duminică, 15 mai 2011

Oraşul meu


Nu ştiu dacă există oraşe. Oraşe ca ceva dat. De sine stătător. Fiecare oraş există în tot atâtea variante câţi oameni i-au respirat aerul. Oraşul meu e o colecţie de imagini. Fiecare cu imagine cu melodia ei. Cu parfumul ei. Cu zbaterea sa. Cu propria-i cromatică. Un oraş nu e un continuum. E pauza dintre aceste imagini. Pauzele. Tăcerile şi uitările. Oraşele mele sunt paşii sub stelele lor prinşi în inimă. Ca un hoţ mă strecor în noaptea oraşului. În şerpuitul său suflet. Şi nu am pretenţia să-l înţeleg. Ci doar să-i tâlhăresc liniştea.
Oraşul meu nu e reprezentat nici măcar de munţii lui. Cu toate că pare că aici Dumnezeu parcă s-a oglindit mai clar ca în alte părţi. Nu munţii. Ci imaginea lor răsturnată pe retina mea. Respiraţiile mele prin visele lor.
Oraşul meu e oraşul pe care-l visez. La propriu. Pe care îl împletesc, îl îndoi şi-l refac în miliarde de cioburi. Fiecare ciob are istoria şi respiraţia sa. Căderea şi susurul lui. Oraşul meu e o mare de cioburi. Şi golurile dintre ele. Prin care te poţi prăbuşi.
Oraşul meu e omul. Oamenii săi. Valurile de oameni plutind ordonat prin măruntaiele sale. Dar mai ales cei care se opresc măcar o fracţiune de gând din viaţa lor pentru a-ţi zâmbi. Oraşul meu e o strângere de mână.
Dacă m-ai pune să-ţi descriu oraşul meu nu aş şti să-ţi spun mare lucru. Ţi-aş vorbi însă despre ploaia lui. Despre gândurile care trosnesc în cap atunci când le ating stropii. Despre pocnitura groaznică, atunci când gândurile respiră cât tot universul şi ramurile lor îţi ies prin cap. Ramurile acestea sunt oraşul meu.
Ca un lup flămând hăituiesc dorul oraşului. Îl adulmec. Şi îl trag în mine ca şi cum ar fi cea din urmă respiraţie. Oraşul meu e o continuă alergare. Şi o izbire cruntă de fruntarii. Fiecare izbire, o moarte. Oraşul meu înseamnă şi morţile mele.
Când îţi pot da detalii, amănunte despre un oraş, când îţi pot indica trasee cu ochii închişi, când îţi pot oferi toate informaţiile turistice la milimetru, să ştii că nu-şi vorbesc despre oraşul meu. Oraşul meu începe de acolo de unde se termină amintirea. E o impresie. E un strigăt în vânt. O culoare de sub o piatră.
Oraşul meu e Ulise. Merge cu mine peste tot. Colindăm împreună prin lume. Şi prin mine. Oraşul meu e locul unde Ulise încearcă să uite de el însuşi. Ca să se poată regăsi. Oraşul meu e fiecare scufundare a corăbiilor lui Ulise.
Oraşul meu e pieptul meu. Oraşul meu e fiecare strecurare prin striaţiile din mine. Oraşul meu nu se zăreşte de sub un scaun. Pentru că în oraşul meu, doar în oraşul meu, nu există scaune de sub care copilaşii timizi sfârtecă avid cu ochii lor bucăţi de strălucire.
Când fug de mine. Şi din mine. Ajung mereu în oraşul meu. Oraşul meu e locul în care se învaţă respiraţia. În oraşul meu nu-s oglinzi. Oraşul tău e universul tău, mi-a spus cineva. Oraşul meu e pluriversul. E multiversul meu.
Oraşul meu e mama mea.

(Răspuns tardiv pentru Raf, care m-a întrebat aseară de ce Innsbruck e oraşul meu.) 

