joi, 14 ianuarie 2010

Despre fantome

Strada aluneaca în faţa mea. În noapte. Câteva magazine cu luminile de avarie pornite stau în marginea drumului. Vânzătoarele vorbesc la mobil. Sau se joacă la mobil. Sau se rujează în oglinda telefoanelor. Sau vorbesc cu telefoanele mobile ca şi cum ar vorbi cu îngerii păzitori ai copiilor nicicând născuţi. E tare frig în seara asta. Sau noapte, ce-o fi. Mă strâng de fular ca de funia spânzuratului.

Între ieri şi azi nu există niciun timp trecut. Băieţii îşi lovesc palmele în faţa blocului, se ascund mai bine în glugile lor şi se felicită. Încă o proastă. Încă o curvă le-a picat în plasă. Iar fata se dusese până în casă să se îmbrace mai gros. Atâta tot. Ei deja o terfeliseră prin paturile lor imunde din minţile abulice.

Încerc să-mi trag pe cap o glugă imaginară. Asemenea lui Siegfried. Iluzia durează o clipă. Probabil că Siegfried ar râde puţin de naivitatea mea şi ar căuta mai departe comoara. Doi puştani găsiseră un chiştoc nefumat până la capăt. Degetele lacome apucă rămăşiţele ţigării şi dispar în noapte. Asta da comoară! E frig. Merg în virtutea inerţiei, neştiind că şi inerţia e virtuoasă. Mă acopăr cu întuneric. Îl înghit pe tot. Deschid gura şi afară totul îngheaţă. Acum ar fi bun acel ceai de la ora cinci, cu păducel în el. Ce dracului caută păducel într-un ceai de ora cinci? Păducelul e pentru inimă. Pentru cine are. Probabil.

Mă strecor pe lângă nişte cadavre de noapte. Cadavrele tresar în urma mea. Mă rup din noapte ca o fantomă şi mă arunc în alta. Nu ştiu de ce, încep să mă gândesc la Tarja. Probabil am corelat noaptea cu Nightwish. Mi-e drag de Tarja, cum apare ea suavă, în rochii de seară, cu gesturile superbe de rockeriţă şi cu vocea ei care poate dărâma fără probleme toate gemenele lumii. Noaptea este Tarja. Frigul e rochia ei. Sărutările rămân uimite şi gonesc buimace spre altcineva. I walk alone every step I take. Tarja s-a pierdut.

Noaptea e plină de fantome. Noaptea e o fantomă. Fantomele din cap. Fantomele din inimă. Entităţi ectoplasmatice cu care nu poţi lupta. Creaturi dincolo de tine fiindcă vin tocmai din străfundurile tale. Câte nopţi ţi-au ţinut fantomele de cald?

Mă avânt dincolo de mine. Cad. My winter storm. Cel mai sigur loc este acela în care nu te caută nimeni. Nici măcar tu. Go backto sleep forever more. Far from your fools and lock the door. Cel mai sigur loc unde nu vei fi deranjat este debaraua cu fantome.

Scindarea creierului. Tăierea. Dacă suntem fantome în propriile noastre vieţi? Mă ating şi nu pot. Degetele îmi alunecă prin piele. Privesc la câteva felinare şi le aprind. De la mare distanţă, de data aceasta. Otrava luminii lor.

Nişte jaluzele se aruncă furibunde spre pervaz. Noaptea se desface, pentru o clipă, în fâlfâit de aripi. Nişte urme de întuneric mi-au rămas pe haină. Le arunc cu podul palmei şi, brusc, devin mai îngândurat.

Fantomele or fi reciclabile? Am putea lua garanţie pe ele, precum pe pet-uri de plastic în Occident.Arunc cuvintele în copacii nopţii. Şi le las acolo. Mâine voi veni să văd dacă au rodit. Sau dacă au îngheţat peste noapte. Mâine nu voi veni deloc, asta e cert. Nici copacii nu vor mai veni.

Iau o furculiţă căzută în noroi. Urc cu ea în casă. Pe drum, ucid cu vârful ei ascuţit toate fantomele. Deschid uşa. Intru mândru cu furculiţa în mână. Era uşa de la debara.

