sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Jocurile minţii, jocurile realităţii


Dacă luna aceasta am avut parte de domiciliu forţat, părăsind camera doar de două ori, am făcut o cură serioasă de filme. Mă bucur că am văzut şi două dintre nominalizările la Oscar (Black swan şi Inception), iar la pelicula aia cu Facebook-ul nu o să mă uit în ruptul capului (deşi parcă văd că interesele vor face ca tocmai acel film să primească Oscarul).

Totul a pornit de la Inception. Şi de la regizorul său, Christopher Nolan. Şi de la preocuparea lui obsesivă legată de realitate şi de modul în care ea este produsă de către subconştient. Mă refer aici la trei dintre peliculele regizate de către Nolan: Memento (2000), The Prestige (2006) şi Inception (2010). Crezul de căpătâi al lui Christopher Nolan pare a fi 100% de sorginte new-age, materializat în sentinţe precum: „tu eşti creatorul propriei realităţi”, „puterea ta de creaţie este infinită” şi „nu există limite”. „Tu eşti Dumnezeu!”

În toate cele trei filme amintite, realitatea apare ca proiecţie a subconştientului sub diverse forme: ca vis (Inception), ca stare alterată a memoriei (Memento) sau făcând apel la lumea magiei autentice (Prestige), nu la iluzionismul ieftin. În Inception, Nolan se arată foarte bine pus la punct cu psihanaliza, cu metodele moderne de intrare în subconştient, de regresie cerebrală pe undele alpha, beta şi theta, dar şi cu tehnicile de „lucid dreaming”. Deşi adesea tributar comercialului hollywoodian, Inception este o piesă absolut redutabilă, de clasă. Avem aici o imagine detaliată a subconşientului, redat la modul arhitectural corect de către regizor. Ideile se leagă pertinent, relevând faptul că realitatea nu este altceva decât propria noastră construcţie, pe care o putem modifica (ştiu cât de aiurea sună pentru cineva nefamiliarizat măcar cu metode elementare de imersiune în propria minte). O realitate în care putem construi la nesfârşit, o putem multiplica, putem merge la izvorul ei (subconştientul) trecând de toate proiecţiile sale (pe care indienii le-au numit, cu un termen unificator, „maya”). Inception este o proliferare eclatantă de vise, de realităţi, ai căror arhitecţi suntem. Totul este să nu pierzi „firul Ariadnei” şi să cazi în capcană, crezând că lumea proiectată de tine ar fi şi cea reală. Foarte bine structurat şi construit este subconştientul în viziunea lui Nolan, imaginea propusă de regizor se susţine prin teorii psihanalitice elaborate de-a lungul timpului. Coborârea în infern (în propriul subconştient) se face prin intermediul visului (o combinaţie de „lucid dreaming”, precum ne propune filmul lui Jake Paltrow, The good night şi metode parapsihologice actuale – intrarea pe frecvenţe cerebrale reduse). Nolan conduce foarte sigur toate aceste trasee, iar finalul este magistral, deschis interpretării: poate că toate visele şi visele în vise fuseseră doar visul altcuiva, al bătrânului (interpretat de un actor favorit al lui Christopher Nolan, Michael Caine). Cu nimic mai prejos decât Abre los ojos al lui Amenábar. Foarte reuşit jocul echipei de actori, în sfârşit îmi place de Leonardo di Caprio (al doilea rol reuşit, după părerea mea, după Catch me if you can), intrat bine în rol (sigur că se putea şi mai bine, dar se achită de sarcini onorabil şi chiar mai mult decât atât); Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt şi Tom Hardy întregesc echipa lui Dom Cobb (di Caprio) şi sunt superb pliaţi pe personajele pe care le interpretează.

Memento este mult mai puţin comercial decât pelicula nominalizată la Oscar, dar ideea este, în mare, aceeaşi, indusă însă pe un alt palier: realitatea se naşte în fiecare clipă, noi îi suntem arhitecţi, o construim şi deconstruim continuu. Guy Pearce se mişcă foarte convingător în rolul amnezicului Leonard Shelby, implică privitorul cu mult aplomb, iar Carrie-Ann Moss este suverană în rolul lui Natalie, cel puţin la fel de bine cum a făcut-o pe post de Trinity în trilogia Matrix.

În The Prestige (cu un trio de mare clasă, interpretând magnific: Hugh Jackmann, Christian Bale – care m-a entuziasmat aici – şi Scarlet Johansson, secondaţi de acelaşi venerabil Michael Caine) realitatea este produsul magiei, iar aceasta, la rândul ei, este o chestiune interioară, ce se identifică până la epuizare cu însăşi viaţa.