Adrian Sărmăşan - Cine se naste in ploaie
   


38 de comentarii:

  1. absolut superb! m-a cutremurat cat de bine ai putut sa te apropii de redarea a ceea ce nu poate fi redat

    RăspundețiȘtergere
  2. ex librismai 15, 2011

    bun. uite cum sta treaba. de mult voiam sa-ti zic si nu mi-am facut timp suficient. noroc cu postul asta. fiindca voiam sa te intreb ce s-a intamplat de foarte multe luni incoace. adica sa nu intelegi aiurea, nu zic ca nu mai e bun blogul tau. nu. dar tu lipsesti din el. adica totul e obiectiv, e sec intr-un cuvant. parca ai fugit. si ai lasat o fantoma in locul tau pe acest blog care sa scrie exact ceea ce vor altii sa perceapa din tine. unde sunt posturile alea uluitoare de anul trecut, cand se incaierau cititorii in discutii? unde esti tu, de fapt? mult timp te-am banuit ca scrii la doua maini, daca intelegi ce vreu sa zic, iar acest blog fiind doar o mana. ai fugit undeva. nu stiu de ce. dar sigur existi pe undeva. "mort" sigur nu esti, se simte ardenta cu care vrei sa transmiti cate ceva chiar si din spatele fantomei pe care ai lasat-o aici in locul tau (de ex in cateva posturi cu fotografii). Sper ca asta e semnalul revenirii tale, omul clocotind de inteligenta si sentiment. sper ca nu e doar un post intamplator. ne e dor de tine.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Aşa că imit vipera, îi preiau tactica şi mă retrag"

    RăspundețiȘtergere
  4. un cuoscutmai 16, 2011

    Cosmine ca tot a reamintit anonimul de vipera: pe tine nu te-ai inclus la capitolul slytherin? nu ca suflet rau, ci ca aciditate? ca eu parca asa stiu: ca nu prea e indicat sa iti intre cineva in catare (ca la armata) si sa nu fie ok, ca e vai de el. nu-i asa?(nu o zic de rau repet)

    RăspundețiȘtergere
  5. e un exerciţiu de fugă bine strunit stilistic. dar te-aş întreba aşa: dac-ar fi să zici pe bune, pe neascunselea, dincolo de dansul prin cuvinte, printre cuvinte li de dragul lor, cum ai spune-o?

    RăspundețiȘtergere
  6. Gabissssmai 16, 2011

    Ex Libris cu totul si cu totul de acord cu tine. Exact asta a fost si impresia mea, a unei retrageri. Nu e asta Cosmin adevarat, de peste un an ne "delectam" cu postari reci. De aceea am si comentat cu totul sporadic, desi am citit cu regularitate. Nu mi se pare fair fata de tine inainte de toate, Cosmin! Si eu sper ca si Ex Libris ca acesta e semnalul revenirii. Si eu am sperat ca Ex Libris ca exista pe altundeva un alt blog unde tu esti tu insuti nu ceea ce doreste de la tine x sau y, indiferent cine ar fi ei.
    Acum sa revin la oras: exact senzatia asta o am si eu: orasul e un amalgam de impresii, de trairi. Nu exista doua imagini identice ale aceluiasi oras.

    RăspundețiȘtergere
  7. nu pot sa nu le dau dreptate lui ex si gabisss. aceeasi impresie a fost si la mine.
    orasul e o stare. uneori e posibil ca "orasul" sa fie o constructie dintr-o multitudine de impresii subiective colectate din mai multe orase. oricum, frumos. chiar m-ai atins si m-ai facut sa-mi pun intrebari.
    zung nu cred ca e doar de dragul cuvintelor ce e spus aici.

    RăspundețiȘtergere
  8. alt cunoscutmai 16, 2011

    indicat e sa nu te calce lumea pe coada, exact ca pe vipera, sau macar sa nu-ti deranjeze "catarea" prea tare (cum zice celalalt cunoscut). ca prea mult nu stai pe ganduri :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Alexa Niculescumai 16, 2011

    da, in sfarsit, in sfarsit se simte ca respiri aici :) Frumos de tot!
    Orasul meu e un caledoiscop de iubiri trecute sau prezente si de toate iubirile ce vor veni.

    RăspundețiȘtergere
  10. asa da, maestre! asa te vrem;)

    RăspundețiȘtergere
  11. zumzete, hai, totuşi, să aşteptăm să răspundă cosmin, că sunt convinsă că el chiar a înţeles ce întreb.

    RăspundețiȘtergere
  12. Timber Timbremai 16, 2011

    cum oare sa spui dincolo de cuvinte? poate doar prin imagini. da, ca e ceva mai elaborata exprimarea dansului e altceva, poate e incapabil sa fie sintetic sau succint nu stiu. ca nu cred ca e intr-o asa mare plinatate de suflet incat sa dea pe afara in cuvinte. eu as fi spus-o mult mai sintetic si nu mai ocupam atata spatiu.