PS: pentru pontul legat de melodia ce asigură fondul sonor, îi mulţumesc Adrianei (http://a-din-gag.blogspot.com/). Vezi? Că d'aia-i bine să ne mai vedem când ne întâlnim, ne mai culturalizăm şi noi o tură.


The Fantom of The Opera

24 de comentarii:

  1. Da,fantomele sunt reciclabile(a se vedea fantoma
    comunismului de la noi reciclata in capitalism
    salbatec)hihihi

    RăspundețiȘtergere
  2. Repet: suntem singura tara in care comunismul a triumfat deplin la 20 de ani de la caderea lui. Ne meritam soarta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca tot ati adus vorba, iar intr-unul din comentariile la posturile trecute s-a discutat despre dobitocii care ne-au hotarat destinul la vot: eu nu sunt cumva pesedista, departe de mine gandul, insa nu pot sa nu remarc faptul ca Basescu a fost votat de toata lichelimea Romaniei, cei care au avut grija sa profite, sa traiasca bine sub obladuirea lui. Adica sa fure pe picior mare sau mai mai mic. E vorba despre marile capuse ale tarii (in afara de becalioti, patrici, tirieci si alte specimene): agentiile guvernamentale, regiile autonome si asa-zisele firme de audit, conduse de niste retardati care acum isi fac studiile. Acestia sunt marii sifonari din bugetul tarii. Dar...sa traim bine, nu? Ce vina avem noi, oamenii cinstiti ca niste adunati de pe drumuri si bagati in seama, avand pretentia de mari oameni de afaceri ne-au hotarat soarta? Niste semianalfabeti, daca nu analfabeti cu totul...

    RăspundețiȘtergere
  4. Toti avem debarale cu fantome. Conteaza doar sa nu ramanem acolo. Iubirea ne poate mantui.

    RăspundețiȘtergere
  5. Calatoria in tine insuti. Si posibilitatea de a nu te mai intoarce niciodata, nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. “Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei...Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii cari s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti. [...] Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşată de meningita morală. Ţara în care un Morţun e ministru de Interne, un aşa-zis Porcu (Al. Constantinescu – n.n.) stâlp de partid, cu conducători simpli hoţi la drumul mare, trebuia să ajungă la marginea prăpastiei””
    Octavian Goga

    RăspundețiȘtergere
  7. Ceea ce constatam acum, EU(fara modestie)spuneam
    acum 16-17 ani, desi eram un simplu elev de liceu
    Si pe deasupra eram luat la bascalie de anumiti "intelectuali"care-mi erau dascali. Cosiod do you remember?

    RăspundețiȘtergere
  8. "Iara noi? noi, epigonii?... Simtiri reci, harfe zdrobite,
    Mici de zile, mari de patimi, inimi batrane, urate,
    Masti razande, puse bine pe-un caracter inimic;
    Dumnezeul nostru: umbra, patria noastra: o fraza;
    In noi totul e spoiala, totu-i lustru fara baza;
    Voi credeati in scrisul vostru, noi nu credem in nimic!" Poetul Nepereche- aduceti-va aminte!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Catre Yvonne-Ce te faci ca si Patapievici,Liiceanu,Tismaneanu,Cartarescu,MungiuPippidi(parca s-a razgandit?!) l-au votat pe matelot.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Kurt: si ti se pare ca vreunul dintre acesti intelectuali "ai lu' peste prajit" (vorba lui Mircea Badea) sunt cumva diferiti de un director de regie autonoma su de un rudimentar patron de asa-zisa firma de audit?

    RăspundețiȘtergere
  11. psihofericireianuarie 16, 2010

    poate au ceva biblioteci in plus citite..dar daca esti erudit nu inseamna ca esti neaparat istet. Un Moromete poate fi de multe ori mai inspirat ca un telectual.

