vineri, 9 decembrie 2011

România vs. Românica. Literară

Făcând, cu câteva săptămâni în urmă, nişte „săpături” prin colecţiile revistelor româneşti de la sfârşitul deceniului 8 şi începutului deceniului 9 din secolul XX, am dat şi peste colecţiile României literare. Sorry, oricât m-aş strădui, nu pot să n-o spun: pe atunci, România literară era cu minim 142 de clase peste cea de astăzi. Şi dacă eliminăm toată politizarea existentă în paginile publicaţiei de atunci (tot mai accentuată, imbecilă, sufocantă), tot România literară de atunci câştigă în faţa Românicii literare de azi. Forţă, creier, cultură, scris temeinic, „sânge-n instrumentul critic”, perspectivă largă…Cam cu aceste „arme” o surclasează  (rău de tot) România pe Românica. Pe atunci, aproape fără încremeniri în proiect, fără tineri cu suflet agurit de bătrâni, fără creiere cu spoială de neuroni.
Cândva, când voi avea timp (asta nu ştiu dacă se va întâmpla în deceniul acesta, în următorul, sau în următoarele trei-patru existenţe) mi-am promis că o să reiau colecţiile României literare, să le citesc pagină cu pagină (minus inepţiile politice – vinovată mi-e idiosincrasia la aşa ceva). Că o să am cu ce hrăni urmele de circumvoluţiuni.

8 comentarii:

  1. Crezi ca tinerii au sufletul agurit de batrani?
    Alta e problema lor. Tinerii astia nu viseaza. Ei stiu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si care ar fi cauza impotentei onirice?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca glumesti. Romania literara nu-i revista! Nu'sh cum o fi fost aia dinainte de care zici dar asta de acum e putin spus execrabila. Prea dragutz ai fost in ceea ce ai spus si nu-si avea locul in cazul unei reviste de dizonauri si de tineri cu IQ cat nr de pantof si cu ifose pana la cer.

    RăspundețiȘtergere
  4. mezonopticatdecembrie 10, 2011

    un schiop isi viseaza intotdeauna piciorul amputat, nu si l critica. nu suntem cu totii schiopi ca sa ne visam partea lipsa. unii dintre noi trebuie ajutati sa si viseze piciorul lipsa. cum facem asta? criticand ceea ce lipseste?

    RăspundețiȘtergere
  5. @Liviu: Nu-mi permit sa spun mai multe.
    @mezonopticat. Nu critic, constat. Apoi, nu e treaba mea, nu-i afacerea mea, nu-i revista mea ca sa ofer solutii pentru "visarea piciorului lipsa". E o constatare personala, tragica.

    RăspundețiȘtergere
  6. mezonopticatdecembrie 10, 2011

    era vorba de tineri.atat. cei care fac revista nu mai sunt atat de tineri ca sa fie invatati cum sa „viseze”.

    RăspundețiȘtergere
  7. @mezonopticat: din al meu punct de vedere, nu exista varsta "optima" pentru a deprinde visatul.

    RăspundețiȘtergere
  8. Observatorul Aculturaldecembrie 11, 2011

    Much ado about nothing. Va certati pentru o revista inexistenta. OK, apare pe hartie, dar ca valoare nu mai exista demult. O maculatura nici macar ieftina.
    Cosmin, iti citesc demult blogul si aveam o parere cel putin buna despre tine: cum poti citi asa hartie igienica?

    RăspundețiȘtergere