luni, 14 iunie 2010

Zgomotul şi liniştea




Nu era de ajuns începutul infect de iunie, cu o caniculă demnă de o cauză mai bună (austriecii se plâng că nu au mai văzut soarele de nu ştiu când şi se întreabă în disperare dacă vor ajunge şi ei, vara aceasta, să poarte mânecă scurtă!!!), mai trebuie să suportăm şi infernul acustic din Africa de Sud. Un nou cuvânt (cu adaptarea românească de rigoare) a devenit cel mai utilizat în ultimul timp. Este lider la căutări pe google. Aţi ghicit, este vorba despre nenorocitele de vuvuzele, care transformă orice om cât de cât normal la cap într-un psihopat. Campionatul Mondial din Africa de Sud este pur şi simplu asediat de acest zgomot scos de respectivele trompete (vuvuzele). Este imposibil să urmăreşti mai mult de cinci minute dintr-o partidă de fotbal, întrucât nu ai cum să rezişti sunetului înnebunitor al „viesparului”. Este un campionat ratat! Complet! Există, fireşte, şi varianta de urmări meciurile pe „mute”, dar asta merge doar în cazul echipelor mari, unde cunoşti jucătorii şi nu ai nevoie de comentariu. În rest, dacă pe ecran defilează Camerunul, Japonia, Coreea de Nord sau de Sud, Slovenia, Noua Zeelandă, Australia, Honduras etc. îţi trebuie un ghid auditiv în marea de necunoscuţi. Pentru mine (şi nu numai) acest campionat este în totalitate subminat de vuvuzele. Cultura africană are infinit de multe de oferit umanităţii, nu aceste idioţenii tubulare, faţă de care picătura chinezească pare un calin deliciu.

Infernul auditiv…şi uităm prea uşor că e 13 iunie şi 14 şi 15 iunie, adică 20 de ani de la reprimarea sângeroasă a ultimei zvâcniri demne a poporului român: Piaţa Universităţii. Acum ne complacem. Slujim dictatura de bunăvoie. Participăm. Citeam acum vreo 3 zile în „Jurnalul Naţional” că există o piesă de teatru a unui dramaturg român contemporan, care este interzisă de 4 (patru!!!!) ani, din cauză că personajul principal seamănă frapant cu Matrozul Chior. Ceauşescu era un înger blând! Cine zicea că cenzura a dat ortul popii? Cât ne-am schimbat în 20 de ani! Pe atunci, eram decişi să dăm jos cu orice încercare de restaurare a dictaturii! Era şi la acea dată tot un Campionat Mondial de fotbal (Italia 1990), cu unica diferenţă că naţionala României se găsea printre participante. Iar minerii declanşau infernul în Bucureşti. Inclusiv pe cel auditiv..

…şi liniştea celebrării Sfântului Anton de Padova. 13 iunie. Luna iunie balansează între extremele sunetului. Şi ale minţii. Oare cum o fi să scrii cu hieroglife pe suflet?



9 comentarii:

  1. Daca intelegeti adevarul despre Ceausescu,intelegeti adevarul in care traiti

    http://brasovean2008.blogspot.com/2010/06/executia-sotilor-ceausescu-vazuta-dupa.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu inteleg oamenii, in general, pasionati de fotbal, oricare ar fi acel fotbal. Mi se pare ceva barbar, plini de homo erectus, care transpira ca niste porci... Mda! probabil ca imaginea asta vine din ce a fost promovat prin Romania in ceea ce priveste fotbalul, dar chiar si asa e neinteresant si nu-mi tresare nicio vena la tampla cand aud de fotbal.
    Scuzati-ma ca am insultat sportul unei planete intregi, sunt eu mai frigida probabil cand vad un fotbalist pe teren spetindu-se sa dea ce are mai bun din el...
    Dar ca sa ma revansez cumva si totusi sa nu ma ardeti pe rug, ma atrage mai mult ideea de tenis, chiar daca nu am nici cea mai mica legatura cu orice sport, in general.
    Ce-mi plac oamenii care nu au somn si umbla ca huhurezii pe net!:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare ii invidiez pe austrieci!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai s-a oficializat instaurarea dictaturii la voi, in Romania! Presa franceza e pe faza, il face praf pe Basescu si regimul sau dictatorial. Stiu ca habar nu aveti, nu vi se spune in Romania despre reactiile presei din strainatate! Constitutia Romaniei a fost desfiintata de catre PDL (noaptea trecuta si azi). Pana si Barroso a trebuit sa iasa din expectativa si sa admita faptul ca in Romania este momentan dictatura! Treziti-va, amortitilor!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. daca l-ati votat? sa va iasa pe gat PD-L-ul si Basescu si dictatura lui. sa suferiti ca niste caini, l-ati votat!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Yvonne: niciodată după Revoluţia din 1989 drepturile cetăţeneşti nu au fost încălcate atât de brutal ca acum. Dictatura este în floare. Am văzut şi eu luarea de poziţie a lui Barroso, a încercat să fie cât se poate de delicat, dar era evident pe cine vizează.
    @KKMaK: eu nu l-am votat. Macar o umbra de neuron mi-a mai ramas incat sa nu-l votez.

    RăspundețiȘtergere
  7. Zgomotul si linistea...da,cu siguranta sunt doua extreme.Insa,daca ne permitem sa analizam fiecare aspect al vietii,realizam ca traim intr-o lume plina de contraste(si nimic nu ne mai surprinde).Chiar si noi,oamenii,putem deveni antipozi in acest cerc.Tot referitor la postare,vreau sa spun ca mi-a atras atentia in mod special acea descriere scurta,dar foarte sugestiva asupra lui Ceausescu..."inger bland"...da de gandit...

    RăspundețiȘtergere
  8. Din pacate suntem niste supusi, niste sclavi. Ne place noua postura asta.
    Referitor la zumzet, nu stiam de unde vine, dar acum imi dau seama. Stii, se spune ca zgomotul e folosit de oamenii carora le-au adormit neuronii ca si mijloc de stimulare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Summer Rainiunie 18, 2010

    1.In legatura cu vuvuzelele... nu le suport! In consecinta nu am privit niciun meci de fotbal in afara de cel al Germaniei ( pentru ei m-am sacrificat). si daca din fata televizorului e asemenea zgomot, n uas vrea sa fiu spectator la campionatul asta.
    2.In legatura cu politica...ce mai e de zis? M-a mirat totusi o reactie a unei femei in timpul unui interviu a fost intrebata ce crede despre faptul ca o sa aiba veniturile micsorate cu 15%/ 25%..si raspunsul ei a fost " asta e!"...cum sa zici "asta e " cand astia iti fura din ce ti se cuvine? Dar pana la urma asa raspuns, asa reactie, adica zero.
    3. Trebuie sa precizez ca am ramas "masca", daca mi se permite exprimarea asta, cand am auzit de contul deschis de stat, in care romanii sunt asteptati sa doneze bani pentru stat. Adica nu e ajuns ca le iei un procent suficient de mare din venituri, dupa ce ca si alea sunt vai de capul lor, mai astepti sa iti si doneze din sumele alea insignifiante care le mai raman! Normal ca nu s-a specificat nimic despre modul in care vor fi folositi acesti bani. Se merge probabil pe ideea: dati-ne bani, ca stim noi ce sa facem cu ei!;)
    In incheiere, Felicitari Cosmin pentru un astfel de blog! :)

    RăspundețiȘtergere