    RăspundețiȘtergere
  12. psihofericireianuarie 16, 2010

    am citit o poveste despre un pui de foca foarte diferit de focile de pe insula lui,pentru ca era singura foca alba.Cand oamenii au venit pe insula sa vaneze foci, asa cum veneau periodic, in intuneric, li s-a parut ca foca cea alba era de fapt fantoma focilor vanate de atatia ani,
    s-au speriat si nu a mai venit niciodata pe insula, foca alba salvand, fara sa faca nimic, toata insula de foci de la macelul periodic.

    RăspundețiȘtergere
  13. psihofericireianuarie 16, 2010

    Nu ma incanta starea pe care o descrii, desi literar este extraordinara.Sunt deja cam doua saptamani in care simti lumea dezamagit, intr-un fel dureros si apasator.

    ma intreb cat tine la tine doliul.

    si daca iti doresti oare sa iesi din el.

    unii oameni au un fel de satisfactie a nefericirii, isi implanta pumnalul pana in strafundul inimii, ca o pedeapsa pentru o alegere.

    nu prea imi vine sa accept, dar uneori pariem si pe cai necastigatori.

    Cu toate ca Mos Craciun are intentii bune,cand aduce pe cineva in viata noastra nu ne da si garantia ca ne va face fericiti, bagabontu' de el.

    RăspundețiȘtergere
  14. psihofericireianuarie 16, 2010

    uitasem..

    http://www.youtube.com/watch?v=UMz8XRGxZdY&feature=related

    ghost riders in the sky

    RăspundețiȘtergere
  15. @Psihofericire: nu e vorba de niciun doliu. E vorba despre niste stari mai profunde de atat. Dincolo de impartiri si categorisiri facile, maniheiste.
    Ma bucur ca ai revenit.

    RăspundețiȘtergere
  16. Si Tarja Turunen canta "Phantom of the Opera". Pacat ca nu mai e cu Nightwish!

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu vreau sa-mi sara specialistii in cap, dar, ca parere personala, Tarja nu are nevoie de Nightwish. Eu sunt de parere ca Tarja merge evident mai bine fara Nightwish, care au tras-o mult in jos. Tarja Turunen este una dintre vocile cele mai minunate ale lumii, de o forta si o capacitate de modulare incredibile!

    RăspundețiȘtergere
  18. Tarja fara Nightwish e moarta, nu exista.

    RăspundețiȘtergere
  19. Daca iti dai cuvantul de onoare poate te cred:))am o vaga impresie ca ai inversat putin rolurile...sa nu fie NW zero barat fara Tarja?Nightwish era o imbinare reusita intre repertoriul lui Tuomas si vocea respectiv prestatia Tarjei,ca intrumentisti se gasesc pe toate drumurile.Daca asculti Dark Passion Play si My Winter Storm ajungi la o singura concluzie: degeaba ai idei daca nu are cine sa ti le puna in valoare.Tarja intr-adevar nu are nevoie de NW si My winter storm confirma asta!

    RăspundețiȘtergere
  20. http://www.youtube.com/watch?v=i5SUSmedMm8&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  21. Perfect de acord: Tarja nu are nevoie de Nightwish. Combinatia a fost extrem de reusita, insa aportul esential a fost al Tarjei.
    Este una dintre cele mai bune voci, pe care eu, in ierarhia mea personala, o pun pe acelasi loc cu Joan Baez, Janis Joplin, Lhasa si Sarah Brightman.
    Iar "My winter storm" este absolut cutremurator...

    RăspundețiȘtergere
  22. @Niflheim: iata si un cunoscator al mitologiei nordice. Respect!

    RăspundețiȘtergere
  23. sunt o fata care ii este uneori frica si intro vara am fost in america si acol ca credeti?
    era o casa bantuita si nu puteam sa fac nimic ca imi era teama ca tot se uita cineva la mn si intr-o zi sa ridicat o carte si ma lovit si am inceput sa plang seara aveam numai cosmar si nimeni de la scoala nu ma credea si am zis mamei sa ne mutam din nou aici in romania deci exista fantome

    RăspundețiȘtergere
  24. psihofericirefebruarie 11, 2010

    cred ca si-a pierdut rabdarea, biata carte: voia doar s-o citesti!

    RăspundețiȘtergere