joi, 7 octombrie 2010

Innsbruck


După cinci ani de absenţă, nu ştiu cum m-am aşteptat să mă întâmpine Innsbruck-ul. La început, m-am speriat. Nu simţeam nimic, eram „nicicum”. După o noapte de căutări disperate prin Viena, în speranţa deşartă a găsirii unei camere libere la vreun hotel şi după înnoptarea pe malul superb de la Mondsee, am ajuns şi în Innsbruck. Oraşul este un imens şantier, ca întreaga Austrie, de altfel, fiindcă oamenii inteligenţi ştiu că din criză se iese doar prin investiţii (adevărate, nu doar pe hârtie), prin pornirea şi turarea motoarelor economice. În Innsbruck, de când nu l-am mai văzut, au luat naştere vreo trei mall-uri (altele două sunt aproape gata), cartiere întregi, un nou sat olimpic care mai are puţin şi va fi inaugurat (în 2012 Innsbruck-ul găzduieşte Jocurile olimpice de iarnă ale tineretului). După câteva zile, mi-am dat seama de ce colţişoarele sublimului oraş nu-mi spuneau nimic, nu aveam nici un sentiment de nou: fiindcă nici nu lipsisem de acolo, fusesem mereu acolo. Iar eu ştiam asta. Poate doar uitasem.

Statuia Fecioarei Maria şi a Sfinţilor tirolezi, tronând imperial peste centrul vechi

Spitalskirche

Unul dintre magazinele Swarowski din centru.Daniel Swarowski a înfiinţat la Wattens, în Tirol, în 1895, prima fabrică de cristale ce aveau să devină celebre. La Wattens se află acum muzeul Swarowski, "Die Kristallwelten" (Lumile de cristal), o desfăşurare de magie.

Centrul vechi, în fundal Goldenes Dachl (Acoperişul de aur)

Goldenes Dachl, cea mai cunoscută clădire din Innsbruck A fost construită în 1492 şi servea drept reşedinţă pentru principii tirolezi. Decoraţiile sunt din epoca târzie gotică. Acoperişul este alcătuit din 2657 de şindrile de aur.

Helblingshaus (renumită pentru faţada în stil baroc). La origine, casa burgheză a fost construită în stil gotic, dar în 1725 a fost cumpărată de către Johan Fischer, care i-a refăcut stucatura în stil baroc.

Hofburg. Odinioară reşedinţa principilor tirolezi. Construit de arhiducele Sigmund der Münzreiche. Fiul său, împăratul german Maximilian I, a construit dependinţele. Împărăteasa Maria Tereza a ordonat reconstucţia în stilul rococo vienez.


Zillertaler Schuerzenjaeger - Sierra Madre

4 comentarii:

  1. pur si simplu prea tare ce vad si ce citesc aici...FENOMENAL!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Postarile dumneavoastra sunt foarte interesante...si locurile pe unde ati calatorit!Foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
  3. Esti un fericit pentru ca poti calatori atat de mult!

    RăspundețiȘtergere
  4. Prezinti totul atat de minunat si de cu mult sentiment incat par ireal. Incredibil de frumos!

    RăspundețiȘtergere