marți, 23 martie 2010

"Orice drum de o mie de leghe începe cu primul pas" -Lao Tse

Pentru că. Celebritatea. Îmi bate în poartă. Pentru că. Sunt. Pur şi simplu genial. Pentru că. Sunt. O vedetă. În stadiul incipient. Embrionar. Pentru că. Sunt. Cel mai tare. Din întreaga galaxie. Din toate cele trei lumi. Imaginate de cam toate religiile lumii. Pentru toate acestea revista egophobia (egophobia.ro) m-a luat in vizor. Făcându-mă invitatul numărului 26. Şi foarte bine a făcut. Pentru că se pot lăuda ulterior, după ce voi fi obţinut Premiul Nobel pentru literatură. Fără doar şi poate.

Când Academia Regală din Suedia îmi va acorda distincţia mai sus menţionată, voi face câteva lucruri foarte simple. Înainte de orice, voi ţine discursul în suedeză. Mi se pare de minim bun simţ. Niklas şi cu Mikko mă vor ajuta să-l redactez în frumoasa limbă. Apoi, după recepţia de acordare a Premiului, nu voi da nici un interviu. Decât egophobiei. Pentru că au avut marea intuiţie de a mă promova. Toţi jurnaliştii lumii vor muri de necaz, chipurile li se vor necroza de gelozie, ofertele pentru interviuri în exclusivitate vor curge în plicuri consistente şi închise. Iar eu, cu o superbie specifică geniilor, nu le voi lua în considerare şi voi acorda unicul interviu lui Sorin (şi el, la vremea respectivă, probabil tot un laureat la Nobelului literar. Aşadar vom discuta lejer între noi, relaxat, ca de la premiat la premiat, ca de la geniu la geniu).

Mă uit în egophobia (care, între noi fie vorba, s-a dezvoltat excepţional, devenind o adevărată instituţie, iar băieţii care au pornit la această treabă merită tot respectul – e evident că toate lucrurile bune vin din Ardeal.) şi mă umflu în pene, fiindu-mi teamă să nu cumva să plesnesc de atâta vedetism. Şi remarc, frăţioare, că sunt de o complexitate inimaginabilă, până şi eu încep să cred că e ceva de capul meu: realizez cu stupoare că sunt critic, eseist, poet şi prozator. Îmi lipseşte din panoplie titulatura de dramaturg, dar o să am grijă să rezolv şi acest aspect. Mă simt deja ca robotul multifuncţional. Mă gândesc deja în ce filiaţie să mă plasez, îmi vin rapid în minte G. Călinescu şi Camil Petrescu. Restul nu prea au faţă de mine, sunt, pur şi simplu, magistral. Mă gândesc serios dacă să-i accept pe Călinescu şi Petrescu drept predecesori, dacă să le fac această onoare.

Dacă veţi face click pe link-urile de mai jos veţi vedea, printre altele, şi răspunsurile la chestionarul Proust, însă detalierea acestuia va continua pe blog.

Lăsând autoironia la o parte, îi felicit pe Sorin şi pe Ştefan pentru ceea ce fac cu egophobia, iar pentru atenţia din numărul 26 al respectivei publicaţii le mulţumesc lui Petrişor, lui Sorin, lui Silviu, Danielei şi Mariei.

Şie mie însumi, fiindcă sunt atât de genial, mamei mele pentru că exist, bunului Dumnezeu, fanilor mei (şi aici fac gestul cu mâna lipită de inimă şi buzele ţuguiate), tuturor prietenilor, vecinilor…

http://egophobia.ro/revista/?p=4069

http://egophobia.ro/revista/?p=4068

http://egophobia.ro/revista/?p=4066

http://egophobia.ro/revista/?p=4062

http://egophobia.ro/revista/?p=4039

http://egophobia.ro/revista/?p=4030

http://egophobia.ro/revista/?p=4028



15 comentarii:

  1. Excelent! fantastic! Felicitari! Esti fenomenal. Se vede oricum din ce scrii ca esti un tip extraordinar de inteligent, cult si sensibil.
    PS: si acum o remarca feminina tipica: maiculitza, chiar arati pe masura sufletului tau :D

    RăspundețiȘtergere
  2. da, felicitări pentru toate realizarile la o varsta frageda totusi. Si, ca sa ma leg putin si de remarca lui Gabissss si de alte comentarii la posturile trecute: se confirma si se intareste de o mie de ori intrebarea: noi ce mama dracului am facut sa nu avem parte de asemenea barbati?