Linia care traversează creaţia cinematografică a lui Christopher Nolan este constituită de realitate şi de crearea sa de către minte. Mecanismele subconştiente sunt aduse ingenios în prim-plan, ideaţia regizorală este foarte profundă şi vastă, te pune la mare încercare pentru a-i putea prinde subtilităţile. Noi suntem produsul realităţii. Iar ea este produsul nostru. Numai că, de cele mai multe ori, nu realizăm acest lucru.

Mythos - ''The reality of a dreamer'' - ''Alchemy''



32 de comentarii:

  1. Foarte bun Inception nu pot sa zic ca am inteles chiar totul (m-am mai lamurit si din ce ai scris tu si cred ca o sa-l mai vad odata), dar mi-a cam schimbat datele despre lume. Si ai dreptate, aia care interpreteaza trupa lui Di Caprio joaca super super super (dar si chinezoiul mi-a placut). Pe celelalte 2 filme inca nu le-am vazut, le voi vedea insa foarte curand. Bravo pt postare!

    RăspundețiȘtergere
  2. wow, foarte tare ai punctat!!!! nu credeam sa gasesc oameni preocupati de asa ceva. si se vede ca stii despre ce vorbesti nu doar teoretic. Am vazut "Inception", mi-a placut gashka lui Cobb, dar Di Caprio m-a dezamagit. Michael Caine e genial. Nu am vazut "Memento", am vazut insa "Prestigiul" si m-a uns pe suflet. Ai dreptate, cred ca in "Prestigiul" Bale face rolul sau cel mai bun, nu in seria "Batman"

    RăspundețiȘtergere
  3. da, Cosmin stie ce vorbeste, nu-i asa, domnul meu? :)) Eu ti-am zis de foarte mult timp ca stii mai multe decat vrei a spune si la inceput m-ai luat tare de tot. Oricum, ai dreptate (in mare) in privinta realitatii: noi suntem creatorii ei. Avem forta si capacitatea de a naste realitatea / realitati. Nu am vazut nici unul din filmele mentionate de tine (dar iti dai seama ca mi-ai starnit tare curiozitatea si voi face tot posibilul sa le vad). Poate ar fi trebuit sa detaliezi putin despre new-age pentru ca la noi oamenii cred ca e ceva tare rau si negativ (dar lucrurile stau exact opus)

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar ca suna derutant ce vorbiti voi aici si m-ati atatat la culme. Eu nu am vazut decat Prestigiul cand a fost la tv la recomandarea unei colege si mi-a palcut mult. Dar mie nu mi-a placut de cei doi actori barbati ci de Scarlet (de care Cosmin nu ai zis nimic, ceva urme mici mici de tot de misoginism?) fabuloasa, debordanta (de fapt personajul ei confera profunzime actiunii mie asa mi s-a parut)

    RăspundețiȘtergere
  5. cum dreaq sa te duci sa vezi un film despre facebook? despre reteaua Mosadului!!!! moarte facebook si Mosadul care o controleaza!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vlad stai linistit, nu e doar Mosadul in spatele facebook: sunt toate marile servicii secrete, numai idiotii cred ca facebook e ceva bun si ceva util sau sigur. Ideea e simpla: sa adunam fraierii sub un singur acoperis ca sa-i putem urmari. Asa era mai mult de munca, pentru ca de ex eu aveam adresa de mail pe yahoo, tu pe hotmail, altul pe gmail si tot asa si pana urmareau baietii toate astea, era mai dificil. Asa merge totul la pachet, i-au scutit imbecilii de un efort pe cei de la serviciile secrete. Dar nu ei sunt de vina ci dobitocii care folosesc serviciul asta.

    RăspundețiȘtergere
  7. treaba cu facebookul e arhicunoscuta. Am vazut Inception e mult prea genial filmul, chiar iti schimba conceptia despre lume. Dar trebuie sa fii al naibii de tare sa il intelegi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Memento e un film dur, prea dur mi s-a parut. Insuportabil. Foarte misto scrii, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  9. Laurentiu VHSianuarie 30, 2011

    Si ce ati ajuns sa plangeti cretinopatii care au conturi pe facebook? Nu ai ce sa le faci decat sa te bucuri ca au fost atrasi in capcana sunt prea prosti. Nu poti discuta cu ei, va veti izbi de aceeasi replica: pai si ce am de ascuns? oricum nu discut/postez mare lucru. Atat ii duce pe ei capul. Facebook este un mare experiment al serviciilor secrete. Pe facebook se pun la cale revolte (vezi cazul de acum din Egipt, vezi protestul lui Cantona de anul trecut, vezi protestele noastre la pompa). De fapt, inca e in faza de reglaj sistemul.
    "Lupului" ii era greu sa alerge dupa "oitze" pe toate asa zisele retele de "socializare" (in fapt retele de urmarire) si pe mailuri si forumuri. Asa ca "lupul" s-a gandit sa cheme "oitzele" in gura lui si a inventat facebookul si "oitzele" cuminti vin gramada in gura "lupului" imbracat in blana de oaie.
    Propun sa fondam un club al celor fara conturi pe cacatul de facebook, al celor care inca mai avem o urma de neuron in scafarlie. Facebook e o chestie masonica! De aia se si promoveaza tot ce tine de facebook atat de intens. Bravo ca ai refuzat sa mergi la un film despre facebook.
    In alta ordine de idei, Inception e un film prea genial pentru epoca asta, iar Prestige e bun si ala (mai ales ca Scaerlet apare in toalete foarte generoase cu privirea masculina)

