam ipotetic) e tot o minciuna la fel de grava cu, sa zicem tot ipotetic, faptul ca are un amant.
    S-a discutat si despre relatia dintre curva si mincinoasa: e o relatie de perfecta identitate. O mincinoasa este automat curva si o curva este automat mincinoasa (pentru ca altfel nu ar putea fi curva). Sa intelegem: nu vreau sa confundati curva cu prostituata. Cea din urma isi practica meseria si atat, e o meserie ca oricare alta, e o profesionista a sexului. In vreme ce curva (care poate ateriza si prin paturile mai multora, dar nu e musai)e acea femeie care minte, care inseala, care induce sperante false, care isi bate joc de oameni (pana ce viata isi va bate joc de ea in ultimul hal). Biblia si Cristos condamna curvia si pe curve, nu prostituatele (Maria Magdalena fiind ea insasi o prostituata, dar niciodata o curva). De aceea curvia apare ca unul dintre pacatele capitale.

    RăspundețiȘtergere
  36. Ex libris acum ce, nu putem face diferenta dintre o minciuna mica (atunci cand o femeie spune ca vine din bucatarie si si vine din sufragerie) si una grava (ca are amant)?

    RăspundețiȘtergere
  37. @Ex libris:ca tot ai pomenit de a reveni la subiect.Din cate imi amintesc eu intreaga discutie pornise de la " Calitatea pe care o prefer la un bărbat"..Iar referitor la ce zici tu nu pot sa ma abtin si sa nu te contrazic.
    "..acea femeie care minte, care inseala, care induce sperante false, care isi bate joc de oameni" este un jeg de om,o nulitate.In schimb curva care intr-adevar nu-i acelasi lucru cu prostituata, ca sunt si curve care nu fac o meserie din asta(daca asta se poate vreodata numi meserie),e acea femeie care se plimba dintr-un pat intr-altul, care jongleaza cu ce-i pica in mana,care nu da doi bani decat pe sine,care are impresia ca daca duce de minti n barbati e cel putin geniala..si care face un scop in viata din a bifa cat mai multi pe care apoi sa-i treaca intr-un palmares..cu care se mandreste si in somn:))

    RăspundețiȘtergere
  38. Acest post si comentariile lui (mai ales comentariile) au picat ca un trasnet pe capul meu. A fost ca un semn. Stiti bine ca eu eram printre primele care ma aruncam la comentarii. Acum am ezitat mult. Pana la urma am decis sa ies in fata voastra sa-mi spun pasul(vazand ce se discuta aici si vrand sa lamuresc cate ceva). Mi-e inca foarte greu, dar parca mi-e mai usor sa ma deschid in fata voastra, oameni pe care nu-i cunosc si pe care totusi ii cunosc parca mai bine decat pe oricine altcineva.
    Man, nu exista minciuni grave si mai putin grave (nu stiu daca esti barbat sau femeie, ca sa stiu daca poti intelege asta). Eu va povestesc o intamplare trista, intamplarea mea. Fiindca azi (exact azi) se implinesc patru ani de cand am trait-o. O intamplare care mi-a schimbat viata, care m-a daramat cu totul si ale carei urmari le voi purta toata viata mea. Bun, mi-am luat inima in dinti:
    Acum 6 ani m-am casatorit. A fost (si a ramas si acum) primul si singurul barbat din viata mea. Doi ani am trait pur si simplu ca in paradis. Ne iubeam (eu il iubesc si azi). Era barbatul ideal: imi permitea absolut orice, ma rasfata, ma simteam iubita si ocrotita. Pe 7 martie 2006 ma aflam la cosmetica (ma faceam frumoasa pentru 8 martie). Sotul meu m-a sunat, intrebandu-ma unde sunt. Fara nici un motiv i-am spus ca sunt la cumparaturi in magazinul meu favorit din Tomis Mall (in L'Occitane). Repet: nu aveam nici un motiv sa spun asta, imi permitea totul, ii era foarte drag cand imi faceam timp pentru mine. Nu stiu ce mi-a venit. Am spus ca sunt in L'Occitane. Ca sa scurtez: el stia ca e magazinul meu de suflet si cand m-a sunat era tocmai acolo, cautandu-mi un cadou frumos pentru 8 martie. Nu mi-a spus nimic. Cand am venit acasa, nu am gasit nici macar un bilet (ca in filme). Doar casa pe jumatate goala. Si viata mea goala cu totul, pentru ca el plecase. Nu, sa nu credeti ca ma banuia ca aveam vreo aventura , stia bine ca e exclus, insa sotul meu, un barbat din cale afara de puternic (care reusise in viata pornind de la nimic, care luptase pentru orice, care era efectiv o forta) nu putuse suporta prima mea minciuna. O minciuna "mica", Man, cum ai spune tu. A urmat divortul, care m-a distrus (pana si acolo a fost foarte gentilom, neavand prtentii, insa procesul in sine m-a schimbat cu totul). De patru ani sunt neconsolata, inca sper sa il fac sa se intoarca la mine, primul si unicul barbat din viata mea. Nu e zi de la Dumnezeu in care sa nu plang pentru idiotenia mea inutila, sa ma gandesc cum mi-am distrus viata si cum i-am distrus-o si pe a lui. Man, nu exista minciuni grave si mai putin grave.
    Am terminat de scris plangand in hohote. Azi sunt patru ani fara sotul meu! Am venit sa-mi deschid inima si durerea inimaginabila in fata voastra. Sper sa ma intelegeti.
    Cosmin m-ai atacat de multe ori cand vorbeam de delicatetea sufletului tau, am simtit un suflet ca al sotului meu in tine (eu refuz sa spun fostul meu sot). De aceea te intelegeam bine, iar tu ma atacai, insa te-am iertat de fiecare data, pentru ca tu nu stiai acest amanunt esential din viata mea.
    La multi ani de 8 martie femeilor! Curvelor, nu. Nici mie, pentru ca am fost si voi ramane toata viata o curva prin ceea ce am facut.
    Si inca ceva (desi stiu ca sansele sunt aproape nule): daca vei citi vreodata acest blog: Radu, sa stii ca te iubesc si te voi iubi pana la sfarsitul vietii mele!