    RăspundețiȘtergere
  13. ex librismai 16, 2011

    e confirmarea faptului pe care l-am spus. vezi cum lumea incepe sa vina spre tine cand incepi sa fii tu si sa nu-i mai tii la distanta cu raceala ta, cu niste chestii de obiectivitate care nu-si au locul? vezi cum apar commenturile?
    Timber, esti ori foarte inteligent/a si siret/a , ori te situezi pe undeva pe sub polul opus. tu ori esti foarte evoluat/a si stii perfect ce vorbesti cand zici de imagini , ori habar nu ai de nimic. Ori practici niste chestii si esti undeva sus de tot, daca ai spus asa ceva, ori practici numai datul cu bata-n balta.

    RăspundețiȘtergere
  14. ce nu inteleg eu, cred ca e cam insailat textul, adica vad incongruente in el: eu stiu ca tu esti din Craiova si zici ca orasul tau e Innsbruck. cum vine asta? adica zici la final "orasul meu e mama mea", adica e Craiova orasul natal nu? si atunci cum vine asta cu Innsbruck? poate revezi putin textul, care in rest are parti foarte bune

    RăspundețiȘtergere
  15. draga zungule cu blogul tau atat de uman, de frumos, si eu zic sa asteptam replica domnului proprietar si apoi putem polemiza, daca vrem.
    in rest, unii nu stiu cum de au scapat pe aici...

    RăspundețiȘtergere
  16. Sabinitamai 16, 2011

    Nu credeam ca un barbat poate scrie atat de bine si mai ales sa aiba o asa sensibilitate. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  17. @ex libris, Gabissss, Zumzete: parerea voastra.
    @ex libris: wiccanule, e ultimul meu gand sa fac audienta, trafic sau comment-uri cu blogul. dar am inteles ce ai vrut sa spui (inclusiv banuiesc si la ce te-ai gandit legat de imagini)
    @un cunoscut: nu stiu cat de cunoscut imi esti tu mie, dar eu tie, se pare ca nu prea. Altfel ai fi stiut ca am o nedisimulata feblete pentru vocativele numelor proprii masculine in "-e" si feminine in "-o" (Catalineee, Bogdaneee, Alexandro si tot asa). Ce sa mai discutam, sunt innebunit dupa asa ceva, e Weltklasse.
    @Madalina: sa spun mai "pe omeneste", cum ar zice cineva, nu? "Orasul" e locul in care incerci sa te regasesti, acel loc unde macar incerci sa fii tu insuti. Sa fii atent la tine si la ce-i in jur, pana cand lucrurile incep sa se contopeasca. Orasul meu sunt eu. Si nu e dans prin si printre cuvinte, tocmai, e tentativa de a fugi de ele, de a le lasa cumva in urma. Nu de "dragul cuvintelor", nu la mine, doar intuiesti cat de "dragi" imi sunt cuvintele. Dar am priceput bine acel "de dragul cuvintelor", numai ca expresia era un pic nefericita in ceea ce ma priveste. Formularea, de fapt. Dar fii sigura ca am inteles.
    @alt cunoscut: ai dreptate, cand zona de catare imi e tulburata, in ciuda opozitiei mele de a fi lasat in pace, nu stau mult pe ganduri.
    @Timber: eu chiar ascult cand si cand Timber Timbre si-mi place. Ai perfecta dreptate, nu-s un bogat sufleteste. Cel cu adevarat bogat la suflet, dupa mine, se exprima atat de clar si sintetic...Toata bogatia se poate concentra intr-o exprimare de dimensiunea si puritatea unei lacrimi.
    @genuka: multumesc, poti sa iei loc!
    @Sabinita(vad ca azi ne invadara duduitele diminutivale): nu credeai ca un barbat poate scrie bine. Imi dau seama cat ai citit la viata ta si mai ales, ce ai citit. In rest, ce are sensibilitatea cu binomul masculin-feminin?

    RăspundețiȘtergere
  18. tu eşti mai mult decât oraşul tău, eşti spaţiul tău. ştii, mi-a reamintit-o şi mie cineva, la nevoie. poţi fi, deci, camera ta, planeta ta şamd. ai străzi, tavan, oceane şamd. să fii în ele, nu să te scurgi printre ele.

    iar cuvintele ţi-s dragi, altfel ai renunţa la a scrie. n-am zis că-ţi sunt mai dragi decât nevoia de a te spune. dar ai priceput tu. nu mai dau detalii, că există alt spaţiu pentru asta.