    RăspundețiȘtergere
  10. E innebunitor "Inception", te zguduie tare de tot si te face sa iti pui un miliard de intrebari. Eu cautam pe net despre el si am ajuns aici. Foarte bine ai surprins ceea ce trebuia. Si felicitari pt blog! (o sa vad si "Memento" si "Prestige", evident)

    RăspundețiȘtergere
  11. @Renarda: nu e chinez, e japonez (Ken Watanabe se numeste actorul - a mai jucat in "Iwo Jima", "Memoriile unei gheise", "Ultimul samurai" etc.)
    @Zumzete: da, Bale joca fenomenal in "Prestigiul".
    @ex libris: poate va veni momentul sa vorbim si despre new-age. Te-am contrat tare la inceput fiindca aveam impresia ca faci prozelitism pentru wicca (de altfel si wicca se incadreaza in curentul new-age). Intre timp, am vazut din postarile tale ca esti un om cult, inteligent si rafinat.
    @Gabissss: misogin? am zis ca toti cei trei actori au jucat foarte bine in "Prestigiul", insa mentionam ca, dupa parerea mea, Christian Bale face cel mai bun rol al carierei (asta nu inseamna ca am afirmat ca ceilalti joaca mai putin bine). Iar Scarlet Johansson este chiar actrita mea preferata!
    @Vlad, Liviu, Florian, Laurentiu: nu cred ca mai exista cineva care sa nu stie ce se ascunde in spatele unor chestii de genul facebook.
    @Laurentiu: "Prestigiul" e bun nu pentru ca apare o actrita in toalete apetisante (pentru asa ceva s-au inventat filmele porno)
    @Fata urata: "Memento" film dur? Pai si ce ai zice atunci, de ex, de "Requiem for a dream"?

    RăspundețiȘtergere
  12. Aura Galdeanuianuarie 30, 2011

    Requiem for a dream!!!!!!!!!!!! Uluitor film! Scrie despre el, te rog!
    In rest, "Inception" mi s-a parut cam dezlanat (nu ca nu as fi inteles despre ce-i vorba), iar "Prestigiul" merge (si nu te supara, dar regizorul chiar mizeaza pe efectul expunerii formelor frumoasei Johansson)

    RăspundețiȘtergere
  13. Lavinia Chiritaianuarie 30, 2011

    Inception e un film care te face sa cazi pe ganduri. Foarte bine realizat, cu efecte speciale tari de tot. Sper sa ia Oscarul. Am vazut candva si Memento, nu mai tin minte exact, dar stiu ca era greu de inteles, actiunea era greu de urmarit.
    Am auzit de Recviem pentru un vis dar inca nu l-am vazut. Da, nu ar strica sa scri despre el sa stiu daca merita sa-l vad sau nu. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cum naiba adica noi cream realitatea? Stati ca m-ati pierdut undeva pe drumuri...
    Nu am vazut decat Prestigiul cand l-au bagat pe HBO, bun film, bun joc al actorilor, faina atmosfera creata, de nota maxima! Musai sa vad si Inception nu'sh de unde sa fac rost de el.
    Aia care ziceti de facebook: pai voi acum v-ati prins care e faza cu porcaria aia?

    RăspundețiȘtergere
  15. Dragul meu Laurentiu VHS (bine ca nu e VSH), nu numai facebook este un lucru masonic. Exista multe asemenea capcane, menite sa instaureze NWO. Sa le fie de bine celor care merg drept in ele!
    Am vazut "Memento" la cateva luni de la lansarea lui, mi-a placut mult mai ales cum e regizat, toata actiunea aceea retroversa, care te tine mereu cu neuronul in priza. Plus ideea ca lumea ne-o construim secunda de secunda, cum bine ai relevat si tu, Cosmin.
    "The Prestige" e rafinat, e dens, e plin de viata, in toata paleta ei de manifestare (iubire, ura, nebunie, transcedendere).
    Iar "Inception" cred ca l-am vazut de vreo 4 ori pana acum, pentru a-i descifra toate tainele, nu vreau sa-mi scape nicio centima de lucru neluminat din el ("Memento l-am vazut de trei ori).
    Da, bine zice Aura, as fi curioasa sa citesc ce zici despre "Requiem", un film cu adevarat "tare".