    RăspundețiȘtergere
  39. psihofericiremartie 07, 2010

    curve, prostituate...nu doar femeile.Oamenii in general.
    Oamenii devin "curve" pentru ca nu au un sistem de valori, pentru ca manipuleaza pentru a obtine ceva, pentru ca isi hranesc orgoliul de a se simti doriti cand de fapt sunt nesiguri si singuri, pentru ca promiscuitatea le da o falsa impresie de putere,de centrul atentiei,pentru ca prefera sa obtina lucurile usor, pentru ca le place promiscuitatea, pentru ca nu cred ca pot face mai mult sau ca nu merita, si...uneori, fara motiv.Doar pentru ca pot.

    Cat despre diferenta dintre curva si prostituata ne-a convins Julia Roberts in Pretty Woman...

    Niflheim, incepi sa vorbesti cu noi, huh?

    RăspundețiȘtergere
  40. psihofericiremartie 07, 2010

    @simo Cat zbucium si cata delicatete.Inteleg de ce ai mintit.Cateodata,desi ne e bine, o relatie perfecta e sufocanta, e ca o viata in vitrina.Minti ca un mecanism de aparare, sa iti pastrezi un coltisor de viata numai pentru tine, din totalul vast expus celuilalt.Cat despre sotul tau, oamenii care ofera totul sunt extraordinari, dar sunt extrem de exigenti.Am convingerea ca il vei face sa se intoarca, cu conditia sa ai un canal de comunicare cu el.Altfel...uf,ar putea sa iti sune la usa si sa ii deschida un alt barbat, care pe langa ca te iubeste iti ofera totul,(cum a facut-o si el), stie si sa ierte.

    La multi ani si tie, m-a impresionat profund commentul tau.

    RăspundețiȘtergere
  41. Simo, draga mea, te imbratisez ca o sora, cu toata dragostea mea: stiu ce ai simtit si ce simti: si eu am trecut printr-un divort (din alte cauze) si stiu cat de cumplit este! Te sarut cu toata inima! Nu plange! Sunt alaturi de tine! Sau plang cu tine, Simo!!!
    PS: erai nelamurita: Man e femeie, desi n-ar merita numele acesta, la cat de in pom este in viata ei (si a altora)

    RăspundețiȘtergere
  42. Simo, nu te acuz, dar nici pe el: unele suflete, oricat ar fi de tari, se surpa uneori. Sufletele tari sunt cele mai delicate in realitate.
    La multi ani, Simo, ai dovedit ca esti femeie nu prin capacitatea de a recunoaste public ci prin ceea ce ai facut vreme de patru ani, ramanand fidela aceluiasi om si luptand pentru el(si sunt convins ca vei avea forta de a-l astepta toata viata, chiar daca el nu se va intoarce).
    Impresionanta marturisire!

