marți, 19 aprilie 2011

Meran - Tirolul de Sud

Dincolo de pasul Brenner, Tirolul de Sud se înfăţişează uluitor de maiestuos. Restul Tirolului, în toată superbia sa, pare o glumă pe lângă Südtirol. Masive montane de aproape 3500m, peisaje care te lasă fără cuvinte şi fără gânduri. Rămâne doar sentimentul copleşitor de frumuseţe. Căile şerpuite care taie muntele la peste 2000m te duc într-o zonă a contrariilor reunite fascinant: clima alpină combinată cu climă mediteraneană (conifere alături de măslini, palmieri, mirţi, dafini, cedri libanezi etc.). Lanţurile montane protejează regiunea de vânturile reci, de intemperii, astfel încât mai mult de 300 de zile anual sunt însorite, iar temperatura medie anuală este de peste 11 grade.
Drumurile sunt străjuite de nesfârşite livezi de meri şi de vii, toate ordonate la milimetru şi asigurate de sisteme de irigaţii moderne şi surprinzătoare prin inovaţiile lor. Nu e de mirare ca 10% din producţia anuală de mere din UE provine din Tirolul de Sud (2% din producţia anuală mondială). Este teritoriul care smulge încă lacrimi şi oftaturi austriecilor, care s-ar fi aşteptat la orice, numai nu la pierderea acestei regiuni binecuvântate în favoarea Italiei. Circa două treimi din populaţie Tirolului de Sud vorbeşte germană, aproape un sfert italiană, iar în câteva văi din Alpii Dolomiţi se vorbeşte ladina. Tot din Tirolul de Sud, din Ötztal provine şi celebrul Ötzi, o mumie perfect conservată în gheţarii din Hochetsch (Alto Adige), cu o vechime de aproximativ 5300 de ani.
Meran (Merano, în italiană) a fost capitala Tirolului până în 1420, când a pierdut acest privilegiu în favoarea Innsbruck-ului. Acum nu mai este nici măcar capitala Tirolului de Sud, care se află la Bozen (Bolzano). Însă oraşul acesta invadat de flori mai ceva ca un oraş sudic şi-a păstrat frumuseţea şi atractivitatea turistică. Cu aproape 40 000 de locuitori, majoritatea vorbitori de germană, Meran este o oază de tihnă şi plăceri vizuale. Simţi că aerul este altfel, nu aş putea să descriu acest „altfel”, dar pur şi simplu îl simţi, astfel că înţelegi de acest orăşel a fost şi rămâne o staţiune foarte îndrăgită. Este locul în care a venit să-şi dea obştescul sfârşit celebrul Minnesänger medieval Oswald von Wolkenstein (1445). Tot din apropiere de Meran a pornit la luptă şi legendarul erou tirolez Andreas Hofer (originar din sătucul St. Leonhard), cel care, în 1809, cu o armată de ţărani, a reuşit să înfrângă surprinzător trupele aliate franco-bavareze în luptele de la Bergisel, de lângă Innsbruck.













Zillertaler Schürzenjäger - Sierra Madre del Sur
   



5 comentarii:

  1. oh my God!!!!!! ce-mi vad ochii? fabulos , amazing!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos. Dar nu pot sa nu zic wooooooooow mamaaaaaaa cum e tipa aia din ultima poza, belea mare de tot!! (blonda adica)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bai Laure, deci din tot ce frumos aici si interesant, poze si informatii, ai gasit bai inima targului: o nemtoaica tzeapana cu draci, e adevarat, dar ceva neimportant in context!!! Bai in ce tara traim si ce oameni avem!

    RăspundețiȘtergere
  4. Little leisureaprilie 23, 2011

    Dumnezeiasca melodie. Nu o stiam. E magnifica!

    RăspundețiȘtergere