    RăspundețiȘtergere
  19. sigur ca mai mult decat orasul. dar si el. printre altele.
    nu renunt la a scris tocmai, stii si tu, din dorinta de a trece candva, cumva, de ele. si nu cred ca neaparat prin renuntarea la ele se poate ajunge acolo (asta daca se poate)

    RăspundețiȘtergere
  20. ei, să nu începem să creăm cercuri vicioase sau să reluăm dezbateri cu potenţail infinit, căci, astfel făcând, cădem în cel puţin una dintre capcanele cuvintelor.

    nu există, în cazul lor,un "ori, ori", în opinia mea, în sensul lui "fie fără, fie robi ai lor". există îânsă decizii punctuale, în fiecare mopment, cu privire la cum să le folosim şi chiar cu privire la dacă.

    generalizările, însă...

    de asta sunt pentru alegeri concrete, de la caz la caz. mi se pare adecvat cu necesităţile concrete ale comunicării (de orice tip ar fi ea).

    RăspundețiȘtergere
  21. Bun, asa cuma spus si acest om frumos cu blog frumos, era normal sa asteptam un raspuns. abia acum ne putem si noi lansa in discutii, altfel am fi discutat "orbeste". Exact aceasta a fost si impresia mea cand am citit si recitit "Orasul meu", Cosmine (vocativul e pus intentionat ca sa te enerveze:D): adica aceea ca e o fuga de cuvinte. In ciuda faptului ca ies imagini si idei suave si superbe, ele nu ies din faptul ca te avanti cu patos spre cuvinte ci tocmai din fuga de ele. "Dansul" acela de care zice si zung mi se pare a fi volute din calea cuvintelor, un slalom uneori chiar disperat. Si fiecare nou contact cu ele se simte ca te doare. Parca mergi pe carbuni incinsi pe cuvinte, orice atingere a lor te mistuieste si de aici profunzimea. Scrii cu cuvinte si cu sange in acelasi timp. Asta a fost impresia mea, sa ma ierte cei care se pricep mai bine, nu am teorii stiintifice la indemana sa ma ajut, nu e domeniul meu. Sunt spatii intre cuvinte si in cuvinte, de acolo parca incerci sa scrii, sa transmiti.

    RăspundețiȘtergere
  22. ex librismai 16, 2011

    Iata-ma aparand si a treia oara. Fericit punctul pe I pus initial de Zung, care a declansat discutia. Insa nu mi s-a parut in raspunsul lui Cosmin generalizare. Ba chiar il vad foarte relativ si dubitand. O fuga de cuvinte, Yvonne, nu doar de acum se vede la el.
    Si ca tot a lansat cineva(chiar nu-i retin numele ca nu ma complic cu cei care nu merita) din nestiinta o idee, poate o aprofundam: ce ati spune daca v-as zice ca se poate comunica prin imagini, fara cuvinte? Si nu ma refer la pictura, fotografie, TV sau alte arte? E o provocare prea mare ce va spun? Ma considerati intr-o dunga? Ei bine, nu sunt! Va astept, dragii mei.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Andreea Vintila: Iata si o persoana excesiv de pragmatica :) Si ce nu e pierdere de timp?Diferenta dintre tine,poate,si autorul articolului e ca el isi pierde timpul intr-un mod constructiv,altii pierd timpul-de tot!!!De exemplu tu ai pierdut timpul citind ceva ce din punctul tau e pierdere de timp.Deci cine a pierdut mai mult timp? :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Serghei Untarumai 16, 2011

    Te referi cumva la telepatie ex libris?
    Andreea (tu si inca altele cateva de aici) nu inteleg cine va obliga sa cititi si sa va pierdeti timpul. Lasati in pace pe cei care vor sa piarda timpul cum vor ,e treaba lor.

    RăspundețiȘtergere
  25. foarte frumos zis, imi place, fara nici o legatura cu postarea ta:http://lhutanu.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  26. Carne, cola si samantamai 16, 2011

    Ma uit la unii cat de frumos si de distins discuta, iar alte gaste, precum Andreea Vintila, s-au ratacit pe aici la pascut prin bloguri...

    RăspundețiȘtergere
  27. ex libris, baieti, nu credeti ca nu-i aici locul sa discutati asa ceva? Nu stricati orzul pe gaste si o spun fara pic de ofensa pentru cineva. Nu oferiti nimic celui nepregatit sa primeasca asa ceva. Rezultatul va fi nul, iar voi veti fi catalogati. Aici e un blog prea vizitat, creati un spatiu cu interlocutori alesi si discutati.
    deci vecine ex libris, quiet now!!!!