    RăspundețiȘtergere
  16. Inception e ok...originala ideea...desi nu l-as pune printre filmele mele preferate..iar la cel cu Facebook ..am inceput sa ma uit, desi nu aveam de gand, si dupa 10 minute m-am plictisit si l-am oprit. Iti recomand inca un film de Oscar pe care l-am vazut ieri si e amuzant - The King's Speech.

    RăspundețiȘtergere
  17. NWO=New World Order=Noua Ordine Mondiala. Da un "sarci" pe "goagal" si vei vedea despre ce este vorba (putina minte deschisa iti doresc, atata tot, ca sa intelegi)

    RăspundețiȘtergere
  18. Da, ia scrie despre "Requiem for a dream". Pe mine m-a shokat filmul ala. As fi foarte bucuros sa scrii despre el

    RăspundețiȘtergere
  19. Sper ca domiciliu fortat nu l-ai avut in Baragan?

    RăspundețiȘtergere
  20. Pt. fata urata: Cosmin nu scrie ''misto''. Daca ar fi asa, iti garantez ca nu s-ar mai obosi sa-si transpuna gandurile in format electronic.

    RăspundețiȘtergere
  21. Pt.fata urata:Mandrulito,Cosmin nu scrie "misto"
    pe acest blog(asta-i termen pentru retelele de "socializare" hi5 sau facebook si nu-si are rost termenul in acest context).
    Imi place tare mult critica de film facuta de
    Cosmin(te apropii ca mod observatie si de abordare de C.T.P.-asta-i parerea mea).As fi vrut sa ma implic in discutia legata de aceste filme insa nu le-am vazut.
    Cosmine sper ca nu ai avut domiciliu fortat in
    Baragan?Singurele filme la care mai am rabdare sa le vad cap-coada sunt cele documentare
    (Die Deutsche Wochenschau de exemplu).

    RăspundețiȘtergere
  22. Scuzati repetitia dar am crezut ca nu au fost postate prima data comentariile.

    RăspundețiȘtergere
  23. Bai dom' profesor de sport sau de educatie fizica ce oi fii tu, ca ma gandesc ca numai de asa ceva poti fi profesor fiindca nu le ai cu intelectul si cu limba (romana of course). Stii Profule eu sunt absolventa de Filo si crede-ma chiar stiu limba romana. Hai sa iti spun si tie: in limba romana "misto" si "frumos" sunt sinonime!!!! Ai priceput? SINONIME!!!!! Daca nu stii ce sunt alea fie cauti pe net, fie mai dai o tura de alergare, asa ca la educatie fizica si sport!

    RăspundețiȘtergere
  24. N-ai priceput nimic din ceea ce am vrut sa spun.
    Sunt profesor de recreatie.

    RăspundețiȘtergere
  25. Asa e manca-ti-as pana de umanista!!!Ca sa fiu in ton cu "misto".
    "Esti o gagica misto"-Guta putea sa spuna si frumoasa dar a preferat misto.

    RăspundețiȘtergere
  26. Cat priveste intelectul meu acesta se rezuma doar la notiuni primare. Vrei sa ti le enumar?

    RăspundețiȘtergere
  27. Ma raliez si eu celor care sustin prezentarea filmului REquiem for a dream.
    In rest Inception e colosal.
    Nu inteleg pe cei care il injura pe Prof. Mi s epare extrem de decent si inteligent.

    RăspundețiȘtergere
  28. Profule ai dreptate, scrie frumos ownerul, mare talent si mult cap. Am vazut Prestigiul si Inception, foarte bune, capodopere. O sa vad si Memento

    RăspundețiȘtergere
  29. Văzut "Memento" şi "The Prestige", Inception e deocamdată prea pe val ca să mă atragă.
    Am văzut zilele trecute "Mary and Max", filmul e absolut superb! Îl recomand ;)

    RăspundețiȘtergere
  30. Filmele aste cred ca vor sa mai exprime ceva...
    Homo sapiens!e timpul sa evolueze , fizic nu cred ca trebuie sa mai evoluam insa mintal... ei bine... Desi cu atia analfabeti si cu cautarea continua de bani, nu ne mai ramane timp pentru creatie , meditatie invatare de lucruri utilecred ca sunt singurile metode de a evolua... daca mi se permite,cel mai usor.
    Doar ganditiva la idee, va implantez o idee la fel ca-n ineption ;), acu serios cred cu tarie ca exista oameni care au o idee ca a mea sau cel putin apropiata , care sa aiba acelasi lucru in esenta . :)

    RăspundețiȘtergere