luni, 17 mai 2010

Ploaie într-o altă lună decât cea a lui marte

Blogul trebuie hrănit, altfel moare. Tre’ să ai grijă de el, să-l mângâi (virtual), altfel se ofileşte. E ca un tamagotchi. Trebuia de ceva vreme să îmi continui periplul prin personalitatea mea şi să vorbesc despre înflăcărare în cadrul chestionarului Proust. Dar nu am chef. Fiindcă azi a bătut vântul şi a plouat şi m-am amăgit, fie şi pentru o frântură de clipă, că se apropie toamna, nu imunda vară. Pastişa la realitate poate fi uneori din cale afară de plauzibilă. Până când ajungi să te complaci. Ucigaşii de cuvinte şi cititorii din colţul buzelor. Gândurile sunt nişte micuţi tamagotchi. Las’ să fie acolo, în lumea lor.

Lăsam ploaia să execute un dans pe mine (intenţionat am lăsat fraza aceasta atât de savantă şi de fadă, în acelaşi timp, preţioasă şi nulă în privinţa conţinutului) şi mă gândeam, Dumnezeu ştie de ce, în ordine, la următoarele: 1. la scaunul dintr-una din curţile interioare ale Universităţii, pe care l-am pozat cu telefonul mobil acum câteva săptămâni (şi, într-o bună zi, o să vi-l şi arăt). Un scaun rupt, singur. Mă gândeam dacă nu i-o fi frig, ca unui câine rebegit în ploaia aceasta; 2. la Mititelu (cretinul cu echipa de fotbal); 3. la Windows 7; 4. la un plic (un plic oarecare, nu unul anume, nu contează culoarea, sau mărimea, un plic. Plicul per se, wow, cum sună! Plicul kantian!); 5. la vulcanul din Islanda; 6. la Oltchim (echipa de handbal feminin); 7. la doamna Nela, de la Agro. 8. la Sf. Anton de Padova

Şi, dacă aş fi văzut mai devreme faza, m-aş fi gândit şi la o pălărie. Ca un grup statuar rezistăm inocenţi şi incomod la coada creată la Oficiul Poştal de la „Jiul”. Un domn în vârstă insistă să achite o factură Digi, care nu se poate plăti la Poştă. Explicaţiile funcţionarei sunt total zadarnice. În fapt, omul nu ştie sigur dacă are televiziune prin cablu, sau antenă digitală. „Aveţi antenă parabolică şi receiver?”. „Habar n-am”, răspunde candid bătrânul. La unul dintre multele capete ale răbdării, funcţionara utilizează o ultimă argumentaţie care să-i faciliteze identificarea: „Aveţi cablu sau pălărie?”. Domnul, luminat la chip şi iluminat în gânduri, dezlegând, într-un final, misterul face un gest de adâncă reverenţă şi cu o mişcare largă îşi dă jos pălăria din cap: „Domniţă, pălărie! Am pălărie! Nu plec niciodată din casă fără pălărie!”. Funcţionara cedează şi izbucneşte într-un râs isteric, nervos, acoperit de hohotele celor aflaţi la coadă.

M-aş fi putut gândi şi la o pălărie dacă aş fi ştiut că vine toamna şi că aceasta nu este doar o ploaie trecătoare…



20 de comentarii:

  1. Interesante observatiile tale pe o vreme de ploaie.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta e genul de postare pe care-l asteptam de atata amar de vreme! Bucura-ne mai des cu asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  3. Gabissssmai 18, 2010

    In sfarsit, de cand asteptam un asemenea post!!!!! Mi-ai incantat sufletul si nevoia de frumos!

    RăspundețiȘtergere
  4. Carolinamai 18, 2010

    Foarte reusit textul. Din cateva tushe foarte bine nuantate ai reusit sa redai o atmosfera. Iata dovada ca sensibilitatea masculina exista!

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca te gandeai la dna Nela de la Agro inseamna ca te duceai/intorceai de la Agronomie, de unde aveai ceva de luat/ luasesi ceva de la dna Panduru. Am I right? :)))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  6. @Carolina: nu cred ca trebuie facuta o diferentiere a sensibiltatii in functie de sexe. Exista oameni sensibili, pur si simplu. Unii stiu sa o arate, altii, sa o camufleze eficient.
    @Anonim: da, la dna Panduru ma duceam, dupa fisa fiscala 1.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai omis sa mentionezi si o alta categorie, insensibilii ce pozeaza in sensibili. Sunt admirabili, nu crezi? :|

    RăspundețiȘtergere
  8. M-am potolit cu greu dupa ce am vazut discutiile redeschise mizerabil la postarea cu "Trei surori", mi-am varsat amarul si acolo. Apoi am venit aici sa ma linistesc, printre picaturile de ploaie. Picaturi pentru suflet. Atag de suav picurate in cuvinte!
    Carolina, da, exista foarte multi barbati sensibili. "Si baietii plang cateodata" zice si cantecul :)
    Dora: asa ceva nu exista. Sau daca e asa pot fi identificati rapid. Dar nu: un insensibil/a nu poate poza in sensibil/a.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Zumzete, nu are rost sa te contrazic. Keep on dreaming ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. hahaha - mi-a fost dor de intamplarile tale din irealitatea noastra imediata :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ba cred ca tu Dora trebuie sa-ti continui visele care sa te faca incapabila sa-ti pui ordine in tine, inainte de toate.
    Lasand asta la o parte, postarea este de o sensibilitate excepționala.

    RăspundețiȘtergere
  12. nu inteleg ce atata zarva,fiecare postare poate sa placa sau nu si fiecare are dreptul la o opinie draga mea Fabiola, si tu si dora si ceilalti....pana la urma e un blog,nu cred ca e locul potrivit pt intepaturi!

    RăspundețiȘtergere
  13. @Fabiola, incearca sa eviti exprimarea sibilica, nu de alta dar esti penibila! vise care sa ma faca "incapabila"??? Cred ca te gandeai la propria-ti persoana cand elucubrai mai sus. Acum hai pa! nimic nu ma plictiseste mai mult decat o cohorta de disperate!

    RăspundețiȘtergere
  14. Galeata de gunoimai 19, 2010

    Zumzete, mersi mult ca m-ai anuntat ca s-au reluat discutiile la "Trei surori"! Sa fii iubita!
    Dora, mama, am impresia ca tu esti cea mai disperata dintre toate!
    dar lasa-le incolo de frustrate, randurile acestea, putine la numar, au un farmec aparte. Te ating cumva la inima.

    RăspundețiȘtergere
  15. http://dora-fashionspot.blogspot.com/2010/05/frumos-specimen-nu-eh-n-am-sa-va.html#comments

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunt cuvinte care se înalţă ca flacăra şi altele care cad ca ploaia.

    RăspundețiȘtergere
  17. Frumos comentariul lui Nimeni. As adauga: sunt oameni care te ajuta sa te inalti si altii care te imping in noroi. Sunt oameni care iubesc frumos si altii care nu pot sa iubeasca, nu stiu sau nu vor.

    RăspundețiȘtergere
  18. multumesc ...cred

    cred ca as fi fost mai incantata daca era gandit de mine , dar nu toti oamenii sunt destepti ...

    RăspundețiȘtergere
  19. Frumos articol. Nimeni, eu nu-i consider destepti doar pe cei care sunt citati, ci si pe cei care folosesc citate.

    RăspundețiȘtergere