    RăspundețiȘtergere
  28. @Andreea V: "jicnesti"....buuun asa :))) aici chiar ti s-a vazut mintea "inchegata" ...hai ca esti tare ;) du-te si mai citeste ceva asa "pragmatic"...make us miss you!

    RăspundețiȘtergere
  29. Lexa Niculescumai 17, 2011

    Doamne, cum se "trezeste" unii ca "vorbeste" si ei pe aici ca sa nu "tace".

    RăspundețiȘtergere
  30. @Unicornul putin cam shui: ceea ce nu intelegi tu si Andreea V,este ca pasiunile fiecarui difera si ar trebui respectate.Ceea ce pentru tine e pierdere de timp,pentru altii e o relaxare.Si nimic nu e pierdere de timp daca poti extrage esentialul.Din absolut orice ai ceva de castigat sau de invatat.

    RăspundețiȘtergere
  31. @skyclad: tu cum esti vecin cu ex libris? sunteti vecini de coven? (scuze, dar nu m-am putut abtine, nu o considera impolitete fata de wicca)
    @ex libris: si eu sunt de aceeasi parere: nu aici!
    @ andreea v si unicornul: asa suntem noi, astia cu mintea mai neinchegata, ne place s-o ardem aiurea. ce ar insemna, pentru voi, nepierdere de timp?

    RăspundețiȘtergere
  32. mie mi-a placut textul, l-am citit cu emotie si am plans pentru ca e asa de universal...

    RăspundețiȘtergere
  33. ex librismai 17, 2011

    Skyclad e Lady, Cosmin...

    RăspundețiȘtergere
  34. Nimeni n-a pretins ca e intelectual,atata timp cat nu s-a gasit cineva sa-i judece pentru pasiunile,efortul,inteligenta lor asa cum ai facut tu.Ce te face sa crezi ca nu mai tu muncesti?Si apropo e un tot unitar.Nu esti tu cea care tine o natiune in spate.Si ce faci tu concret pentru natiunea in societatea in care traiesti?Muncesti pentru a-ti castiga existenta,nu cred ca faci munca voluntara din moment ce afirmi ca tii in spate pe unul si pe altul.Esti libera sa citesti ce vrei,nu inteleg de ce ti piezi timpul aici.Cred ca cel mai bine ar fi sa faci ceva util,pentru ca noi ne pierdem timpul cu inutilitati!

    RăspundețiȘtergere
  35. andreea v, ai grija cu jignirile. dupa ce ca esti agramata, mai si jignesti in stanga si in dreapta gratuit.

    stiu, nu imi revine mie chinul de a te educa pe tine, dar nu iti permite sa afirmi ca tu muncesti si ii tii in spate pe altii. cel putin nu pe mine. muncesc, contribuiesc la lucruri, acolo unde inca e remediabil.

    dar unde cel ec scrie "a jicni" jigneste in halul in care o faci tu nu mai e speranta.

    nu am de gand sa ma cert, asa ca te voi ingnora de acum incolo. am intervenit pentru ca nu tolerez sa se faca referiri la mine, explicite sau implicite, referiri de genul "noi muncim, nu gandim".

    spor la mica ta mineriada. eu te anunt asa: si gandesc, si mucesc, si nu separat, ci combinat. atentie, mai sunt si altii ca mine.

    in cazul in care vei reveni cu aceeasi atitudine, din partea mea sanatate, ceea ce iti urez si acum. ce am avut de zis am spus, pentru cine are "ureghi" sa auda.

    RăspundețiȘtergere
  36. am niste erori de tastare, mai sus. precizez, in caz ca sare purtatoarea numelui andreea v, emitatoare de diverse.

    RăspundețiȘtergere
  37. Andreea V, tu tocmai dovedesti ca faci exact contrariul a ce afirmi: pierzi timpul cu inutilitati bantuind pe aici si aruncand opinii prea puerile si reductive ca sa poata fi replicate. Dar eu iti sunt recunoscatoare si iti multumesc ca ma tii in spate, ca muncesti tu si pentru mine. Apropo Andreea V: ieri am scris doua poezii (proaste , bune cum or fi ele): nu am facut sex, am mancat doar de pranz si nici toale nu mi-am luat cu cele doua poezii. Dar m-am simtit indescriptibil si incomparabil mai bine decat daca as fi facut toate acestea;)

    RăspundețiȘtergere
  38. Un articol ce ajunge la suflet,imi place acest articol

    RăspundețiȘtergere