    RăspundețiȘtergere
  3. Maestre, felicitari!
    Am devorat proza e senzationala. Pacat ca nu pot pricepe o iota din poeziile in germana? Pls, pls, pls le poti traduce in romana?

    RăspundețiȘtergere
  4. Absoulut superb: atat performantele, cat si autorul lor :D
    Bravo tie! Chiar esti un om cu adevarat deosebit si ma alatur si eu opiniei generale: fericita cine te va avea cu adevarat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ar fi reduntant sa te mai felicit si eu :) Ai toata Romania la picoare (sau, cum bine spuneai, ce Romanie? minim toata galaxia :)) )

    @Simo, oare poti avea o persoana cu adevarat, vreodata?

    RăspundețiȘtergere
  6. @lost: Sigur ca poti. Insa, ca femeie, trebuie sa fii foarte sus pentru a avea un astfel de barbat (cum e cazul de fata). Sus din absolut toate punctele de vedere. Si poti avea o persoana cu adevarat, crede-ma. Si nu neaparat casatoria iti da dreptul de a avea cu adevarat o persoana (iti spune o persoana care a fost casatorita si a pierdut enorm). Ca femeie (vorbesc din punctul meu de vedere) ca sa ai cu adevarat un barbat trebuie sa fii in stare nu de toate sacrificiile din lume (asta dovedind capacitatea ta) ci mai ales de autodepasire (cum s-a tot vorbit in comentariile trecute).

    RăspundețiȘtergere
  7. Dupa cum bine intuiam, autorul blogului este intr-adevar unul dintre acei tineri fascinanti care duc cu adevarat Romania mai departe (sau care se straduiesc din raspunteri s-o faca). Ai toata admiratia mea pentru ceea ce faci, pentru ca refuzi sa te complaci printre mediocri, pentru ca te bazezi doar pe tine si astfel nu te va putea atinge nimeni, niciodata. Cu oameni ca tine ma mandresc in Franta, alaturi de unii ca tine mi-e drag sa spun ca sunt romanca!
    Si ca sa ma alatur si eu doamnelor care comenteaza (fiindca nici eu nu sunt de fier sau mereu cu AG-ul la brau) remarc distinctia care ti se vede pe chip, "pre boiul frumos" vorba cronicarilor.
    @lost, Simo: da, poti avea o persoana cu adevarat. Daca nu reusesti, este numai vina ta ca femeie. Undeva ai gresit daca nu ai putut face sa fie cu totul al tau si ai esuat lamentabil in calitatea ta de femeie. Asta cred eu ferm.

    RăspundețiȘtergere
  8. Maid of Orleansmartie 24, 2010

    Poti avea un barbat langa tine cu adevarat si destul de facil. Un barbat ca acela pe care il urmaresc de catva timp pe acest blog nu-l poti avea. Decat daca esti in stare sa te daruiesti fara rest si in exclusivitate. (asta ca sa intru si eu in discutie)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ideala si fericita combinatie de inteligenta, rafinament si frumusete.

    RăspundețiȘtergere
  10. mulumesc Simo pentru raspuns, si multumesc si tie, Maid of Orleans

    RăspundețiȘtergere
  11. Sound of R.E.L.S.martie 25, 2010

    Dovada de multa inteligenta si cultura. Nu stiu cine poate sa stea langa tine si sa-ti fatza. Esti o continua provocare, dar una foarte periculoasa.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ligia Olteanumartie 26, 2010

    Un frumos, din toate punctele de vedere. Si un blog de mare exceptie. Ma bucur sa te cunosc virtual prin intermediul gandurilor tale. Cred ca esti delicios in realitate!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. ..ich warte doch auf die Einladungen ;-)

    RăspundețiȘtergere
  14. Eeeeeee...stim si limbi straine, noi estem destepti si telectuali!

    RăspundețiȘtergere
  15. Yvonne, de ce nu lasi anonimii sa fie si ei "telectuali"? Doar asa vor iesi din anonimatul lor si din scursura in care se zbat, insirand si ei cuvinte in limbi straine. "Estem" mari, nu?

    RăspundețiȘtergere