    RăspundețiȘtergere
  43. Spunea Psihofericire, Simo, ca vei gasi pe cineva care nu numai ca te va iubi, dar va putea sa si ierte. Fara sa te superi pe mine, Simo: unde e iubire, nu e loc de minciuna, de nici una , de nici un fel de minciuna (mare sau mica). Pot spune ca nici tu nu l-ai iubit cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  44. Simo,
    postarea m-a facut, pur si simplu, KO. E dovada peremptorie a faptului ca fictiunea este surclasata definitiv de catre realitate. Nu pot sa judec situatia, oricum as incerca rezulta multe argumente pro si contra si niciunul dintre voi nu poate fi acuzat sau scuzat in totalitate. Este o poveste (trista si reala, din pacate) realmente impresionanta.
    Da, nici eu nu cred ca exista diferente intre minciuni, nu putem opera cu grade: ideea, principiul este acelasi: faptul de minti/insela. Ca se pot gasi miliarde de scuze, este irelevant. Cel mai important este sa invatam din aceste experiente, sa invatam la modul real, interiorizat, nu doar la nivel declarativ.
    Simo, faptul ca au trecut patru ani durerosi si esti fidela aceluiasi barbat, dovedeste nu doar cainta reala (pentru care, sincer, toata admiratia, nu stiu cati oameni ar fi capabili de asa ceva, eu, unul, spun din start ca nu as fi) ci si capacitate de a fi femeie care te transforma cu adevarat intr-un om de mare calitate.
    Si, bineinteles, lucrul cu care ar fi trebuit sa incep: imi pare rau pentru ca m-am repezit de multe ori la comentariile tale si nu ti-am aplicat cel mai bland tratament (nu stiam situatia reala). Este tipic mie: intai lovesc omul in moalele capului, apoi urmeaza regretele. Imi cer scuze!
    Si, dincolo de polemicile personale care nu au atins totdeauna un grad de adecvare corespunzator, cred ca trebuie sa-i multumiti lui Fara Replica, deoarece de acolo s-a pornit discutia care a adus, intr-un final, atatea revelatii.

    RăspundețiȘtergere
  45. conduc un BMW M3, din cauza asta mi-am pus geamuri fumurii sa nu ma vada cunostintele si sa fie fustrati , iar la birou ma duc cu autobuzul . colegii de birou au aflat dupa 2 ani ce masina conduc si ca ceasul de la mana costa 9 salarii medii . imi plac lucrurile scumpe pentru ca sunt de calitate si te fac mai sigur pe tine ca si individ si nu pentru a etapa social la modul grobian si maladiv.imi pare rau ca o marca ca Bmw sau Mercedes a ajuns sinonim cu manelisti, cocalari , tarani cu pamant sub unghi si lant de 3 lei la gat.Poate nu sunt la obiect cu acest post dar e prima data cand citesc acest blog .
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  46. Amice, chiar esti un mare ratat: nu doar ai semnele exterioare ale ratarii, dar te tradeaza si limbajul: "ca si individ" (corect "ca individ"), "a etapa" corect este "a epata". Apoi "o marca ca" etc. mai bine stai intre geamurile fumurii, sa nu te vada lumea cat esti de tampit.

    RăspundețiȘtergere
  47. Urasc televizorul: dobitoci ca tine trag tara cu mii de ani inapoi. Un retardat care castiga o gramada de bani si care-si revarsa frustrarile pe forumuri si bloguri.

    RăspundețiȘtergere
  48. Da. Acesta e un barbat puternic. Si un om minunat. Si pare atat de simplu... Dar ne trezim ca ne certam de la o farfurie nespalata sau un pervaz prafuit. barbatul care ai vrea sa fii si tu? Pai, da nu esti cel mai tare si mai destept? :)) Esti! :D Si suntem! Fiecare, toti si cate unul. :)

    RăspundețiȘtergere
  49. @Urasc televizorul: si mie imi plac lucrurile calitative si as proceda ca tine. Nu toti care isi permit sa duca o viata buna trebuiesc catalogati din prima ca barbati fara forta descrisa aici. Nu stiu de ce, dar se considera ca neaparat calitatile interioare sunt incompatibile cu bunastarea materiala. Na, uite ca asta arata ca frustrati sunt cei care sustin acest lucru :P

    RăspundețiȘtergere